6 maanden na de Vegan Challenge

Vandaag, 1 april, is het precies zes maanden geleden dat ik begon aan de Vegan Challenge. And a lot happened after that! En dat zijn gelukkig alleen maar positieve dingen. Ik praat je graag bij over hoe het nu gaat, hoe ik in mijn vel zit en wat ik nog wil bereiken.

~Verrijking van mijn leven~

Tijdens de Vegan Challenge hield ik wekelijks een online dagboek bij waar ik mijn ervaring deelde. Over het algemeen ging het veel makkelijker dan ik had verwacht: het kostte mij vrijwel geen moeite om dierlijke producten te laten staan, alleen in sociale gelegenheden was het soms lastig. Dat is nog steeds zo, al weet iedereen nu dat ik plantaardig eet. Ik beantwoord met een grote lach alle vragen die ik krijg gesteld en ook grappen als ‘Planten hebben toch ook gevoel!’ kan ik waarderen. Ik vind het leuk als ik merk dat ik mensen inspireer en wanneer ik enthousiaste berichtjes krijg van een vriendin dat zij een lekkere vegan maaltijd heeft gemaakt, voel ik me helemaal blij. Bizar hoe mijn beeld en instelling over eten in een halfjaar tijd zó veranderd is. Als je mij drie jaar geleden had verteld dat ik plantaardig zou gaan eten, dan had ik je niet geloofd. Het was een ver-van-mijn-bed-show; ik kon me hier geen voorstelling bij maken en in mijn omgeving kende ik geen veganisten.

De hippe vegan

Nu merk ik dat er een hele verschuiving in de maatschappij gaande is en dat plantaardig eten steeds normaler wordt. Mensen worden zich meer bewust van wat er op hun bord ligt en waar het vandaan komt. Ik ben hier erg blij mee. Niet alleen worden de plantaardige opties in restaurants en cafés vergroot, ook het beeld van een geitenwollensok-veganist veranderd. Ik krijg regelmatig de vraag of ik echt denk dat ik een verschil kan maken: de wereld is zo groot en er is zoveel dierenleed. Het enige antwoord daarop is ja. Ik geloof er heilig in dat alle beetjes helpen: ook als jij één keer per week geen vlees eet of voor dierproefvrije make-up kiest. Samen zijn wij in staat om dingen te veranderen. Sinds ik plantaardig eet, voel ik me veel meer mezelf. Dit klinkt misschien zweverig, maar het lijkt alsof dit deel altijd miste en ik ben nu een stuk gelukkiger.

Not there yet

Ik zou liegen als ik zeg dat ik compleet plantaardig eet. Als ik met vrienden uiteten ga, kan het soms lastig zijn en dan kies ik voor een vegetarische optie. Ik wil geen zure veganist worden die andere mensen afkraakt als zij dierlijke producten eten of dat ik in de stress schiet als er geen vegan optie is. Het moet wel leuk blijven. Als ik uiteten ga, kies ik het liefst zelf een restaurant uit, maar lang niet alle restaurants hebben een vegan gerecht op de menukaart staan. Ik wil mijn ‘dieet’ niet opdringen aan anderen, dus ik maak er een sport van om een restaurant te vinden waar voor iedereen wat wils is. Een tip trouwens mocht je binnenkort naar Berlijn gaan: ik reserveerde bij Michelberger Restaurant voor in totaal acht man en voor iedereen zat er wat bij: vlees, vis, vegetarisch en veganistisch. Het was niet alleen heerlijk, het hippe restaurant en de bijbehorende bar maakte het helemaal compleet. In Berlijn is het mij sowieso opgevallen dat veganistisch eten meer ingeburgerd is en ik hoop dat dit snel overwaaid naar de rest van Europa. Dit even terzijde haha.

Ik ben geen veganist. Ik eet namelijk voor 99% plantaardig, ik loop nog op schoenen die gemaakt zijn van leer en ik draag nog truien die gemaakt zijn van wol. Wat ik wél doe is zoveel mogelijk veganistisch eten, ik koop plantaardige shampoo en andere doucheproducten, ik draag geen bont en ik koop geen make-up die op dieren zijn getest. Voor mij persoonlijk heeft het tijd nodig om helemaal over te stappen. Ik vind het zonde om mijn kleding en schoenen (die nog goed zijn!) weg te gooien, maar ik wil dit in de toekomst veranderen.

Kiplekker

Het afgelopen halfjaar voel ik me goed. Ik ben fitter, ik voel me niet meer schuldig tegenover de dieren, mijn oogwit is helderder en mijn huid heeft een glow gekregen. Daarnaast voel ik me lichter: vaak na een maaltijd had ik last van een opgezette buik en brandend maagzuur. Ik weet al jaren dat ik niet goed tegen bepaalde etenswaren kan, maar welke producten precies de troublemakers waren, wist ik niet. Sinds ik lactose en vlees laat staan, heb ik hier geen last meer van! Vandaag begint weer de nieuwe Vegan Challenge, dus dit is de perfecte kans voor jou om het een keer te proberen. De inschrijving is gratis en daarmee ontvang je dagelijks een mail met recepten en weekmenu’s. Try it! Ik durf te wedden dat jij je na een maand harstikke goed voelt. Je zult versteld staan hoeveel  heerlijke verschillende recepten je hebt uitgeprobeerd en dat je hiervoor helemaal geen dierlijke producten nodig hebt. Succes!

(Visited 601 times, 1 visits today)

12 Comments

 1. Clivi 1 april 2016 at 21:25

  Knap dat je dit al 6 maanden doet. Het lijkt mij leuk en goed om een keer mee te doen, op dit moment weet ik dat het niet gaat lukken. Het lijkt mij heel lastig! Ik ben namelijk gek op eten, haha.

  Reply
  1. quirinesmit 2 april 2016 at 10:08

   Gelukkig is er ontzettend veel keuze als je plantaardig eet. Doe het! Echt, je zult merken dat het ontzettend makkelijk is. Als je jezelf dingen gaat ontzeggen of als je dingen niet ‘mag’ eten, dan wordt het lastig ja. Maar als je groter ziet (ik weet niet wat voor jou een reden is om plantaardig te eten, wellicht het dierenleed), beleef je er juist alleen maar plezier aan!

   Reply
   1. Clivi 3 april 2016 at 08:52

    Ja dierenleed en omdat ik denk dat er ontzettend veel troep in al het niet plantaardige eten zit. Ben benieuwd naar de impact op mijn lijf bij het aanpassen van mijn eten.

    Reply
 2. Clivi 1 april 2016 at 21:25

  Knap dat je dit al 6 maanden doet. Het lijkt mij leuk en goed om een keer mee te doen, op dit moment weet ik dat het niet gaat lukken. Het lijkt mij heel lastig! Ik ben namelijk gek op eten, haha.

  Reply
  1. quirinesmit 2 april 2016 at 10:08

   Gelukkig is er ontzettend veel keuze als je plantaardig eet. Doe het! Echt, je zult merken dat het ontzettend makkelijk is. Als je jezelf dingen gaat ontzeggen of als je dingen niet ‘mag’ eten, dan wordt het lastig ja. Maar als je groter ziet (ik weet niet wat voor jou een reden is om plantaardig te eten, wellicht het dierenleed), beleef je er juist alleen maar plezier aan!

   Reply
   1. Clivi 3 april 2016 at 08:52

    Ja dierenleed en omdat ik denk dat er ontzettend veel troep in al het niet plantaardige eten zit. Ben benieuwd naar de impact op mijn lijf bij het aanpassen van mijn eten.

    Reply
 3. Dalinka 2 april 2016 at 19:49

  Wat goed zeg! Heel fijn ook dat je jezelf er beter door voelt. Ik heb zelf geprobeerd om afgelopen 3 maanden vegetarisch te eten en dat vond ik soms al knap lastig als ik buiten de deur at. Er zijn toch nog best veel restaurants die geen tot zeer weinig vegetarische gerechten op het menu hebben staan terwijl het volgens mij een kleine moeite is en het kan net zo lekker zijn. Vanaf nu ga ik door het leven als flexitariër, want ik vind ook dat alle kleine beetjes helpen. Een vegan challenge zie ik overigens ook wel zitten. Wie weet ga ik daar binnenkort aan beginnen.

  Reply
  1. quirinesmit 5 april 2016 at 07:58

   Ja, zeker vegetarische opties zouden er genoeg moeten zijn! Je kunt trouwens op de website Happycow heel goed zoeken naar vegetarische/vegan restaurants. Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen om een maand plantaardig te eten. Succes! Enne ja, alle beetjes helpen 😀

   Reply
 4. Dalinka 2 april 2016 at 19:49

  Wat goed zeg! Heel fijn ook dat je jezelf er beter door voelt. Ik heb zelf geprobeerd om afgelopen 3 maanden vegetarisch te eten en dat vond ik soms al knap lastig als ik buiten de deur at. Er zijn toch nog best veel restaurants die geen tot zeer weinig vegetarische gerechten op het menu hebben staan terwijl het volgens mij een kleine moeite is en het kan net zo lekker zijn. Vanaf nu ga ik door het leven als flexitariër, want ik vind ook dat alle kleine beetjes helpen. Een vegan challenge zie ik overigens ook wel zitten. Wie weet ga ik daar binnenkort aan beginnen.

  Reply
  1. quirinesmit 5 april 2016 at 07:58

   Ja, zeker vegetarische opties zouden er genoeg moeten zijn! Je kunt trouwens op de website Happycow heel goed zoeken naar vegetarische/vegan restaurants. Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen om een maand plantaardig te eten. Succes! Enne ja, alle beetjes helpen 😀

   Reply
 5. Pingback: 6x eerlijke kleding webshops | QUIRINES

 6. Pingback: 6x eerlijke kleding webshops | QUIRINES

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *