5 tips voor een duurzame, vegan garderobe

Nu het nieuwe seizoen is aangebroken, heb ik de kriebels om mijn garderobe te veranderen. Duurzaam is dat natuurlijk niet, maar we willen er wél een beetje knap bijlopen dit najaar. Als ik één ding lastig vind aan het veganisme is het wel kleding. Lang niet zoveel leuke spullen zijn gemaakt zonder dierenleed en sinds ik vegan ben, let ik er ook op dat het eerlijk is gemaakt. Om het makkelijk te maken, heb ik 5 tips die zorgen voor een duurzame, vegan garderobe. Zo hou je alleen stukken over die jou echt blij maken, vrij zijn dierlijke materialen en lang meegaan.

Kleine toelichting: vegan mode hoeft niet te betekenen dat het duurzaam is gemaakt. Je kunt een katoenen T-shirt kopen bij H&M dat hartstikke vegan is, maar je weet niet hoe dit is geproduceerd. Andersom kan het ook: een wollen trui kan lang meegaan, maar daarvoor wordt wel gebruik gemaakt van een dier. Dus, dat gezegd te hebben: tijd voor de tips!

Kledingkast doorspitten

Heerlijke bezigheid wanneer het buiten regent: de kledingkast uitkammen. Trek alles uit de lades, haal alle stukken uit manden, rekken en dozen. Misschien kom je wel een item tegen dat je was vergeten. Bekijk de kleding kritisch en stel jezelf een aantal vragen: pas ik het nog? Is het niet kapot en zitten er geen vlekken op? Voel ik mij hier goed in? Een vraag die mij altijd goed helpt, komt van opruimgoeroe Marie Kondo: ‘Does is spark joy?’ Oftewel, word ik blij van het kledingstuk of irriteert het mij?

Kleding die nog in goede staat is, maar die je niet meer wilt dragen gooi je natuurlijk niet weg. Marktplaats is ideaal of je brengt het naar het Leger Des Heils, kringloopwinkels of je gooit het in zo’n bak die op straat staat. Zolang het maar weer gebruikt kan worden.

Opzoek naar vegan materialen

Ik was verbaasd in hoeveel kledingstukken dierlijke materialen zit verwerkt. Vorig jaar, tijdens mijn intens lange zoektocht naar een winterjas, kwam ik ein-de-lijk thuis met een jas die aan mijn wensen voldeed. Bij iedere jas checkte ik de label nauwkeurig, maar deze keer was ik zó blij dat ik eindelijk een goede jas had gevonden, dat ik het was vergeten. Drie keer raden waar de jas grotendeels uit bestond.. Wol! Ik kom mezelf wel voor m’n kop slaan en ik baalde enorm. Hoe kon ik nou zo stom zijn?! Ik heb zelfs getwijfeld om de jas te houden, omdat de moed mij in de schoenen zakte bij het idee dat ik wéer van voor af aan moest beginnen met mijn zoektocht. Toch kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om deze jas te houden en bracht ik hem terug naar de winkel. Twee weken later vond ik twee (!) jassen die mij beter stonden en vegan waren.

Lang verhaal kort 😉 lees je goed in welke materialen vegan zijn en ga gericht opzoek. Ik shop het liefst in winkels, maar online speur ik meestal naar de items die mij wat lijken. Zeker met schoenen is dit handig, want schoenen zonder leer zijn zeldzaam. Mocht je willen weten welke vegan materialen voor schoenen worden gebruikt, schreef ik eerder dit artikel over. Ik merk dat winterkleding lastiger is dan zomerkleding vanwege het wol. Deze materialen zijn een goed alternatief: katoen, fleece, flanel, acryl en polyester. Benieuwd welke kledingmerken (deels) vegan zijn? Dit zijn mijn vijf favoriete kledingmerken.

vegan kledingJurkje is tweedehands en Mat & Natt fanny pack

Geef niet toe aan impuls aankopen

Gelukkig komt dat bij mij (bijna) niet voor: miskopen. Voordat je een stuk koopt, stel jezelf dan een paar vragen: heb ik dit écht nodig? Heb ik hier niet al drie stuks van in de kast hangen? Zie ik meteen voor me hoe ik dit ga combineren? Past het goed? Hoe voel ik me hierin? Gaat het lang mee? etc. etc. Door hier even bij stil te staan en niet meteen als een kip zonder kop naar de kassa te rennen, bespaar je jezelf miskopen en dus geld.

Mode is trendgevoelig en daarom kan het verduurzamen van je kledingkast best lastig zijn. Je wilt er leuk bijlopen, maar je weet niet of dit over een halfjaar nog ‘in’ is (waarschijnlijk niet). Grote ketens zoals H&M, Forever21, Zara en Primark spelen hier slim op in om iedere maand een nieuwe collectie in hun winkels te hangen. Zo heb je altijd het gevoel dat je achterloopt. Deze massaproductie draagt niet bij aan een duurzame kledingkast, het is goedkoop gemaakt en vaak na een paar keer dragen en wassen is het niet meer mooi. Ik stap deze winkels niet meer binnen en dat scheelt een hoop impulsaankopen.

Ga voor tijdloze items van goede kwaliteit

Nu klink ik als een oma wanneer ik zeg: ‘kies voor kwaliteit en ga voor tijdloze items’. Al is dit helemaal waar. Investeren in goede items zorgt ervoor dat je geen kleding hebt dat ‘net-niet’ is, maar waar je blij van wordt en dat jaren meegaat. Vaak lijkt het alsof een item heel duur is, maar wanneer je terug rekent wat de ‘cost per wear’ is (dus wat het bedrag is per dag voor een item), valt het heel erg mee. Investeer liever in een jas van €200,- dat je jarenlang draagt dan in een super hip, goedkoop model van €60 dat je na drie maanden niet meer wilt of kapot gaat. Items van goede kwaliteit kunnen kunnen ook ‘in’ zijn en ik vind dat daar niks mis mee is om dit te kopen. Trends komen terug en je moet vooral kijken of het bij jou past. Een garderobe met alleen basics wordt anders wel erg saai.

Zorg goed voor je kleding

Vroeger gooide ik mijn kleding na één keer dragen in de was. Nergens voor nodig. Nu ben ik een stuk zuiniger op mijn kleding: ik hang het vaak uit, ik was het op lage temperaturen en ik sla de droger over. Niet alleen blijft de kleding mooier, je bespaart ook energie. Ik gebruik altijd een duurzaam wasmiddel (hier komt binnenkort een winactie van). Mijn schoenen verzorg ik ook veel beter. Ik vind het lastig om leuke, vegan schoenen te vinden dus als ik het vind, ben ik daar extra zuinig op.

Winactie Goat Apparel

Om je een handje op weg te helpen en om de lancering van The Vegan Effect te vieren, mag ik namens Goat Organic Apparel een cadeau weggeven. Zoals je misschien weet, ben ik al jaren fan van dit merk. In 2013 heb ik de zusjes Abigail en Lavinia geïnterviewd, dat kun je hier teruglezen. Daarom vind ik het super leuk dat ik één van jullie blij mag maken met een T-shirt naar keuze. Hier zie je uit welke shirts je kunt kiezen. Op de eerste foto draag ik de Lea Top Nude. Goat laat zien dat duurzame, vegan mode absoluut niet stoffig hoeft te zijn. Hun collectie bestaat uit betaalbare, tijdloze items zonder dat het saai is. Altijd goed om in huis te hebben.

Hoe maak je kans? (Winactie gesloten)

 • Volg The Vegan Effect op Instagram. Geen Insta? No problemo, like dan de Facebookpagina.
 • Laat hieronder in de reacties weten waarom jij graag wilt winnen.

De winnaar maak ik woensdag 10 oktober betekend. Succes! Gefeliciteerd Sytse, jij bent de winnaar!

(Visited 1.329 times, 1 visits today)

21 Comments

 1. Anita H. 6 oktober 2018 at 10:25

  Een nieuw t-shirt is altijd welkom en im ben wel benieuwd. Wat opruimen van kleding betreft: je kunt jezelf ook de vraag stellen “Zou ik dit kledingstuk op dit moment ook hebben aangeschaft?”.

  Reply
 2. Marieke 6 oktober 2018 at 10:33

  Ik zou héél graag een tshirt winnen. Zelf ben ik ongeveer een jaartje de labels grondig aan het lezen en toch wat stuks aan het uitdelen aan vriendinnen. Stuks die me niet meer staan/mijn stijl niet zijn of soms ook gewoon tot op de draad versleten zijn helaas. Een duurzaam tijdloos item komt me zeker goed van pas!

  Reply
 3. ClaudieJ 6 oktober 2018 at 11:23

  Ik zou graag een GOAT t-shirt willen winnen, because i am a GOAT!
  en geiten blijven staan op een stijle berg en kunnen in bomen klimmen, terwijl het voor sommigen moeilijk is..
  ik ben een beginnende vegan en k heb de wilskracht van een GOAT om voor mijn standpunten te blijven staan en ik heb de ability om hoger te klimmen ?

  …GOATS!❤??

  Reply
 4. ClaudieJ 6 oktober 2018 at 11:26

  ik wil graag een GOAT tshirt winnen omdat ik net zo sterk ben als een GOAT! ?

  Stijgend naar de top als een Geit

  Reply
 5. Rianne 6 oktober 2018 at 12:10

  Wat een fijne winactie, dank je wel. Het is een van mijn favoriete kledingmerken ook nog. En ik bevind me in een periode van herorientatie en daar past een nieuw kledingstuk bij. Om datgene dat naar boven mag komen, ook op een mooie en verantwoorde manier aan te kleden 🙂

  Reply
 6. Sytse - Het Groene Broertje 6 oktober 2018 at 17:11

  Leuk! Ik draag m’n kleren echt helemaal af en moet eerlijk zeggen dat ik nu wel een nieuw, fijn shirt kan gebruiken!

  Xx Sytse

  Reply
 7. Evelyne 6 oktober 2018 at 20:43

  Als diëtiste ben ik gespecialiseerd in vegetarisme en veganisme, en hiermee zet ik mij al bijna 8 jaar als vrijwilliger in voor EVA vzw en BE Vegan. Zelf eet ik ook volledig plantaardig, en hierbij voel ik mij zeer goed. Echter, om mij nog beter te voelen, beperk ik mij niet enkel tot veganistische voeding, maar tracht ik het veganisme door te trekken naar alle aspecten binnen mijn levensstijl. Hoewel veganisme steeds meer aan populariteit wint, is het vaak nog zoeken naar leuke, duurzame en vegan kledij. Om mijn garderobe te kunnen aanvullen met een ethisch verantwoord kledingstuk, neem ik graag deel aan deze wedstrijd. Dus… Thumbs up!

  Ik zou graag ook jouw website op mijn diëtistenpagina delen (zie link bij website).

  Vele groetjes!

  Reply
 8. Marielle 6 oktober 2018 at 21:17

  Jaaa!!! Wat een leuke actie.
  Ik ben net verhuisd en heb mijn hele kledingkast geminimaliseerd. Het enige wat ik nog nodig heb, zijn t-shirts. En dan graag vegan en duurzaam.
  Die blauwe is zo mooi!

  Reply
 9. Esther vd Braak-Brongers 7 oktober 2018 at 08:48

  Hoiii, ik zou graag een goat shirt winnen. Wij thuis (gezin met 2 kids) zijn nu 1.5 jaar vegan. Kleding vind ik nog lastig vegan/ betaalbaar te vinden, ben ook erg blij met je stukje over dit onderwerp.
  Fijne dag groetjes

  Esther vd Braak-Brongers/Veggie_Essie

  Reply
 10. Renske 7 oktober 2018 at 10:36

  Super leuk, dit past perfect in mijn net opgeruimde kledingkast. Ik heb alles aan een goed doel geschonken, zodat er andere mensen er nog blij van kunnen worden 🙂

  Reply
 11. Melanie 7 oktober 2018 at 11:49

  Lijkt me heel leuk om dit te winnen! Met mijzelf afgesproken dat ik geen fast fashion meer koop en alleen nog kwalitatief goede kleding en alleen wanneer dit echt nodig is. Een mooie basic in de kast van Goat organic apparel is altijd fijn en met alles te combineren! Duimen!!

  Reply
 12. Debbie 7 oktober 2018 at 14:35

  Het item dat mijn capsule wardrobe af gaat maken! Love goat en goats ?? ik zou heel graag winnen

  Groetjes debbie

  Reply
 13. Silvia (vegandogmom) 7 oktober 2018 at 14:40

  Leuke actie weer en fijne tips. Ik heb een tijd terug een hoop weggedaan zodat het hergebruikt kon worden. Eerlijk mag er nog wel wat weg, maar probleem is dat ik nog capsule wardrobe aan heb kunnen schaffen. Ik zou het daarom super tof vinden als ik hierdoor een begin zou kunnen maken met een stuk van GOAT.

  Reply
 14. Noëlle 7 oktober 2018 at 17:32

  Hoi hoi
  Ik wil een T-shirt winnen omdat ik ook opzoek ben naar duurzaam en vegan kleding. Heb laatst m’n kledingkast uitgezocht(lees: 5 vuilniszakken naar t leger des heils gebracht) ik kan goed wat nieuws gebruiken ?

  Reply
 15. Eva 7 oktober 2018 at 17:47

  Oh ik herken de struggles enorm! Sinds ik me ben gaan verdiepen in eerlijke en uiteraard ook vegan kleding ben ik zoveel moois tegengekomen. Ik heb veel kleding weggedaan en denk beter na over mn aankopen. Doordat ik nieuwe merken leer kennen, is het wel erg moeilijk om niet te denken: ja, dit koop ik want het is eerlijk gemaakt. Een aankoop doen is niet per se duurzaam natuurlijk. Je tips helpen enorm, ik schrijf ze op in mn bullet journal zodat ik er bewust van blijf. Wat ik echt nog mis is een goed basic wit t-shirt dus deze winactie komt als geroepen!

  Reply
 16. Theeleuter 7 oktober 2018 at 23:29

  Het wijnrode basic shirtje zou ideaal zijn. Ik merk toch dat ik vaak voor goedkope basics ga, inderdaad dan voor een biologisch katoenen optie als het even kan maar dan sta ik er niet bij stil hoe dit gemaakt wordt. Goed om dit weer even te lezen en hier stil bij te staan!

  Reply
 17. Esmé 8 oktober 2018 at 00:00

  Hele fijne tips. Ik ben al een tijdje bezig met het verduurzamen van m’n kledingkast. Items verkopen en minder fast fashion, maar investeren in kwalitatief goede kleding. Ik vind het ook zó leuk wanneer ik een compliment krijg over een kledingstuk dat ik al vijf jaar draag (en dat dus nog mooi is)!

  Ik zou heel graag een t-shirt van Goat Organic Apparel winnen! Omdat mijn kledingkast inmiddels niet meer uitpuilt, vind ik het belangrijk om over goede basics te beschikken. Een GOAT t-shirt draag je met mooi weer op een short en in de winter met een fijn vest. WIN WIN, Hoe duurzaam is dat! 🙂

  Reply
 18. vera 8 oktober 2018 at 16:10

  De zoe basic in het roze is erg leuk! Dit zijn echt super handige tips, dankjewel!

  Reply
 19. Jolanda 8 oktober 2018 at 20:46

  Dankjewel voor je fijne tips! Het lijkt me heel leuk om zo’n mooi shirt te winnen. Sinds ik vegan eet (nu ruim een jaar), ben ik ook steeds bewuster gaan worden qua kleding, milieu, dierenleed.. Goede duurzame vegan kleding draagt hier zeker bij aan❤️

  Reply
 20. christine 9 oktober 2018 at 20:06

  Een tijdje geleden de mindset transit gemaakt naar meer duurzaamheid. Staat al langer bij mij in het vaandel, maar dan vnl qua voeding. Maar nu dus ook op andere levensdomeinen onder meer kleding. En dan komt die GOAT t-shirt goed van pas, zo krijgt mijn eco-duurzame garderobe wat vorm langzaamaan/zo leer ik een nieuw merk kennen/ze zien er eenvoudig maar leuk uit dus combineren zal een makkie zijn/zo kan ik mijn motto ook meer naar buiten brengen als levend voorbeeld! En tot slot: wie wint er nu niet graag eens een kadootje 😉

  Reply
 21. Pingback: Hoe vind je duurzame kleding? (+WIN €100,- SHOPTEGOED) - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *