Must see: 6x groene documentaires

Eén van de redenen dat ik vegan ben geworden, is dat ik verschillende documentaires heb bekeken. Hierdoor ben ik gaan nadenken over wat ik écht belangrijk vind en langzaam vielen de puzzelstukjes in elkaar. Ik wil niet langer bijdragen aan het dierenleed en ik wil zo min mogelijk bewerkt voedsel naar binnenkrijgen. Ik heb met mensen gepraat over de docu’s die mij aan het denken hebben gezet en daarom heb ik mijn top 6 opgesteld. Ik weet dat velen deze documentaires juist níet willen zien, omdat je hierna niet ‘normaal’ naar een stuk vlees kunt kijken. Zolang je het eet, ben ik van mening dat je moet weten waar het vandaan komt. De films verschillen van informerend tot schokkerend, dus je kunt ‘licht’ beginnen. Vier van de zes zijn te vinden op Netflix en aangezien iedereen dit heeft (toch?) kun je ze makkelijk bekijken.

1. Cowspiracy (Netflix)

Volgens mij is Cowspiracy één van de bekendste ‘vegan’ documentaires van de afgelopen jaren. Mocht je het nog niet gezien hebben, ga dat zeker doen! Je wordt niet geconfronteerd met (hele) schokkende beelden, maar het zet je wél aan het nadenken. In Cowspiracy volg je een milieuactivist die opzoek naar is oplossingen voor de milieuproblemen van deze tijd. Hier komt uit dat de veehouderij de grootste boosdoener is. Ik het ook interessant hoe grote organisaties, zoals goede doelen, de bevolking expres verkeerd voorlichten. Leonarde DiCaprio (zelf vegetarisch) is uitvoerend producent van Cowspiracy.

2. Food Inc. (Netflix)

Deze film laat zien hoe de industriële landbouw en veeteelt van de VS in elkaar steekt. Multinationals die verantwoordelijk zijn voor de voedselindustrie willen zoveel mogelijk winst maken op het eten dat dagelijks wordt geproduceerd. Negatieve gevolgen voor de gezondheid (denk aan obesitas), schade aan het milieu, maar ook de veiligheid van de mens wordt hierbij over het hoofd gezien. Zelfs al dit voor een jongetje de dood betekend omdat hij besmet vlees heeft gegeten.

3. Blackfish (Netflix)

Blackfish is een tijd lang in het nieuws geweest; het heeft de hele wereld aan het denken gezet over dierenparken zoals Sea World. Veganistisch zijn gaat verder dan alleen het wel of niet eten van dierlijke producten. Ook producten voor lichaamsverzorging, make-up en de leerindustrie hebben hiermee te maken. En wat dacht je van dierenparken en het circus? Deze dieren leven in gevangenschap en dat is allesbehalve natuurlijk. Ook als ze hier zijn opgegroeid. Blackfish laat dit duidelijk zijn, want deze docu gaat over de (mishandelde) orka’s van Sea World. Ik vond het een heftige documentaire en ik niet alleen gelukkig, want Sea World en ook het Dolfinarium gaan sluiten.

4. Earthlings

Al bij het zien van de trailer kreeg ik tranen in mijn ogen. De beelden zijn heftig: wasberen die levend gevild worden, straathonden die in een vuilniswagen worden gegooid en olifanten die worden geslagen totdat ze hard schreeuwen van de pijn. Earthlings gaat over het houden van dieren en hoe de mens daarvan afhankelijk is. Van de voedsel- tot kledingindustrie en van de entertainment tot dierproeverij. De documentairemakers maken gebruik van verborgen camera’s en hierdoor hebben zij beelden naar buiten gebracht die nooit eerder vertoond zijn. Ik vind de trailer enorm heftig en daarom heb ik de hele documentaire nog niet bekijken. Ik raad je aan om dit niet ‘zomaar’ te kijken, maar plan hiervoor een avond in. Mensen worden na het zien van deze film spontaan vegan, zoals Ellen Degeneres, en dat geeft wel aan dat het als schokkend wordt ervaren.

5. Forks over Knives (Netflix)

Deze beroemde documentaire richt zich op de voedselindustrie en alle kwalen die men krijgt van te veel ongezond en bewerkt eten in de Westerse voedselindustrie. De docu is niet gericht op het welzijn van de dieren, het is puur gericht op de gezondheid van de mens. Forks over Knives laat je zien wat er allemaal gebeurt met het eten voordat het op ons bord belandt. Drie keer raden wat aan het einde van de film wordt aangeraden om niet te eten… precies, dierlijke producten.

6. Vegucated

De film Vegucated is lekker Amerikaans (iets té Amerikaans voor mij), maar zeker de moeite waard om te kijken. In deze doco worden drie vleesliefhebbende en kaasverslaafde New Yorkers uitgedaagd om zes weken een hun leven om te gooien: namelijk om veganistisch te leven. Niet alleen doen ze dit voor een betere gezondheid en voor het gewichtverlies, ze leren ook alles over de verborgen kanten van de bio-inudstrie.

Wat vind jij van deze docu’s? En welke moet ik écht nog zien? 

(Visited 727 times, 1 visits today)

7 Comments

 1. Alexander 21 september 2016 at 13:24

  Quirines veganisme, mede mogelijk gemaakt door mijn Netflix account! Ik draag dus ook mijn steentje bij

  Reply
  1. Quirines 21 september 2016 at 13:26

   Zonder jou ben ik niks, dat weet je toch 😉

   Reply
 2. Ellen 2 januari 2019 at 19:08

  Als beginnend veganist ben ik op je blog terecht gekomen. Ik heb earthlings gezien, mijn hemel wat vreselijk.
  Ook dominion is bijna hetzelfde, echt horror.

  De rest heb ik nog niet gezien, dankjewel voor de tips en je fijne website! Vind het best “spannend” om helemaal vegan te gaan eten maar heb er ook zin in!

  Reply
  1. Quirines 3 januari 2019 at 20:25

   Hi Ellen! Wat leuk dat je een berichtje stuurt! Ik heb zelf de film Earthlings niet gezien, mij te heftig 🙁 Super dat je de keuze hebt gemaakt om plantaardig te gaan eten, mocht je vragen/moeilijkheden hebben kun jij mij altijd een berichtje sturen. X

   Reply
 3. Pingback: Boeken en documentaires over veganisme (+WIN Ooit aten we dieren) - The Vegan Effect

 4. Ik 7 januari 2020 at 20:17

  Kijk ook The Game Changers (Netflix)

  Reply
  1. Quirines 15 januari 2020 at 17:03

   Yes, die heb ik ook gezien!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *