10 redenen om (een tijdje) naar het buitenland te verhuizen

Inmiddels woon ik alweer twee maanden in Amsterdam. Mijn leven ben ik nog hier aan het opbouwen; ik verbaas mij er weer over hoeveel er moet gebeuren als je ergens anders gaat wonen. Van een nieuwe zorgverzekering tot telefoonabonnement en van inschrijven bij de gemeente tot het huis opnieuw inrichten. Op dit moment heb ik geen plannen om weer te verhuizen, maar ik heb zeker een aantal redenen waarom (tijdelijk) in het buitenland wonen een goed idee is.

Verhuizen naar Keulen is de grootste verandering in mijn leven tot nu toe. Wennen aan nieuwe plek, werken met nieuwe collega’s in een andere taal en geen vrienden & familie in de buurt. Juist dat nieuwe was super spannend en ook al was het niet altijd even makkelijk: ik heb er enorm van geleerd en het is een ervaring die ik nooit meer ga vergeten. Dit zijn de volgende tien redenen waarom (tijdelijk) in het buitenland wonen een goed idee is.

1. Leren alleen zijn

Je hebt jouw vrienden en familie niet meer dicht in de buurt. Je bent veel meer alleen. Is dit erg? In het begin vond ik het wel lastig, omdat ik graag mensen om mij heen heb. Het duurt ook even om een nieuwe vriendenkring op te bouwen. Alleen zijn heb ik leren waarderen, ik kan daar nu van genieten.

2. Lege agenda

In heb begin heb je het alles behalve druk, want er moet een hoop geregeld worden. Daarnaast viel ik ’s avonds vroeg om; een nieuwe taal onder de knie krijgen is super vermoeiend. Nadat je hier wat meer routine in hebt gekregen, ga je merken dat je het minder druk hebt. Hierdoor onderneem je dingen spontaner en kom je aan taken toe die al een tijdje liggen.

3. Nieuwe hobby’s

Dit komt voort uit de eerste twee punten: leren alleen zijn en een lege agenda hebben. Je hebt meer tijd, dus wat doe je dan? Ik kon mij voorheen slecht vermaken, wat inhield dat ik dan doelloos op het internet zat. Ik heb hobby’s ontwikkeld waar ik graag mijn tijd aanbesteed.

4. Zelfontwikkeling

Jezelf leren kennen vind ik zo’n dooddoener, maar ik kan het niet schrappen uit dit lijstje. Door jezelf in zo’n nieuwe situatie te gooien, hetzelfde als je een lange periode op reis gaat, kom je jezelf echt tegen. Hoe reageer je op nieuwe situaties? En, hoe reageer je op dingen die niet verlopen zoals verwacht? Daarnaast heb ik meer uitgevonden wat ik nou precies wil in het leven.

5. Nieuwe taal leren

Hoe leuk en handig is dit? Je leert (snel) een nieuwe taal erbij. Ik volgde een spoedcursus Duits in vier weken. Hierna voelde ik mij ook meer thuis, omdat ik beter kon communiceren.

6. Ergens anders thuis voelen

Dit gebeurt niet op de één op andere dag: nadat het huis af was en ik de taal onder de knie had, voelde ik me thuis. Als ik van Nederland terugging naar Keulen had ik het gevoel dat ik weer naar huis ging. Heerlijk! Ook is het leuk om een nieuwe stad te ervaren als een local in plaats van een vakantieganger.

7. Echte vrienden

Dit heeft ook te maken met ouder worden: je leert steeds meer wie jouw echte vrienden zijn. Dit is in de versnelling gekomen doordat ik naar Keulen ben verhuisd. Dit vond ik niet altijd makkelijk, maar door het los te laten heb ik daar vrede mee. That’s life.

8. Minder druk maken

Ik heb geleerd om mij minder snel druk te maken over dingen waar ik geen invloed op heb. Situaties verlopen vaak niet zoals verwacht en je kunt alles nog zo goed plannen; uiteindelijk pakt het toch anders uit. Dit is ook een leerproces (en ik zit er nog steeds in), maar het begin is er.

9. Meer zelfvertrouwen

Door jezelf in zo’n nieuwe situatie te gooien en het uiteindelijk allemaal te fixen; daar krijg je een enorme dosis zelfvertrouwen van.

10. Nieuwe cultuur ontdekken

Een nieuw land brengt een nieuwe cultuur, nieuwe mensen en andere gebruiken met zich mee. Je wordt hier ruimdenkend van en daarnaast is het tof om een nieuw land te ontdekken Ook sluit je vriendschappen met mensen die je anders nooit zou ontmoeten (duh).

Genoeg redenen dus om van jouw droom werkelijkheid te maken en te verhuizen naar het buitenland. 

(Visited 2.329 times, 1 visits today)

5 Comments

 1. Sabine 17 juli 2016 at 02:51

  Hoi! Leuk dat je een tijdje in Keulen hebt gewoond! Ik kan het met dit lijstje niet minder ens zijn: alles is helemaal herkenbaar. Zelf woon ik alweer 1,5 jaar in Colombia en ook ik heb dit allemaal meegemaakt. Sowieso emigreren is een grote stap natuurlijk, maar een nieuw leven opbouwen is eigenlijk veel lastiger haha. Ik had het geluk hier mijn vriend te hebben, die al een huisje had en mij kon helpen met alles regelen, maar dan nog: alles is nieuw. Voor het eerst naar de huisarts bijvoorbeeld vond ik hartstikke eng haha

  Reply
  1. admin 19 juli 2016 at 19:20

   Hi Sabine! Wow toch Colombia… Dat is helemaal ver weg van jouw vrienden & familie. Maar zo gaaf! Ik vond een nieuw leven opbouwen best lastig, maar tegelijkertijd ook leuk; je kunt echt opnieuw beginnen. Ik was ook blij dat ik samen met mijn vriend dit ging doen, is wel fijn om iemand te hebben. Hoelang blijf je in Colombia wonen?

   Reply
 2. Omar Boussaïd 17 juli 2016 at 19:10

  Heb altijd al in het buitenland willen wonen, ben het nog steeds van plan maar daarvoor wil ik eerst mijn freelance cariére op de rails krijgen. Ik ben zelf ook veganist, en lees wel vaker dat Duitsland een veel groter en goedkoper aanbod aan vegan producten heeft, is dat ook zo? Ik zit persoonlijk te twijfelen tussen Lisabon en Berlijn maar Lisabon lijkt me verreweg van Vegan vriendelijk.

  Reply
  1. admin 19 juli 2016 at 19:18

   Hi! Wat leuk! Ja wat mij opviel is dat het in Duitsland veel ‘normaler’ is als je veganist bent. Nu ik weer in Amsterdam woon, vind ik het soms wat lastiger. Berlijn is mijn lievelingsstad! In Portugal is het aanbod aan dierlijke producten enorm, vooral vis natuurlijk. Maar daar staat tegenover dat Lissabon de meeste zonuren heeft van Europa en het is een prachtige stad. Lastige, maar leuke, keuze heb je.

   Reply
 3. Esther Holten 21 juni 2023 at 15:11

  Ik heb ook geleerd dat verhuizen je goed kan helpen bij het alleen zijn. Nieuwe vrienden maken, hobby’s ontdekken en een andere omgeving verkennen. Je leert er erg veel van!

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *