Ik vind de Mexicaanse keuken één van de lekkerste keukens ter wereld. Knapperige groenten, (heel) veel guacamole, bonen, beetje spicy… Dit allemaal het liefst verpakt in een vegan burrito. Mexicaans eten kun je namelijk heel goed veganizen. En dat heb ik gedaan met dit recept. Dit gerecht is het ultieme comfort food, als je het mij vraagt.
Het geheime ingrediënt voor dit gerecht zijn toch wel de refried beans. Het ziet er niet smakelijk uit (alsof je een blikje kattenvoer opentrekt), maar geloof mij: dit wil je! Deze smeuïge bonen maken het gerecht compleet. Verder heb ik gekozen om de rijst anders te koken dan hoe ik dat normaal doe (gewoon met water). Dit geeft het gerecht zoveel meer smaak. Als laatste wil ik je meegeven dat ik erachter gekomen dat het zeker verschil maakt welke wraps je gebruikt. Ik kocht de wraps van La Morena die wat prijziger zijn dan b.v. Albert Heijn huismerk wraps. De wraps hebben veel meer smaak en zijn lekker stevig. Dit is niet gesponsord trouwens, gewoon een tip.
Wat heb je nodig voor zes vegan burritos?
- Wraps
Voor de rijst:
- Zilvervliesrijst, 300 gram
- 1 blik gepelde tomaten, 400 gram
- 1 sjalotje of een halve ui
- 2 knoflooktenen
- Water, 300 ml
- Snufje zout
Voor de groenten:
- 1 paksoi
- 1 rode peper
- Spinazie, twee handen
- Olijfolie
- Peper en zout, naar smaak
Toppings:
- Blikje zwarte bonen refried beans (ik kocht dit van La Morena)
- Twee avocado’s
- 1 limoen
- Peper en (knoflook)zout, naar smaak
- Gegrilde paprika’s, uit een pot of zelf gegrild
- Bosui, twee stengels
- Jalapenos
- Hete saus zoals sriracha
Zo maak je het:
- Doe de ingrediënten voor de rijst (behalve de rijst zelf) in een blender en zet dit aan.
- Zet een kookpan op middelhoog vuur en voeg de rijst en het mengsel uit de blender toe. Breng dit aan de kook.
- Roer de rijst regelmatig door en laat dit zachtjes pruttelen voor 25 minuten.
- Snijd ondertussen de paksoi en de rode peper in stukjes (verwijder de zaadjes als je het niet te pittig wilt).
- Plaats een koekenpan op middelhoog vuur. Roerbak de groenten voor -/+ vier minuten en voeg daarna de spinazie toe.
- Zodra de spinazie geslonken is, haal je de groenten van het vuur.
- Verwarm ondertussen de refried beans in een pannetje.
- Tijd voor de guacamole. Je kunt hiervoor een vork of een staafmixer gebruiken. Ik hou van guacamole dat lekker smooth is, dus ik gebruik een staafmixer. Meng de avocado’s en het sap van de limoen en breng dit op smaak met wat peper en (knoflook)zout.
- Snijd de gegrilde paprika in reepjes en de jalapenos in ringetjes.
- Warm de wraps even op in een koekenpan.
- Tijd om de tafel te dekken met alle ingrediënten, zodat je de vegan burrito zelf kunt samenstellen.
- Eet smakelijk!
En, heb je al trek gekregen? Ik ben dol op dit gerecht en eet dit regelmatig. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het mij weten? Vind ik leuk! Dat kan ook via Instagram en Facebook.
Het mooie servies dat je ziet, komt van The Table.
Pingback: Alles over duurzaam & vegan servies - The Vegan Effect
Pingback: 10 tips voor self-care (+WIN VEGAN BEAUTY CARE PAKKET) - The Vegan Effect