Hoe vervang je een roerei? Met scrambled tofu natuurlijk! Een heerlijk vegan alternatief voor het ouderwetse eitje. Serveer het op vers brood of een warme bagel en je hoeft niks anders meer.
Ik had verwacht dat ik veel moeite zou hebben om kaas te laten staan, maar dat bleek ei te zijn. Vooral op een (brakke) zondagochtend was dit een groot gemis. Maar, nu ik scrambled tofu heb ontdekt hoef ik niks anders meer. Dit is nog lekkerder dan een ouderwets roerei. De truc is dat je gebruik maakt van lekkere kruiden en toppings zodat je veel smaak geeft aan de scrambled tofu. Door de sojayoghurt wordt het geheel lekker smeuïg.
Wat heb je nodig voor twee personen?
- Tofu, één blok
- Ui
- Edelgistvlokken, 4 el
- (Olijf)olie, om te bakken
- Sojasaus, 3 el
- Ongezoete sojayoghurt, 5 el
- Kurkuma, 1/2 tl
- Gerookte paprikapoeder, 1/2 tl
- Zwarte peper, naar smaak
- Zongedroogde tomaten, 8 stuk
- Olijven, in plakjes
- Bagels (of andere broodjes)
- Komkommer, plakjes
- Hummus, ik vind een pittige hummus erbij erg lekker
- Optioneel: vegan mayo, avocado, plakjes tomaat of andere toppings die je lekker vindt.
Zo maak je het:
- We beginnen met het uitlekken van de tofu. Wikkel het blok in een schone theedoek en leg dit tussen twee snijplanken of borden. Leg daarbovenop een aantal (kook) boeken. Laat dit voor minstens 15 minuten staan.
- Snipper de ui en snijd de zongedroogde tomaten in reepjes, de olijven en komkommer in plakjes.
- Pak een koekenpan en verhit de olijfolie.
- Fruit de ui glazig in zo’n twee minuten.
- Verkruimel de tofu met je handen boven de pan. Bak dit voor vijf minuten. Roer regelmatig door met een spatel.
- Voeg vervolgens de edelgistvlokken, sojasaus, kurkuma, gerookte paprikapoeder en peper toe. Roer het geheel goed door.
- Je kunt nu de sojayoghurt toevoegen. Laat dit voor vijf minuten pruttelen, zodat de smaken goed intrekken.
- Besmeer de bagels met de hummus (of vegan mayo) en plakjes komkommer.
- Maak het af met de scrambled tofu. Eet smakelijk!
Eet jij graag scrambled tofu? Ik ben benieuwd of jij dit ook zo lekker vindt! Via mijn Instagram houd ik je als eerste op de hoogte over wat ik allemaal eet. Leuk als je me volgt!