Vegan op reis 2.0

Na vijf maanden als vegan reizen door Zuid-Amerika is het tijd voor een heuse Vegan op reis 2.0. Van reizen word ik mega blij, net zoals jij waarschijnlijk, en sinds ik veganist ben is dat niet minder geworden. Toch moet ik eerlijk toegeven dat het minder soepel gaat met het eten, want vaak bestaan de lokale gerechten uit vlees/vis en weten de locals niet wat veganisten zijn. Ik durf inmiddels te zeggen dat ik een pro ben geworden in reizen als vegan en ik deel graag mijn tips en ervaringen.

Vorig jaar heb ik Vegan op Reis deel 1 geschreven. Op dat moment wist ik zeker dat ik een reis door Zuid-Amerika zou gaan maken en ik had als vegan daarvoor alleen nog maar weekendjes weg en vakanties naar Berlijn, Keulen en Oostenrijk gemaakt. Geen lange reis dus en naar ‘veilige’ plekken, niet naar een continent waar de gerechten om vlees draaien.

Voorbereiding

Voorbereiding (of voorpret!) is heel belangrijk, want zo kom je niet voor verrassingen te staan en hoef je niet in de stress te schieten. De volgende punten vallen hieronder:

HappyCow, TripAdvisor & blogs

Zonder online na te gaan waar we wilden ontbijten, stapten Niels en ik ons hostel uit opzoek naar een leuk tentje in Ecuador. We hebben een uur rondgelopen, bij verschillende restaurants geïnformeerd en we werden met de minuut chagrijniger (lees: hangry), omdat we niks konden vinden. Uiteindelijk toch een fruitstalletje gevonden waar we een lekkere fruitsalade hebben gegeten met een sapje erbij. Dit was wel het moment waarop we besloten: zo pakken we dit niet meer aan. Zeker in een land waar je de taal niet spreekt, waar de lokale gerechten voornamelijk uit dierlijke ingrediënten bestaan, is het heel handig om websites als HappyCow en TripAdvisor te raadplegen. Spontaan is het niet, maar je weet wel waar je naartoe moet en dat scheelt een hoop tijd en jouw goede humeur.

Lokale gerechten

Wat zijn de lokale gerechten van het land dat je gaat bezoeken? Zijn er veel vegetarische gerechten die je makkelijk kunt veganizen of zijn er zelfs vegan opties? Ik vind het handig om de namen van de gerechten bij de hand te hebben, zodat ik het snel herken op de menukaart.

veganopreis Tamales, Colombiaans gerecht dat ook veganistisch te verkrijgen is. Het is een deegpakketje, gestoomd in bananenbladeren gevuld rijst, groenten en peulvruchten. 

Taal spreken

Ik kan geen Spaans en tijdens mijn reis door Zuid-Amerika kwam ik erachter hoe belangrijk het is om, ook al is het maar de basis, de taal te spreken. Het is natuurlijk leuk om met de locals te kletsen, maar het is vooral belangrijk dat je kunt uitleggen wat je wel en vooral niet kunt eten. Er is een hoop verwarring rondom het veganisme: sommigen denken dat vegan hetzelfde is als vegetarisch zijn en ik heb een paar keer meegemaakt dat de serveersters in Colombia dachten dat ik dan wel kip en vis at.

Eten meenemen

Ik schreef in mijn eerste artikel over als vegan op reis gaan dat ik niet met pindakaaspotten ging slepen, maar dat heb ik toch gedaan. Het is tijdens het ontbijt van pas gekomen, omdat er vaak geen plantaardig broodbeleg was. Ik had niet alleen pindakaas in mijn backpack gestopt, ik sleepte ook verschillende tussendoortjes mee zoals zoals noten, gedroogd fruit en mueslirepen. Je bent niet afhankelijk van anderen en het is een fijne gedachte dat je altijd kunt terugvallen op jouw ‘eigen’ eten. Ik heb een artikel geschreven over etenswaren die je kunt meenemen tijdens een lange (bus)reis. Dat kun je hier teruglezen.

Verwachtingen

Probeer je verwachtingen bij te stellen, want anders raak je teleurgesteld. Natuurlijk niet als je naar een vegan heaven gaat zoals Berlijn, maar wel als jouw volgende trip Bolivia is. De kans dat je daar een vegan maaltijd krijgt voorgeschoteld op hoog niveau is klein. Ik ben een paar keer flink teleurgesteld geraakt omdat ik weinig of geen keuze had uit gerechten of omdat ik een gerecht moest terugsturen omdat er tóch kaas opzat. Dit zijn momenten waarop ik denk: ‘Waarom maak ik het mezelf zo moeilijk en kies ik niet voor een vegetarische gerecht?’. Gelukkig zijn deze momenten zeldzaam en kwam dit alleen naar boven wanneer ik enorme trek had en alles niet liep zoals ik hoopte. Over het algemeen proberen de koks het lekkerste voor je te maken, dus zet je allerliefste glimlach op en vraag of zij iets kunnen bereiden zonder dierlijke producten.

Toon initiatief

Stel zelf gerechten samen door ingrediënten van de menukaart te combineren of geef voorbeelden van gerechten die je wel kunt eten. Het ontbijtje dat je hieronder ziet, is zo’n voorbeeld daarvan. Wij zaten in een hostel in Colombia waar het ontbijt was inbegrepen. Al bij het inchecken vroeg ik naar het ontbijt en de eigenaar vertelde trots over de verschillende soorten vlees en manieren waarop hij de eieren kon serveren. Dat ik vegan was, zag hij niet aankomen en hij keek ook best beteuterd. Ik benoemde verschillende gerechten en ingrediënten zoals vers fruit, groenten uit de oven, brood, avocado etc. wat ik wel kon eten en ik vroeg of dat mogelijk was. Nou, dat heb ik geweten! De volgende ochtend werden Niels en ik positief verrast met verschillende soorten sapjes, exotische vruchten, groenten uit de oven, versgebakken brood en jam (de eieren waren voor Niels). Zó dankbaar was ik hiervoor en de eigenaar was heel blij met het eindresultaat.

veganopreis

Stel vragen aan locals

YAY! Je hebt een fijn vegan restaurant gevonden. Dit is dé plek om aan de eigenaren of de werknemers te vragen naar andere leuke vegan eettentjes of om tips te vragen voor andere plaatsen. Ik heb paar keer een soort gids meegekregen waar verschillende restaurants stonden aangeven, super handig.

Vegan wereldkeukens

Er zijn een aantal keukens die veel vegan opties hebben of gerechten die makkelijk te veganizen zijn. De Mexicaanse keuken is zo’n voorbeeld met z’n taco’s, wraps en nacho’s. Het is eenvoudig om de kaas te vervangen door guacamole, tomatensaus of bonen. De meeste steden hebben ook een Hare Krishna restaurant dat Indiaans eten serveert dat (bijna) helemaal veganistisch is. Ook de Thaise keuken is goed te doen omdat in veel gerechten het vlees wordt vervangen door tofu.

veganopreis

Geniet, geniet, geniet!!

Dit is herhaling van mijn vorige blog, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: geniet van jouw vakantie, reis of weekendtrip. Schiet niet in de stress wanneer het lastig is om een restaurant te vinden of wanneer je (per ongeluk) een dierlijk product hebt gegeten. Je weet wat jouw intentie is en meer dan je best kun je niet doen. Mocht je een keer ‘de fout’ ingaan, wees niet te streng voor jezelf maar zie dit als een leermoment.

Mocht jij nog fijne tips hebben, laat het dan vooral hieronder weten. Ik ben op dit moment in Griekenland en geniet van een heerlijke vakantie. Yes, life’s good! Ook hier is het creatief zijn met gerechten en opzoek gaan naar de juiste adresjes, maar over het algemeen is de Griekse keuken goed te doen. Natuurlijk komt er nog een blog online met mijn tips om als vegan te overleven in Griekenland. Ben je benieuwd wat ik hier allemaal doe naast eten? Je kunt mij volgen via Facebook en Instagram.

(Visited 611 times, 1 visits today)