Yes, deze vegan pindakaas-framboos brownies zijn hemels! Van binnen zacht & smeuïg en de buitenkant is lekker krokant. De frambozen zorgen voor een frisse bite en de stukjes pure chocola en pindakaas swirl maken deze brownies af. Wedden dat deze vegan brownies een hit zijn?
Even dat je het weet; ik ben absoluut niet de beste bakker. Koken gaat mij aardig af, maar bakken blijft altijd een dingetje. Zodra het in de oven staat, slaat de twijfel toe: zijn de verhoudingen goed? Wordt het baksel wel gaar of is het veel te droog? Heeft het genoeg smaak of is het juist te zoet? Etc. etc. Toch zijn deze vegan brownies goed erg gelukt! Als ik het kan, dan kan jij het ook 😉
Eindelijk, vegan roomboter!
Het geheim? Ik heb roomboter gebruikt! Je kunt een hoop doen met bijvoorbeeld kokosolie in een baksel, maar niks tipt aan roomboter. ‘Maar hallo, dat is toch helemaal niet vegan?!’ Klopt en daarom ben ik super blij met het nieuwe Flora Plant. Zij hebben namelijk een roomboter uitgebracht die smaakt als roomboter, eruitziet als roomboter maar dus helemaal plantaardig is. Wat een uitkomst! Je vindt Flora Plant bij de reguliere supermarkt.
Mocht jij ook een koekenbakker zijn, houd je dan precies aan deze verhoudingen (ga dus vooral niet freestylen in de keuken) en je zult zien dat deze pindakaas-framboos brownies goed lukken. Enjoy!
Wat heb je nodig?
Bak benodigdheden:
- Brownies bakvorm, die van mij heeft de afmeting 29 cm x 19 cm x 4 cm
- Kookpan
- Hitte bestendige kom (die in de kookpan past)
Voor de brownies:
- 200 gram pure 70% chocolade
- 100 gram plantaardige boter, ik gebruikte de ongezouten variant van Flora Plant
- 3 el chiazaad
- 200 gram kokosbloesemsuiker
- 200 gram (amandel)meel
- 1,5 el bakpoeder
- 50 gram cacaopoeder
- 140 frambozen
Voor de pindakaas:
- 1 el plantaardige boter, ik gebruikte hiervoor de ongezouten roomboter van Flora Plant
- 120 gram pindakaas, ik gebruikte een variant met nootjes
- 30 gram kokosbloesemsuiker
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden
- Vet de bakvorm in met kokosolie/boter of leg er een stuk bakpapier erin.
- Pak een klein kommetje en meng 3 el chiazaad met 10 el koud water. Zet dit even aan de kant zodat het een gelvormige substantie wordt. Roer het af toe goed door zodat alle zaadjes het water opnemen.
- Zet de kookpan op het vuur met een laagje water. Plaats daarin de hittebestendige kom en zorg ervoor dat de kom het water niet aanraakt. Laat het water zachtjes koken.
- Pak 150 gram pure chocolade en breek dit in stukjes. Voeg dit samen met de plantaardige boter en de kokosbloesemsuiker in de kom. Laat het langzaam smelten terwijl je dit regelmatig roert. De suiker moet helemaal gesmolten zijn, zodat je een gladde chocoladesaus krijgt.
- Haal de kom van het vuur en roer het chiazaad mengsel door de chocolade, gevolgd door het (amandel)meel, bakpoeder, cacaopoeder, de helft van de frambozen en de overige 50 gram pure chocolade (grof gesneden). Roer dit goed door zodat alles is verdeeld.
- Tijd voor de pindakaas topping! Plaats een klein kookpannetje op het vuur en smelt de plantaardige boter.
- Zodra dit gesmolten is, haal je de pan van het vuur. Voeg de pindakaas en de kokosbloesemsuiker toe en meng het geheel goed door.
- Schenk het beslag voor de brownies in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig over de bakvorm.
- Verdeel de pindakaas in bolletjes over het beslag. Ga hierna met een mes erdoorheen zodat je de pindakaas uitsmeert.
- Leg de overgebleven frambozen op de brownie.
- Zet de bakvorm in de oven voor 50 minuten.
- Wacht geduldig. Ruikt lekker hè?
- Haal de pindakaas-framboos brownies uit de oven en laat het zo’n 15 tot 20 minuten rusten voordat je aanvalt.
- Eet smakelijk!
Dit artikel is in samenwerking met Flora Plant. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit product. Ik ben onwijs trots dat ik met zo’n mooi merk mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.