Chili sin carne

Ik HOU van chili sin carne. Chili was één van de eerste gerechten die ik had geveganized. Toen wist ik: qua smaak hoef je echt niks in te leveren als je kiest voor de plantaardige keuken. Chili is de ultieme comfort food, als je het mij vraagt en ik eet het graag tijdens de herfst. Deze variant bestaat o.a. uit zoete aardappel, linzen, kidneybonen en quinoa. Getopt met kokosyoghurt en een chili dressing. 

vegan chili

Wat heb je nodig voor 1 grote pan (6 porties)?

 • 750 ml passata
 • 400 gram linzen (uit blik)
 • 400 gram kidneybonen (zonder saus)
 • 50 gram quinoa
 • 2 el chipotle pasta (ik gebruikte de Diced Chipotle Pepper van La Morena)
 • kokosolie
 • 2 knoflooktenen
 • 1 grote zoete aardappel
 • Lente ui (ik gebruikte het hele bosje)
 • 1 el gerookte paprikapoeder
 • 1 el komijnpoeder
 • 1 el korianderpoeder
 • Geroosterde paprika’s (ik gebruikte een pot van 295 gram)
 • 300 gram zilvervliesrijst

Voor de chili dressing:

 • 1 jalapeño
 • 1 limoen
 • Een bosje verse koriander
 • 1 el oregano
 • 1 tl (knoflook)zout
 • 2 el olijfolie

Voor topping:

 • Kokosyoghurt (ik gebruikte Coco Start van Abbot Kinney’s)

Wat ga je doen?

 1. Plaats een grote kookpan op middelhoog vuur. Voeg daaraan de passata, linzen, kidneybonen, quinoa en chipotle pasta toe samen met 400 ml koud water. Breng dit aan de kook voor 15 minuten op hoog vuur.
 2. Schil en snijd ondertussen de zoete aardappel in kleine blokjes. Snijd de lente ui in ringetjes en verwijder de schil van de knoflook.
 3. Verhit wat kokosolie in een grote bakpan. Pers de knoflook boven de pan uit en fruit dit even aan. Voeg daarna de zoete aardappel en de lente toe. Bak dit voor 5 minuten en schep het af en toe door. Voeg de gerookte paprika’s toe en bak dit mee voor 3 minuten.
 4. Strooi de paprikapoeder over de zoete aardappel en bak dit voor 3 minuten. Schep het regelmatig om.
 5. Aan de chili voeg je de komijn- en korianderpoeder toe. Roer dit goed door.
 6. Voeg het zoete aardappel mengsel toe aan de chili. Roer dit goed door.
 7. Laat de chili voor zo’n 10 minuten pruttelen op laag vuur. Houd de deksel op de pan.
 8. Zet ondertussen het water op voor de rijst.
 9. Kook de rijst in 10 minuten beetgaar.
 10. Tijd voor de dressing. Gebruik hiervoor een blender of een staafmixer. Voeg de jalapeño, koriander, oregano, het sap van de limoen, olijfolie, (knoflook)zout en 4 el water samen. Mix het geheel goed door.
 11. Serveer de rijst en de chili in diepe borden. Maak het af met de kokosyoghurt en de chili dressing.
 12. Eet smakelijk!

vegan chili recept

Winactie Abbot Kinney’s Verlopen

Om de lancering van The Vegan Effect te vieren én omdat het World Vegan Day is, mag ik twee pakketen met plantaardige yoghurt weggeven. Eén pakket bestaat uit Coco Start 400 ml (kokosyoghurt), Coco Start Mango (kokosyoghurt met mango) en Almond Start 400 ml (amandelyoghurt).

Het fijne aan deze yoghurt is dat er geen toegevoegde suikers inzitten. Daarom kan je de Coco Start en Almond Start ook verwerken in hartige gerechten, zoals ik met deze chili heb gedaan. Mocht je het liever voor het ontbijt eten, dan smaakt het net zo goed met vers fruit en granola. Naast dat er geen suiker inzit, vind ik deze plantaardige yoghurt het lekkerst van allemaal. Maar dat is mijn bescheiden mening. 😉

abbot kinney's

Hoe maak je kans? Verlopen

 • Volg The Vegan Effect op Instagram. Geen Insta? No problemo, like dan de Facebookpagina.
 • Laat hieronder in de comments weten wat jij graag met plantaardige yoghurt maakt.

De winnaars maak ik 5 november bekend. Succes! Gefeliciteerd Laura, Rian en Celeste!

(Visited 3.809 times, 1 visits today)

21 Comments

 1. Rian 1 november 2018 at 10:01

  Oehh wat heerlijk! Vroeger maakte ik een hartige taart van wraps met groenten en creme fraiche. Een van mijn favoriete recepten, maar sinds ik vegan eet heb ik dit niet meer gemaakt. Lijkt me heerlijk om dit nu te kunnen vervangen voor iets vegans en ermee te experimenteren!

  Reply
 2. Demi 1 november 2018 at 10:01

  Oehh wat een lekkere smaken, keer wat anders dan standaard Alpro ;)! Ik gebruik de yoghert vooral s’ochtends met granola en vers fruit. Jummie!

  Reply
 3. Femke 1 november 2018 at 10:14

  Wauw, heerlijk! Hier ben ik al een hele tijd benieuwd naar. Op het platteland is deze nergens in de supermarkten te verkrijgen ? dus kan niet wachten om te starten met dit als heerlijk ontbijtje. Ook zal ik een lekkere klodder op een vers gemaakte wafel doen ?

  Reply
 4. Lindsey Pauwels 1 november 2018 at 11:10

  Zalig recept. Wat is er lekkerder dan een ontbijtje van gegrilde zoete aardappel en vers fruit topped met plantaardige yoghurt ? Juist ja, niets ? Happy world vegan day ?

  Reply
 5. Celeste 1 november 2018 at 12:18

  Heerlijk gerecht! Ik eet de plantaardige yoghurt graag naast een zelfgemaakte curry met linzen, bloemkool en verse koriander.

  Reply
 6. Celesye 1 november 2018 at 12:19

  Heerlijk gerecht! Ik eet de plantaardige yoghurt graag naast een zelfgemaakte curry met linzen, bloemkool en verse koriander.

  Reply
 7. Jay 1 november 2018 at 12:25

  oeh wat ziet dat er goed uit zeg! moet ik ook maar eens gaan proberen! ik kook niet heel vaak met yoghurt, meestal vind ik het het lekkerst gemixt met 5 soorten granola en fruit s’ochtends of zelfs weleens s’avonds!

  Reply
 8. Laura Elenbaas 1 november 2018 at 12:35

  Ik gebruik de plantaardige yoghurt echt overal voor! Hartige gerechten, zoals gevulde zoete aardappel met guacemole en ‘sour cream’, maar ook heerlijk in een soepje. Of als ontbijt met homemade Granola en aardbeien!

  Reply
 9. Judith 1 november 2018 at 13:07

  Ooh heerlijk deze yoghurt van Abbot Kinney. Ik zou ze gebruiken voor mijn havermout ontbijt, in mijn Smoothies verwerken, cupcakes meemaken, zo lekker op een plak bananenbrood, inderdaad ook als topping op mijn chili sin carne.
  Dus graag maak ik kans op deze leuke en lekkere prijs????????????????

  Reply
 10. Sifra 1 november 2018 at 14:15

  Heerlijk! Ik maak er het liefst vegan ‘ kwark’ taart mee? Met veel verse vruchten!! Natuurlijk ook heerlijk als ontbijt!
  Liefs Sifra

  Reply
 11. Christine 1 november 2018 at 14:34

  Amandel is mijn standaard ontbijtje. En de kokos gebruik ik graag in allerlei sausjes, op crackers met een laagje fruit of jam, in de zomer zelfs geëxperimenteerd met mijn eigen ijsjes ervan te maken…allrounders in the kitchen dus

  Reply
 12. Nicole Groen 1 november 2018 at 16:13

  Heerlijk! Ik maak er graag knoflooksaus van, yum 🙂 Maar gebruik het ook graag als basis van een smoothiebowl ?

  Reply
 13. Larissa 1 november 2018 at 23:15

  SWEET! ????????

  Licht uit, spot aan voor Abbot Kinney’s.
  Ik maak heel graag de Vegan Cauliflower Stew, met broccoli, kikkererwten en kool.
  Recept is van Happy Kitchen Rocks. Echt heerlijk! Maak het letterlijk 1x per 2 weken. Eigen gemaakt volkorenbrood met pompoenpitten en plantaardige kruidenboter…. dan heb je me wel. Ik ben zo ontzettend dankbaar voor alle plantaardige zuivel. Het maakt het leven TOP! En vooral verantwoord. Ook gebruik ik heel vaak alpro cuisine voor soepen en pittige taco’s met tofu en vegan tzatziki. Het kan allemaal.

  Heel veel liefs! Je blog inspireert me iedere dag.

  Larissa.

  Reply
 14. Demi 2 november 2018 at 18:18

  Hoi hoi, in het recept staat dat ik een potje geroosterde paprika’s moest kopen. Ik ben het gerecht nu aan het eten en zie nog het potje paprika’s staan hahah? oeps!! Zie alleen verder paprika poeder. Maarja, zo is die ook lekker?

  Reply
  1. Quirines 6 november 2018 at 13:43

   Hahha oeps! Goed om te horen dat het ook lekker smaakt zonder de paprika’s 😉

   Reply
 15. Kirsten 3 november 2018 at 15:42

  Yay toffe winactie! Want waar smaakt Abbot Kinney’s nou niet goed bij?! Een heerlijke toevoeging aan vrijwel ieder vegan recept waar normaal yoghurt, creme fraiche, melk, o.i.d. aan wordt toegevoegd.
  Maar als ik écht moet kiezen dan ga ik voor het ontbijtje (sowieso favo maaltijd van de dag!) Abbot Kinney’s amandel of kokos mrt homemade vegan granola & fruit!! ??

  Reply
 16. Eva 4 november 2018 at 10:55

  Ik ben mijn boodschappenlijstje as we speak aan het maken. Dit staat vanavond sowieso op tafel, lijkt me heerlijk! Ik ben enorm fan van de kokosyoghurt als ontbijt met granola en noten, maar heb het nog nooit op een hartig gerecht geprobeerd. Ben benieuwd! Mijn lievelingslunch is een plak vegan bananenbrood ( of deze tijd van het jaar pompoenbrood) met een flinke laag kokosyogurt en blauwe bessen en kaneel on top. Het water loopt me nu al weer in de mond, Haha!

  Reply
 17. Pingback: Vegan kerst - hoe doe je dat? 10 tips - The Vegan Effect

 18. Pingback: Is vegan eten duur? 5x vegan on a budget - The Vegan Effect

 19. Chantal 31 juli 2019 at 15:38

  ? de pot gerookte paprika’s komt idd nergens in het recept terug. Ik heb ze in blokjes gesneden en even meegebakken met de zoete aardappel.

  Reply
  1. Quirines 31 juli 2019 at 16:20

   Je hebt helemaal gelijk! Ik heb het recept aangepast.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *