Ik ben verslaafd aan het Koreaanse gerecht bibimbap. Dit gerecht, dat letterlijk ‘gemixte rijst’ betekent, is oorspronkelijk niet vegan. Maar, net zoals met alle gerechten is dit goed te veganizen. Deze vegan bibimbap schotel ik regelmatig voor aan mijn vrienden en familie. Enjoy!
Oorspronkelijk bestaat dit gerecht uit rijst, groenten, vlees, een rauw ei en gochujang (een gefermenteerde rode peperpasta). Het vlees en het ei laat ik achterwege: ik gebruik als alternatief extra groenten en zwarte bonen. Ook de gochujang heb ik vervangen door een product dat gewoon in de supermarkt te vinden is: sambal.
Wat heb je nodig voor 2 vegan bibimbap bowls?
- 150 gram zilvervliesrijst
- 1/3 komkommer
- 3 wortels
- 100 gram shiitake
- 100 gram bietjes (ik kocht voorgesneden bietjes bij AH)
- Spinazie, twee handjes
- Zwarte bonen. Ik gebruikte een blik van 400 gram, maar je kunt ook gaan voor 200 gram.
- Taugé, een handje
- Sesamzaadjes, naar smaak
- Sesamolie
- Sambal
- Suiker (ik gebruikte kokosbloesemsuiker)
- Sojasaus of tamari
- Rijstazijn
- Zout
Wat ga je doen?
- Kook een ruime hoeveelheid water voor de rijst en kook de rijst gaar.
- Snijd ondertussen de wortels en de komkommer heel fijn. Ik gebruikte hiervoor een spirelli.
- Snijd de shiitake in plakjes.
- Zet een koekenpan op het vuur voor de shiitake. Voeg aan de paddenstoelen 2 el sojasaus, 2 tl suiker en een el rijstazijn. Laat dit op middelhoog vuur pruttelen tot de shiitake het vocht heeft opgenomen. Roer regelmatig door.
- Maak ondertussen de dressing. Meng hiervoor 2 el sambal, 1 tl sesamolie, 2 tl suiker, 1 tl sojasaus en 1 1/2 tl rijstazijn in een kommetje. Zet dit apart.
- Plaats een andere koekenpan op het vuur. Voeg de wortels toe samen met een snufje zout en een halve tl sesamolie. Bak dit kort aan (ongeveer 30 seconden). Haal de wortels uit de pan en zet dit apart.
- Herhaal de stappen voor de taugé en de spinazie.
- Warm als laatste de zwarte bonen op in het vocht. Giet daarna de bonen af.
- Verdeel de rijst over twee kommen of diepe borden. Plaats daarna de shiitake, spinazie, wortels, komkommer, taugé, bonen en bietjes om de rijst heen. Schenk in het midden de dressing en maak de bibimbap af met sesamzaadjes.
- Eet smakelijk! En vergeet niet te mixen voordat je het gaat eten.
Ga jij deze vegan bibimbap maken? Ik ben benieuwd naar jouw creatie! Laat het hieronder weten in de comments hoe het heeft gesmaakt of deel het via Facebook en Instagram. Gebruik hiervoor #theveganeffect zodat ik het makkelijk kan terugvinden.
Wat een leuk en smakelijk recept. Dank je wel!
Graag gedaan natuurlijk 😉 Laat je weten als je het hebt gemaakt? Dat vind ik leuk!
Ik heb het zojuist gemaakt! Echt heeeerlijk!
Ahh zo leuk om te horen!