Duurzaam voor baby’s: kan dat wel? Sinds de komst van mijn kindje (en nu zwanger van de tweede) ben ik terechtgekomen in de wereld van de babyspullen. Ik probeer zo veel mogelijk te kiezen voor een duurzaam alternatief, want het krijgen van een baby brengt veel spullen én kosten met zich mee. Van het huren van de baby uitzet zoals de co-sleeper tot circulaire rompers en van (wasbare)luiers tot duurzame babyverzorging: het is er allemaal. Ook laat ik je graag kennismaken met Tiny Library: dé plek waar je alles kunt huren voor jouw kleintje.
1. Baby-uitzet huren
De eerste keer dat ik een baby uitzetlijst zag, viel ik bijna van mijn stoel. Niet alleen waren de lijsten behoorlijk lang, ook van de bijbehorende kosten schrok ik. Vooral omdat je sommige items maar een paar maanden nodig hebt. Tijdens mijn zoektocht naar een goede (en mooie, het oog wil ook wat) co-sleeper kwam ik uit bij Bednest. Alleen, wat een geld. De oplossing is huren en zo kwam ik uit bij Tiny Library. Naast co-sleepers bieden zij onder andere boxen, kinderwagens en zelfs kolfapparaten aan. Ideaal!
Voor onze dochter huurden wij een co-sleeper. Dit beviel zo goed dat we het voor onze aanstaande zoon ook hebben gedaan. Naast dat je geen nieuw product hoeft aan te schaffen, scheelt het ook veel opbergruimte. Zeker als je klein woont en weinig opslag hebt om alle (grote) babyspullen te bewaren. Ook is het een stuk voordeliger om voor een paar maanden een co-sleeper te huren i.p.v. te kopen. Alles wordt van tevoren professioneel gereinigd met natuurlijke middelen en goed gecheckt of alles nog in orde is. Na gebruik stuur je het product gratis weer terug en maakt Tiny Library het klaar voor een volgend kindje.
Naast de co-sleeper huur ik ook een bevalbad bij Tiny Library. Het liefst beval ik namelijk weer thuis en ik hoop dat ik deze keer het bad ga redden. Dat lijkt me toch wel een magische bevalling! Mocht je twijfelen over de hygiëne: dat hoeft niet. De bevallingsbaden worden goed getest en gedesinfecteerd door professionals voor elke verzending. De binnenhoes en accessoires zijn altijd nieuw.
Enthousiast geworden over Tiny Library? Met de code QUIRINE15 krijg je 15% korting op jouw bestelling.
2. Kies voor (tweedehands) meegroei meubels
Naast huren ontkom je er niet aan om bepaalde items te kopen. Dit kan natuurlijk nieuw, maar wij hebben veel van Marktplaats gehaald. Een duurzame tip: kies voor meegroei meubels. Je hebt hier langer plezier van, want je hoeft niet om de paar maanden een nieuw meubel aan te schaffen. Op het eerste gezicht is zo’n meubel prijziger, maar op lange termijn ben je goedkoper uit.
Wij hebben een mix van nieuw en tweedehands. Zo vonden we op Marktplaats een tweedehands Sleepi: een bedje van Stokke. Daarna vonden we een prachtig, bedhuisje (ook van Stokke) voor een fijne prijs. Daar slaapt onze dochter (bijna 3 jaar ) nog altijd in. Nieuw hebben wij een Tripp Trapp aangeschaft (dé stoel van Stokke). Deze stoel gaat jaren mee (volgens mij tot ze tien of twaalf jaar is) en blijft mooi. Een MaxiCosi hebben wij nieuw aangeschaft, omdat ik een tweedehands autostoel toch tricky vind. Wel kozen we voor een stoel die je kunt gebruiken tot zestien i.p.v. twaalf maanden. Deze autostoel hebben we bewaard voor onze zoon en gaat dus nog een ronde mee. De commode voor onze aanstaande baby hebben we op de kop getikt via Marktplaats. Likje verf en nieuwe knoppen erop en het is een prachtig meubelstuk geworden!
3. Duurzame (wasbare) luiers
Luiers: het minst duurzame onderdeel als het om baby’s gaat. Helaas worden baby’s niet zindelijk geboren en is het in Nederland te koud om hen in hun blote billen te laten rondlopen. Dus, luiers it is! Je hebt heel veel merken en soorten en ook duurzame(re) wegwerp opties. Zoals de groene lijn van Lillydoo, Bambo Nature, Eco by Naty, Pura en de, goedkopere, duurzame lijn van Kruidvat. Wij gebruiken Lillydoo en Kruidvat en zijn er erg tevreden over.
Wasbare luiers
Als je voor écht duurzame luiers wilt gaan, dan zijn wasbare luiers de beste optie. Eerlijk moet ik toevoegen dat ik deze luiers wel in huis heb, van het mooie merk Billie Wonder, maar bij mijn dochter heb ik dit niet gebruikt. Het is een voornemen om deze keer wél de wasbare luiers te gebruiken. De aanschaf is prijzig(er), maar ook dit haal je er dubbel en dwars uit aangezien je kleintje lang in de luiers zit. Nog een voordeel van wasbare luiers: kindjes worden eerder zindelijk! En dat betekent dat je minder lang luiers hoeft aan te schaffen. Win-win dus. Wil je wasbare luiers uitproberen maar weet je nog niet zeker of het voor je gaat werken? Dan is huren een optie. Bij Tiny Library vind je verschillende merken, bekijk hier hun aanbod aan wasbare luiers.
4. Duurzame babykleding
Een onderdeel dat niet mag ontbreken in deze duurzaam voor baby’s lijst: babykleding. Inmiddels vind ik het leuker om voor mijn kindjes te shoppen dan voor mezelf. Alleen, je raadt het al, sommige items worden heel kort gedragen. Zonde.
Koop een maat (of twee) groter
Niet alleen vind ik oversized kleding bij kleintjes super schattig staan, het is ook duurzamer en goedkoper. Sommige items draagt mijn dochter al een jaar en staat nog steeds goed.
Tweedehands babykleding
80% van de babykleding van mijn dochter komt van Vinted of van tweedehands winkels. Ik heb een paar favoriete merken en op deze woorden zoek ik online. Dit maakt het een stuk makkelijker om gericht te zoeken, want anders zie je door de bomen het bos niet meer. Er staat zoveel op Vinted en Marktplaats, maar ook behoorlijk veel troep. Denk aan versleten kleding van SHEIN, Primark en andere fast fashion ketens. Kleding van bepaalde merken, zoals Lil’ Atelier, Mingo, MarMar Copenhagen en Liewood blijft lang mooi. De kleding verkoop ik daarna weer door via Vinted of ik breng het naar een tweedehands winkel.
Babykleding huren
Klinkt wellicht een beetje gek, maar ik vind het een mega goed concept én het is duurzaam voor baby’s. Young Yarn, Red Orka en Gray Label zijn mooie voorbeelden hiervan. Wist je dat Gray Label nu ook te huur is via Tiny Library? Voor onze dochter huurden wij een lange tijd rompers van Red Orka. De stof is heel zacht (gemaakt van geborsteld katoen) en een romper wordt ongeveer door zes baby’s gedragen. Nu denk je misschien: is dat niet vies? Red Orka zorgt ervoor dat de rompers goed gereinigd worden en je krijgt de rompers in perfecte staat thuisgestuurd. Zodra de rompers te klein zijn, stuur je het terug en krijg je een nieuw setje in de juiste maat.
5. Duurzame babyverzorging
Last but not least: duurzame babyverzorging. Zelf smeer ik geen troep op mijn lichaam en dat wil ik voor mijn baby ook niet. De tere babyhuid is heel doorlaatbaar en gevoelig voor chemische ingrediënten. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de producten (grotendeels) uit natuurlijke ingrediënten bestaan, vegan & dierproefvrij zijn en dat het geen microplastics bevat. Helemaal mooi als de verpakkingen gerecycled zijn zodat het afval tot een minimum wordt beperkt. Een paar favorieten merken zijn LILLYDOO, Naïf, WaterWipes en Weleda.
Bonustip: laat je niet gek maken
De meest duurzame keuzes voor baby’s? Niet zoveel kopen. Ik begrijp de verleiding héel goed, want alle winkels en merken spelen slim in op de emotionele, zwangere vrouw. Zeker bij een eerste kindje weet je eigenlijk niet zo goed wat je gaat gebruiken en laat je je makkelijk beïnvloeden door alle slimme marketingtrucs. Mijn vriend en ik gaan bewust niet naar zo’n gigantische babywinkel, want ik weet zeker dat je deze plek verlaat met onnodig spul (en hoofdpijn, want opeens blijk je van alles ‘nodig’ te hebben). Zonde van jouw humeur, portemonnee én het milieu. Daarnaast: we leven anno 2024 en dat betekent: iets bestellen, is snel in huis. Mocht je echt iets missen, is er alsnog geen nood aan de man.
Dit artikel is in samenwerking met Tiny Library. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit product. Ik ben onwijs trots dat ik met zo’n mooi merk mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
In november 2021 ben ik bevallen van onze dochter na een snelle en mooie thuisbevalling. Benieuwd naar mijn bevallingsverhaal? Dat lees je hier. Ben jij vegan & zwanger? Ik deel hier mijn ervaring en tips voor een gezonde vegan zwangerschap.
Dagelijks houd ik je op de hoogte rondom alles over de vegan levensstijl en het moederschap via mijn Instagram. Leuk als je me volgt!