Yay! Een nieuwe rubriek op Quirines: ‘Een kijkje in de keuken van…’ Ik smul zelf van andermans eetdagboekjes en kledingkasten, maar in de keukenkastjes spieken vind ik het allerleukst. Waar halen vegan bloggers en Instagrammers hun inspiratie vandaan, wat eten ze op brood en wat is hun beste vegan tip? Deze keer ging ik langs bij Jolijn van Vegadutchie.nl. Ik heb haar kookboek in mijn kast staan, dus ik was erg benieuwd naar haar verhaal en natuurlijk naar haar keuken.
Wie: Jolijn Pelgrum Kennen we van: Vegadutchie.nl en het gelijknamige kookboek Woont in: Amsterdam Is vegan sinds: vijf jaar
Waar haal jij jouw inspiratie vandaan om te koken?
‘Dat gebeurt altijd spontaan, bijvoorbeeld als ik op de fiets zit. Ik heb zin in een curry en dan bedenk ik welke seizoensgroenten erbij passen en ga ik aan de slag. Ik pas ook regelmatig een recept aan om het gezonder te maken en natuurlijk véel lekkerder. Ik vind De Dikke Vegetariër het beste basisboek: je leert niet alleen veel dingen, het lukt ook altijd. Kyra de Vreeze vind ik ook heel inspirerend want zij is duurzaam en ik vind haar vernieuwend.’
Waarom ben je vegan?
‘Voor de dieren. Ik ben veganistisch om het principe dat de beestjes ook bewustzijn hebben. Ik kan geen dieren slachten, dus waarom zou ik dat iemand anders laten doen? Nu eet ik ook plantaardig voor mijn gezondheid. Ik moest altijd zuivel eten voor de calcium, maar ik had vaak last van een opgezette buik. Nu heb ik daar geen last meer van.
Ik eet sinds zeven jaar plantaardig, maar dat was in het begin nog wel op en aan. Ik at bijvoorbeeld nog wel eens vis of eieren. Sinds vijf jaar eet ik 99% veganistisch. Soms eet ik nog wel een eitje of als een vriendin iets bakt en daar zit bijvoorbeeld boter in, dan doe ik daar niet moeilijk over.’
Wat is jouw signature dish?
‘Dat is mijn linzensoep met kokos en curry. Deze staat ook in mijn kookboek en doet het áltijd goed op feestjes. Het is een goede bodem voor het uitgaan en de soep valt zelfs in de smaak bij mannen. Ook mijn bananenbrood is een favoriet.’
Wat heb je altijd op voorraad?
‘Bananen, haver en rijst.’
Waar ontbijt je mee?
‘Op dit moment is dat ieder dag wat anders, want ik ben bezig met een nieuw programma. Ik maak hierdoor iedere dag een nieuw gerecht voor het ontbijt. Standaard eet ik havermout met vers seizoensfruit. In het weekend maakt mijn vriend heerlijke flinterdunne boekweitpannenkoeken. Als het een warme dag is, dan ontbijt ik met een smoothie.’
Wat is jouw favoriete wereldkeuken?
‘Dit vind ik héel lastig. Mag ik er maar echt één kiezen? Ik twijfel tussen de Italiaanse en Thaise keuken. Ik houd van variatie, dus ik ga voor Thais. Dit kun je namelijk heel goed vegan eten, het is gezond en er wordt gebruik gemaakt van verse groenten en fruit.’
Welke kruiden gebruik je het meest?
‘Als verse kruiden gebruik peterselie het meest. Dit is supergezond en je kunt het overal bij gebruiken. Bij de gedroogde kruiden zijn dat paprikapoeder, komijn en kurkuma.’
Wat eet je op brood?
‘Ik eet banaan met amandelpasta, hummus met gegrilde groenten, falafelballetjes of ik maak een lekkere bietenspread.’
Welk keukenapparaat moet iedereen in huis hebben?
‘Dat is sowieso een keukenmachine. Ik maak hier alles mee: notenpasta’s, pestospreads, bananenijs en ik gebruik het om groenten te snijden.’
Als je maar één product mag eten voor de rest van je leven, wat zou dat zijn en waarom?
‘Dan ga ik voor rijst. Er zijn namelijk veel verschillende soorten rijst en het is heel voedzaam. Ik zou dit eten met wat olie en zout.’
Met wie zou je weleens willen koken?
‘Lastig… Ik ga dan voor Sarah Britton. Ik volg haar blog sinds het begin. Ik zie dat zij heel gefocust is en heel veel tijd besteedt aan haar blog. Ik zou graag kombucha met haar willen maken.’
Wat is jouw beste vegan tip?
‘Doe het in stapjes en wil niet in één keer helemaal vegan én gezond eten. Begin bijvoorbeeld bij het ontbijt en dan de lunch. Ga opzoek naar twee of drie inspirerende bloggers waar jij handige en simpele gerechten vandaan kunt halen. En oja, maak een keer vegan brownies… Dan ben je om!’
Ook benieuwd naar de keuken en het verhaal van Squatcilla? Klik dan hier.
Superleuk deze rubriek! Wat een toffe keuken heeft zij!
Jaa, jaloersmakend hè?! Zoveel ruimte. En dankjewel! ?
Jouw linzensoep klinkt lekker! Leuk om je zo beter te leren kennen
Deze soep staat ook in haar kookboek en ik kan je vertellen: die is errug lekker!
Heel leuk om te lezen!
Jeej! Leuk om te horen 🙂
Super leuk om te zien! Handige tips ook om langzaam plantaardig te eten. Vaak ben je zo enthousiast dat je ALLES omgooit en het moeilijker volhoudt. En love her blog! 😀