Duurzame kledingkeuzes tijdens mijn zwangerschap

Duurzame kledingkeuzes & zwangerschap: ik vind het een behoorlijk hoofdpijndossier. Je groeit in een rap tempo uit je kleren, je bent sneller onzeker (hallo hormonen!), je wilt er leuk uitzien maar je wilt niet te veel geld uitgeven. Hoe pak je dit aan? Dit zijn mijn duurzame kledingkeuzes én ideale kledingstukken die ik draag tijdens mijn zwangerschap.

Het is alweer even geleden dat ik een blog heb geschreven. Laten we het erop houden dat de zin zeker aanwezig is, maar dat ik kamp met een chronisch tijdstekort. Inmiddels hebben we een peuter van 2,5 jaar in huis wat veel tijd & aandacht vraagt en daarnaast… ben ik weer zwanger! Super bijzonder en dankbaar dat we dit weer mogen meemaken. Via mijn Instagram neem ik je mee in dit zwangere bestaan en daarnaast deel ik ook dagelijkse vegan food inspiratie en duurzame kledingkeuzes en mijn persoonlijke leven.

Ik merk dat ik super hormonaal ben en dat resulteert erin dat ik me knap onzeker kan voelen. Dan met name over mijn veranderde lichaam. Daardoor besloot ik om een paar investeringen te doen qua kleding. Sinds ik dat heb gedaan, voel ik me zóveel beter! Ik voel me weer mooi en mezelf in kleding dat lekker zit. Echt een wonder wat kleding met je gemoedstoestand kan doen. Dit zijn mijn tips!

Duurzame kledingkeuzes tijdens de zwangerschap

Deze tweede zwangerschap ervaar ik totaal anders dan mijn eerste zwangerschap. Mijn lichaam groeit als een malle: mijn buik lijkt alsof ik al 30 weken ben (ik ben nu 21 weken zwanger) en ook het vet op mijn benen en billen wordt sneller opgeslagen én mijn borsten zijn al twee cupmaten gegroeid. Broeken zaten na een paar weken al niet meer lekker, ook omdat ik de eerste twaalf weken enorm misselijk ben geweest. Ik moest niks hebben van een strakke broek, want door deze druk voelde ik me nog beroerder.

Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik slechts een paar kledingstukken aangeschaft, maar nu pas ik bijna niks meer van mijn kleding. Ik merk dat de seizoenen waarin je (hoog)zwanger bent, ook bepalend zijn of je lang met kleding kunt doen of niet. Bij mijn vorige zwangerschap was ik hoogzwanger in de herfst/winter, waardoor ik mezelf kon verhullen in grote truien en amper het huis uitkwam. Nu ben ik in de zomer hoogzwanger. Ik ben daardoor meer buiten en ik draag liever luchtige kleding.

duurzame zwangerschapsmerken

31 weken zwanger en ik paste mijn normale kleding nog (eerste zwangerschap)

Kleding musthaves tijdens de zwangerschap

Er zijn een paar kledingstukken waar ik niet zonder kon. Het is makkelijk te combineren, tijdloos en je kunt dit ook na de zwangerschap dragen (super fijn tijdens de kraamtijd!).

 • Flared broek
  Ik leef in flared broeken en leggings. Zo had ik nog een paar flared broeken in de kast liggen en die rekken goed mee. Een paar fijne merken zijn King Louie & Stieglitz.
 • Huispak
  Een absolute must voor tijdens de zwangerschap én kraamtijd: een mooi en comfortabel huispak. Geloof me: je voelt je een stuk beter en meer jezelf als je een mooi huispak draagt i.p.v. een afgedragen joggingbroek, pyjama of badjas.
 • Zwangerschapsbh’s
  Waarschijnlijk zul je merken dat jouw huidge bh’s niet lekker meer zitten: de beugel drukt te veel op je borst en je borsten vallen er bijna uit. Tip: kies meteen voor een voedingsbh mocht je borstvoeding (hopen) te geven, zodat je na de bevalling niet weer een nieuwe bh hoeft aan te schaffen.
 • Lange (zwarte) jurk
  Een mooie, basic jurk vind ik onmisbaar. Het accentueert jouw buik, het zit lekker en het is makkelijk te combineren. In de zomer simpel met sneakers of sandalen eronder en in de winter draag je het met een legging, een trui en stoere boots.
 • Zwangerschaps sportlegging
  Naast dat het goed is om actief te blijven, draag ik een zwangerschaps sportlegging ook ‘gewoon’. Zo’n hoge band over je buik is echt een verademing. Staat ook leuk met een grove trui erop.
 • Zwangerschaps spijkerbroek
  Ik draag altijd spijkerbroeken maar ik pas geen één broek meer. Als ik een zwangerschaps spijkerbroek draag, voel ik me weer ‘Quirine’.
duurzame kledingkeuzes

Ik leefde in deze jurk tijdens mijn eerste zwangerschap (hier 36 weken)

Kies voor kleding gemaakt van rekbare stoffen

Niemand wordt blij van knellende kleding, maar als je zwanger bent wil je nog meer comfort. Daarom draag ik graag kleding gemaakt van rekbare stoffen. Duurzame materialen zijn Tencel en EcoVero. Wat ik hier zo fijn aan vind, is dat de kleding niet uitrekt en dat het weer terug vormt na het wassen. Deze set van King Louie is gemaakt van EcoVero. Veel kleding van dit duurzame merk zijn gemaakt van deze rekbare stof. Daarnaast is King Louie een mooi, duurzame kledingmerk. Je kunt per kledingstuk precies zien waar en door wie het is gemaakt. Hier mogen meer bedrijven een voorbeeld aan geven!

duurzame kledingkeuzes zwangerschap

Deze prachtige set is van King Louie en pas ik goed met 21 weken (tweede zwangerschap)

Ga voor tweedehands

Een duurzame en voordelige optie is om voor tweedehands te kiezen. Je kunt struinen door fysieke tweedehands winkels zoals Episode en online via Vinted en Marktplaats. Opvallend was dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap me graag vrouwelijker wilde kleden: jurken, rokken (dit draag ik normaal nooit!) en bloemetjes patronen. Heel grappig hoe je stijl opeens kunt veranderen. Na de zwangerschap heb ik de kleding weer doorverkocht.

duurzame kleding zwangerschap

Deze jurk kocht ik tweedehands in een paar maten groter

Draag oversized kleding

Ik loop sowieso graag in oversized kleding en mijn truien kan ik daardoor de hele zwangerschap dragen. Mocht je meer van de strakke, korte items zijn dan past het waarschijnlijk al snel niet meer. Duik eens in de kledingkast van je vriend, broer of een vriend. Wellicht vind je hier wel parels, zoals truien, vesten en een boyfriend jeans. Ideaal!

Kleding huren & lenen

Een andere duurzame tip: kleding huren of lenen. Er zijn verschillende soorten kledingbibliotheken waar je kleding voor dagelijks gebruik of kleding voor speciale gelegenheden kunt huren. Handig als je bijvoorbeeld een bruiloft op de planning hebt. Een andere duurzame én goedkope optie is om kleding te lenen van een vriendin, zus, nicht etc. die zwanger is geweest.

Dit zijn mijn duurzame kledingkeuzes tijdens de zwangerschap. Wat is jouw tip als het gaat om duurzame zwangerschapskleding? Laat het mij weten in de comments! 

Dit artikel is in samenwerking met King LouieDit verandert echter niks aan mijn mening over dit product. Ik ben onwijs trots dat ik met zo’n mooi merk mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Dagelijks houd ik je op de hoogte rondom alles over de vegan levensstijl en het moederschap via mijn Instagram. Leuk als je me volgt!

(Visited 57 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *