Een kijkje in de keuken van… Lisa goes Vegan

Yes, het is weer tijd voor een ‘Een kijkje in de keuken van…’. Ik smul zelf van andermans eetdagboekjes en kledingkasten, maar in de keukenkastjes spieken vind ik het allerleukst. Waar halen vegans hun inspiratie vandaan, wat eten ze op brood en wat is hun beste vegan tip? Lisa van Lisa goes Vegan mocht natuurlijk niet ontbreken. Zij is voor velen een inspiratiebron en ik was dan ook súper nieuwsgierig naar haar keuken, haar eetgewoonten en hoe zij koken combineert met het drukke leven. Kijk je mee naar haar keuken?

Wie: Lisa Stel Kennen we van: Lisa goes Vegan en auteur van het gelijknamige boek Woont in: Amsterdam Is vegan sinds: 5 jaar

Waarom ben je vegan?

‘Mijn interesse voor het veganisme is begonnen voor het dierenwelzijn. Dat is het allereerste punt waarbij ik dacht: “Nee, ik wil niet bijdragen aan deze industrie.”. Stap voor stap ben ik meer plantaardig gaan eten en ik voelde mij lichamelijk zó ontzettend goed. Ik kreeg meer energie, ik sliep beter, mijn haar is veel dikker geworden, mijn huid gladder en mijn nagels zijn sterker. Het klinkt een beetje uit de hoogte, maar ik kan nu helderder denken. Ik heb een vrijer gevoel. Ik wist dat milieu een rol speelde, maar niet dat het zo’n impact had. Eigenlijk was een soort domino-effect: het begon voor de dieren, daarna volgde mijn gezondheid, het milieu en voor de mensen aan de andere kant van de wereld. Het hield niet op! Ik voel me nu zo goed, dat gun ik iedereen.’

‘Het liefst wil ik natuurlijk al het dierenleed en de industrieën stoppen, maar dat kan niet. Dat verandert niet in één dag. Je kunt er wel bewust voor kiezen om hier niet aan bij te dragen en dat gevoel, dát voelt heel goed. De auto twee minuten niet laten draaien is niks vergeleken met het wel of niet eten van een stuk vlees. Dat heeft een grotere impact op het milieu. Zulke feiten zijn voor mij een eye-opener geweest, dat ik dit niet eerder wist.’

een kijkje in de keuken van lisa goes vegan6

Ik zie altijd de meest lekkere gerechten bij jou voorbijkomen, waar haal jij inspiratie vandaan?

‘Door reizen. Ik reis heel veel en dat verrijkt mijn leven. Het verbreedt je visie; we zijn gewend aan een bepaalde manier van leven en werken in onze maatschappij en ik vind het mooi om kennis te maken met andere culturen, hun eetgewoontes en tradities. Met deze inspiratie ga ik thuis aan de slag. Ik kom net terug uit Israël en ik ben nu veel gerechten met tahin en Oosterse kruiden aan het maken. Berlijn is ook een plek waar ik inspiratie opdoe. Verder doe ik veel inspiratie op buitenlandse bloggers en op Pinterest. Daar kan ik zo tien uur op vertoeven. Ik zie dan iets lekkers, combineer verschillende gerechten, ik bedenk wat ik wil aanpassen en ik geef daar mijn eigen draai aan.’

Welke buitenlandse bloggers inspireren jou?

‘Dat zijn vooral Instagrammers. Ella van Deliciously Ella, Sarah Britton van My New Roots, Pamgrzeskowiak alleen is dat wel heel veel booty de laatste tijd en Daria Alizadeh.’

Wat is jouw favoriete wereldkeuken?

‘Oeehhh… Dan ga ik voor de Midden-Oosterse keuken. Ik hou heel erg van ras el hanout en van het zoete door gerechten zoals cranberry’s. Van de Marokkaanse en Israëlische keuken word ik heel blij. Ik ben een enorme zoetekauw en in de avondgerechten zie je dat terugkomen.’

een kijkje in de keuken van lisa goes vegan5

Waar ontbijt je mee?

‘Dat is grappig, want ik heb fases. Ik maak dan twee weken lang iedere dag een smoothie van boerenkool, bevroren mango, banaan en amandel- of rijstmelk. Daarna kan het weer helemaal anders zijn. Nu zit in de fase dat ik ontbijt met fruit en havermout. Dit kunnen overnight oats zijn of havermout met koude amandelmelk, fruit en met een lepel pindakaas er doorheen. Mijn ontbijt is wel altijd zoet.’

Dus voor jou geen boterham met hummus in de ochtend?

‘Nee, haha daar hoef je echt niet mee aan te komen.’

En als je brak bent?

‘Dat is een goede, want dan sta ik later op. Ik maak een goed vullend broodje klaar met avocado of scrambled tofu, dat recept staat in mijn boek. Ik maak ook een smoothie, want daar heb ik dan ook behoefte aan.’

een kijkje in de keuken van lisa goes vegan1

Welk gerecht is bij iedereen een succes, zelfs bij carnivoren?

‘Tempeh, daar krijg ik iedereen mee over de streep. Ik marineer eerst de tempeh, soms maak ik het pittig en soms zoetig met ahornsiroop, tamari en ketjap manis. Ik voeg een zuurtje toe zoals limoenblad of citroenschil. Ik bak de tempeh eerst met sesamzaadjes, zodat het helemaal omhult is. Daarna gaat de tempeh de oven in, daar wordt het knapperig van. Ik serveer het in een taco, tortilla of in een summer rol. Ik ben gewoon de toko ingelopen met de vraag hoe zij de tempeh klaarmaken en ik heb verder geëxperimenteerd totdat ik de juiste marinade had gevonden. Als vegans komen eten, maak ik het klaar met minder zout. Zij proeven sneller de kruiden. Voor mensen die veel vlees eten, maak ik de tempeh juist wat zouter. Het meeste vlees wordt lekker gemaakt door een shitload aan saus en zout en daar raken je smaakpapillen gewend aan.’

Mis je wel eens een product dat niet vegan is?

‘Deze vraag wordt zo vaak gesteld, dat ik de neiging krijg om ‘ja’ te zegen. Alsof ik iets moet missen. Maar ik mis echt he-le-maal niks. Ik mis geen kaas, want tosti’s kun je met Wilmersburger kaas maken en je kunt gerechten op smaak brengen met iets anders zoals kappertjes. Eieren kun je goed vervangen in baksels, je kunt gewoon quiches en omeletten maken. Dezelfde smaak van ei krijg je door zwart zout toe te voegen. En taartjes, daar hoeven we het niet eens over te hebben.’

Miste je ook niks in het begin toen je net vegan werd?

‘Het enige wat ik in het begin mistte, was vlees, maar ik merkte snel dat kruiden en sauzen de smaakmakers waren. Voor mij was vlees snel een dood dier en dat associeerde ik met gif, leed en dat het slecht is voor mijn lichaam. Wat ik trouwens heerlijk vond, dat heb ik al jaren niet meer gegeten, is de rendang van mijn oma. Zij maakte dit speciaal voor mij klaar omdat ze wist dat ik dit zo lekker vond. Maar nu gaan we wayyyy back.’

een kijkje in de keuken van lisa goes vegan4

Wat eet jij op brood?

‘Ook hier heb ik fases. Nu zit ik in mijn tahin fase. De combinaties tahin met komkommer en pindakaas met komkommer zijn heel lekker. Ook eet ik graag gegrilde groenten op brood, avocado met chilivlokken en zeezout. Ook lekker is amandelboter met banaan en geschaafde chocola eroverheen, maar dat is meer een toetje. Ik eet wel alleen goed brood, dus niet uit de supermarkt en zonder E-nummers.’

Je bent moe en je hebt geen zin om te koken, wat doe je dan?

‘Ik kook dan meestal wel. Het recept kom meestal op hetzelfde neer: ik maak een grote bak met alle groenten waar ik zin in heb. Ik zet de oven aan en op de bakplaat leg ik alle groenten en ik strooi er veel kruiden overheen. Kwartier op de grillstand en dit vul ik aan met frisse dingen zoals bietjes, veldsla en komkommer. Ik maak een sausje erbij en klaar. Als ik zelfs daar geen zin in heb, dan maak ik een simpele salade met alleen koude ingrediënten en ik kook wat soba- of rijstnoodles erbij. Soms haal ik een salade bij SLA, maar eigenlijk vind ik dat zonde. Het koken kost maar tien minuten en het is een routine geworden.’

‘Veel mensen denken dat ik super goed kan koken, maar ik ben geen chef. Ik hou er niet van om urenlang in de keuken te staan, ik kan geen professionele foto’s maken, maar ik weet wel hoe ik de juiste ingrediënten bij elkaar kan brengen. Ik weet wat lekker is en hoe je makkelijke en lekkere gerechten kunt maken. Dat is ook genoeg voor de normale mens.’

Welke zijn jouw favoriete kruiden?

Komijnzaad, voor in de thee, over alle groenten en in curry’s. Verder curry kruiden, ras el hanout en kurkuma voor de kleur, de smaak en het is supergezond.’

een kijkje in de keuken van lisa goes vegan7

Wat heb jij altijd op voorraad staan?

‘Heb je even? Ik heb namelijk heel veel op voorraad staan. Standaard zijn dat dadels en havermout. Ik gebruik havermout voor het ontbijt, in burgers en voor koekjes. Rode linzen zijn heel handig, want je hoeft die niet te weken. Je voegt het toe aan een soep of een curry en het is snel klaar. Verder edelgistvlokken, koffie en plantaardige melk. En B12 natuurlijk, dat is ook super lekker haha.’

Als iemand wilt overstappen naar een plantaardig dieet, waar moet hij/zij opletten?

‘Je wilt plantaardig eten en je hebt geen idee waar je moet beginnen, dan raad ik ‘vegan at home’ aan. Zoek drie of vier makkelijke, lekkere vegan gerechten uit en krijg die onder de knie. Zorg ook dat je het leuk voor jezelf maakt, zoals eetavondjes organiseren met vrienden. Ik heb in het begin vegan avondjes met vriendinnen gehouden. Zij waren niet vegan, maar we gingen wel plantaardig koken. De één maakt het hoofdgerecht, de ander het toetje en weer iemand anders zorgde voor de wijn. Zo leer je steeds nieuwe recepten. Ook het kijken van documentaires raad ik aan. Dit zorgt ervoor dat je een zetje krijgt: je weet waarvoor je het doet. Wees ook niet te streng voor jezelf, elke stap telt. Oké dit zijn al best veel tips. En natuurlijk mijn boek wat vol staat met informatie, handige lijstjes en makkelijke recepten.’

En als het op voeding aankomt?

‘Op langer termijn moet je op B12 letten. Wel wil ik zeggen dat mijn B12 waarde, toen ik vlees at, lager was dan nu. Het feit dat je vlees eet betekent niet automatisch dat je B12 status goed is. Bij vleeseters wordt hier nooit naar gevraagd en bij vegans is dit meteen een aandachtspunt. Het is ook afhankelijk van jouw lichaam hoe goed je B12 opneemt. Zorg er dus voor dat je gezond en gevarieerd eet, B12 bijslikt en niet alleen Oreo’s en friet eet. Dan komt het goed.’

een kijkje in de keuken van lisa goes vegan3

Met wie wil jij in de keuken staan?

‘Met Jamie Oliver. Ik vind het namelijk leuk hoe hij kookt. Ik ben van het improviseren; ik vind het verschrikkelijk om een recept tot de gram te moeten opvolgen. Bij Jamie Oliver vind ik het leuk hoe los hij in de keuken is. Ik zou ook graag met Ella (Deliciously Ella) en Sarah Britton (My New Roots) in de keuken willen staan.’

Je gaf net al een aantal tips, maar wat is jouw allerbeste vegan tip?

‘Mijn beste tip gaat niet zozeer over het eten, maar over hoe je in het leven staan. Wees positief, open, focus op de successen en zie het als een leuk avontuur. Ik ben heel erg van spread the vibes die je ook terug wilt krijgen. Kijk naar alle positieve dingen en maak het niet als een soort moetje. Ik zie bij mensen die vegan willen worden dat zij dan all the way gaan. Zij willen tot in de puntjes weten hoe alles zit, maar voor mij werkt dat niet. Als mensen een grapje maken, ga hier dan in mee. Neem jezelf niet zo serieus. En ook: hou het bij jezelf: jíj kiest hiervoor en wat anderen doen, mogen zij zelf weten.’

een kijkje in de keuken van lisa goes vegan10

een kijkje in de keuken van lisa goes vegan8

een kijkje in de keuken van lisa goes vegan2

een kijkje in de keuken van lisa goes vegan9

En, wat vind jij van de keuken van Lisa? Binnenkort geef ik het toffe boek van Lisa goes Vegan weg aan één van jullie, dus houd mijn blog in de gaten 🙂 Kun je niet wachten? Bestel dan het boek hier. De vorige keer ging ik langs bij IJsbrand van The Healthy Heart, mocht je het leuk vinden; dit is het interviewMij kun je volgen via Facebook en Instagram. Liefs!

(Visited 976 times, 1 visits today)

7 Comments

 1. Sarina 11 juli 2017 at 12:45

  Wat een leuk interview! Zo knap hoe Lisa altijd zo positief overkomt. Als ik geen zin heb om te koken, gooi ik een paar broodjes in de oven, beetje spread erbij en klaar. Knap dat ze dan toch zo veel groenten eet.

  Reply
  1. Quirines 12 juli 2017 at 20:12

   Ja, goed hè? Een goed voorbeeld dat vegans echt niet van die zure activisten zijn 😉

   Reply
 2. Marianne 11 juli 2017 at 21:46

  Wat een inspirerend interview! Lisa lijkt me echt zo’n leuk mens, ik zou als nieuwe verdaan wel gedag met háár in de keuken willen staan 🙂

  Reply
  1. Quirines 12 juli 2017 at 10:42

   Leuk om te horen dat het je inspireert! 🙂 Je kunt binnenkort het boek van haar winnen, sta je toch een beetje met Lisa in de keuken 😉 Liefs!

   Reply
 3. Marianne 11 juli 2017 at 21:47

  Verdaan ? Ik bedoel natuurlijk vegan ?

  Reply
 4. Djuli 24 juli 2017 at 09:45

  Ik vind dit altijd zooo leuk om te lezen! Wat tof dat krijtbord in haar keuken! En heel leuk dat ze Maddie (Daria) Alizadeh als inspirerende blogger noemt. Ik heb haar vorig jaar ontmoet op het Vegan Surf Camp en zij is echt een super lieve meid!

  Reply
  1. Quirines 24 juli 2017 at 10:05

   Jaa tof hè, dat krijtbord? 🙂 En wat leuk dat je haar hebt ontmoet! Zij lijkt mij ook erg inspirerend 🙂

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *