It’s that time of the year: Wintersport!

Yes! Aanstaande zaterdagochtend vertrek ik naar Oostenrijk voor één van mijn favoriete vakanties.

Wintersport, ik heb het geluk dat ik hiermee ben opgegroeid. Want als een gezin niet samen op wintersport gaat, gebeurd het later zelden dat de kinderen zelf een skivakantie boeken. Ik stond op mijn vierde op de latjes, maar ik heb het zeker niet altijd leuk gevonden. Mijn eerste herinnering is dan ook dat mijn ouders kwamen kijken bij mijn klasje en dat ik alleen maar huilde dat ik met hen meewilde. Dat gebeurde natuurlijk niet en mijn ouders skiede snel door. Ik werd op dat moment door een skijuf met al haar kracht door een poortje geduwd, want ik wilde niet meer door skiën.

Verder heb ik alleen positieve gevoelens bij de wintersport. Ik heb jarenlang les gevolgd en ik heb ook in race-klasjes gezeten. Dat vond ik het allerleukst: met een klein groepje kinderen de hele dag door tochten maken en in de lift samen liedjes zingen. Zo had ik altijd vele vriendjes & vriendinnetjes en ook al spraken we niet dezelfde taal, we konden wel dezelfde liedjes zingen zoals ‘I’m a babygirl’.

134460_485300179507_8158596_o
Wintersportkriebels

Niet alleen de vakantie zelf is leuk, ook de voorpret is bij wintersport anders dan bij andere vakanties. Zodra de vakantie is geboekt en het duurt niet lang meer voordat we gaan, krijg ik wintersportkriebels. Dit begint al door iedere dag even te checken hoe het met de sneeuw staat. Zeker dit jaar was het best spannend want tot drie weken geleden was de sneeuwkwaliteit in bijna alle gebieden erg slecht. Voor aankomende week ziet het er heel goed uit: er ligt veel sneeuw en de zon schijnt. Wij vertrekken altijd erg vroeg in de morgen en zodra de wekker gaat, spring ik gelijk uit mijn bed; ‘Whoehoe het is zover!’Als onderweg de eerste sneeuw wordt gespot, kan ik niet wachten om boven op de berg te staan en er wordt altijd een spelletje in de auto gespeeld wie de eerste skiliften ziet.

De hele dag buiten

Maar wát is hier zo leuk aan? Voor mij betekent wintersport een week waarin ik maar met één ding bezig ben: hoe kom ik zo goed mogelijk deze berg af. Ik vind het heerlijk om echt een week ‘weg’ te zijn: geen gepieker want daar heb je (bijna) geen tijd voor en je hoeft niet na te denken over de invulling van de dag.Want die staat immers vast.
De wekker gaat vroeg, je eet een stevig ontbijt en daarna zoek je de skispullen bij elkaar. Je rijdt naar de skiliften en je snuift de eerste frisse berglucht op. Als je vroeg genoeg bent, zijn de mooie gepareerde pistes voor jou. Na een paar uur krijg je alweer trek, maar dan ook échte trek. De buitenlucht en het feit dat je de hele dag actief bezig bent, zorgen ervoor dat je verbranding hoog is. In de skilift eet je een zelf gesmeerd broodje of je gaat voor een bord pasta of een groot bord met friet bij een restaurant. Het gekke is, is dat zelfs simpel eten ontzettend lekker smaakt. De meeste pistes sluiten rond 16:00/17:00 en de echte diehards zorgen ervoor dat ze nog net de laatste lift pakken. Het is heerlijk om als één van de laatste de piste af te komen, want je hebt een lege piste voor je. Nadat je uit de skie’s of snowboard bent geklikt, loop je naar een après-skitent en je bestelt een welverdiend biertje. Of een warme chocolademelk met slagroom. Of een glühwein. Je wordt rozig en gaat na een paar uur terug naar het appartement. Er wordt gekookt, er worden spelletjes gespeeld en rond 21:30 is iedereen doodmoe en vertrekt naar de slaapkamer. Op wintersport slaap ik altijd als een roos. De volgende ochtend gaat vroeg de wekker en begint alles weer van voor af aan.

IMG_1119

Quanta costa?

Een skivakantie is duur, dat denken veel mensen. Ja en nee, want je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Als je de wintersport in de schoolvakanties boekt, de lunch iedere dag in een restaurant nuttigt, vijf dagen vol gaat après-skiën, je slaapt in een hotel en je gaat naar een peperduur gebied in bijvoorbeeld Zwitserland of Italië, dan is het erg duur. Zeker als je ieder jaar de nieuwste model ski’s wilt hebben en je houdt van mooie kleding kan het bedrag lekker oplopen. Maar het kan ook anders. Ik ga altijd met mijn ouders op vakantie en sinds mijn broertje en ik niet meer op school zitten, zijn we dus niet gebonden aan de vakanties en gaan we buiten het hoogseizoen. Verder slapen we altijd in een appartement en nemen we ons eigen lunch mee. Ik doe al jaren met dezelde skijas en de broeken koop ik altijd in een voordelige winkel. Verder vallen de skipasprijzen mee in Frankrijk en Oostenrijk. Dit zorgt ervoor dat deze vakantie goed te betalen blijft. Uiteindelijk ga je toch voor één ding naar de bergen en kan de rest jou gestolen worden.

Wat vind jij van wintersport? 

(Visited 107 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *