Hoe vind je duurzame kleding?

Ik neem je mee in mijn zoektocht naar eerlijke, duurzame en vegan kleding. Dit kan nogal een lastig verhaal zijn, wanneer je gewend bent om te shoppen bij H&M, Zara en Pull & Bear. Steeds vaker maak ik bewuste keuzes als het om kleding gaat. Waar let ik dan op? Wat betekent duurzame kleding eigenlijk? En welke merken zijn duurzaam? Om je op weg te helpen, mag ik een shoptegoed van €100,- weggeven bij de webshop SilkSage.

Wat is duurzame kleding?

Duurzaam is een leeg begrip geworden. Het lijkt alsof alles tegenwoordig duurzaam is. Ook in de kledingindustrie wordt het woord vaak gebruikt. Jaren geleden gaf dit vertrouwen. Nu heeft het begrip ‘duurzaamheid’ zoveel betekenissen gekregen, dat ik moest nagaan wat het ook alweer betekent. Komtie: voor mij betekent duurzaam dat de kleding van goede kwaliteit is en lang meegaat. Het wordt op een eerlijke manier is geproduceerd met respect voor mens, dier en planeet. De arbeidsomstandigheden zijn goed, er wordt eerlijke handel gedreven, het is vrij van dierenleed en het is geen fast fashion dat je na één seizoen weggooit. Al eerder schreef ik een artikel hoe ik zorg voor een duurzame, vegan garderobe.

Hoe weet je zeker of een merk duurzaam is?

Klinkt best ingewikkeld om dit te achterhalen. Dat vond ik het begin ook. Waar begin je met zoeken, welke criteria hanteer je en hoe weet je nou écht zeker of een merk duurzaam is? Veel merken zijn daar niet open over of hebben een vage omschrijving op hun website staan. Dan weet je al genoeg. Dit zijn handigheidjes hoe je kunt achterhalen of een merk betrouwbaar is:

 1. Kijk op Rank a Brand en check of het merk duurzaam is.
 2. Ga naar de website van het merk. Wat zeggen zij zelf over duurzaamheid? Laten ze wat zien ? Hebben ze een keurmerk?
 3. Wat zeggen anderen over het merk? Lees artikelen waarin het merk wordt genoemd.
 4. Waar wordt het merk verkocht? Bij een winkel die duurzaamheid belangrijk vindt?

Wat zijn duurzame & eerlijke merken?

Je kunt natuurlijk tweedehands shoppen. Het kledingstuk is al geproduceerd en krijgt een tweede leven. Ik vind in tweedehands winkels niet altijd de kleding die ik wil of het is niet in mijn maat. Vooral als het gaat om basics. Als ik nieuwe kleding koop, vind ik het belangrijk dat mijn geld uitgeef aan een duurzaam en vegan friendly merk.

Eerlijk is eerlijk, de prijzen liggen vaak een stuk hoger dan dat je gewend bent. Dit is eigenlijk hetzelfde met vlees en zuivel: wij zijn zó gewend om voor de laagste prijs producten te kopen, dat we normale prijzen extreem hoog vinden. Waarom zou je €40,00 betalen voor een simpel T-shirt terwijl dat ook kan voor €10,00? Eén van de redenen is dat je 10x zolang kunt doen met het duurdere kledingstuk. Het is op een goede manier geproduceerd waardoor de kwaliteit beter is en het item langer meegaat. Je bent dus veel goedkoper uit. Een paar van mijn favoriete, duurzame merken zijn: Patagonia, KUYICHI, Yunit, MUD Jeans, GOAT Apparel en ARMENDANGELS.

duurzame mode Goed, basic T-shirt van Yunit en portemonnee van Matt & Nat 

Gericht duurzaam shoppen bij SilkSage

Hoe vind je die merken? Nou, dat werk hoeven wij niet meer te doen. Sommige webshops spelen hier slim op in. Zij zorgen ervoor dat wij op een makkelijke manier duurzame kleding vinden. Dat is vaak het probleem: we wíllen wel op een eerlijke manier shoppen, maar we weten niet waar we moeten zoeken. SilkSage is zo’n tof initiatief die dat begrijpt en goed aansluit bij wat wij willen (tenminste, bij wat ik graag wil dus misschien bij jou ook wel).

Bij SilkSage kun je eenvoudig filteren op de volgende categorieën:

 • Milieuvriendelijk (C02, watervervuiling, plastic soep)
 • Vegan & diervriendelijk
 • Eerlijke arbeidsomstandigheden voor werknemers (geen kinderarbeid, gelijke lonen, zorg/pensioen regeling, normale werkuren)
 • Lokaal geproduceerde producten (dit zorgt voor minder vervoer, dus minder uitstoot van vervuilende schepen en vliegtuigen)
 • Lokaal ondersteund (een deel van de opbrengsten worden gebruikt om projecten te steunen zoals het bouwen van waterputten, scholen en sociale projecten in eigen land)

Super handig toch? Naast dat je zeker weet dat de kleding binnen jouw straatje past, gaat een deel van de opbrengst naar de financiering van ontwikkelingsprojecten. Welk project dat is, mag je helemaal zelf bepalen wanneer je afrekent.

Winactie SilkSage

Ik ben tegen het kopen van onnodige onzin (joh), maar ik ben vóor het aanschaffen van mooie kleding waarvan je jarenlang plezier hebt. Daarom mag ik iets heel leuks weggeven, namelijk een waardebon van €100,- bij SilkSage! Je kunt dit helemaal vrij besteden in de webshop. En geloof me, zij bieden echt toffe merken aan zoals Yunit, Komodo, Maium en Rhumaa.

Hoe maak je kans? Verlopen

 • Volg The Vegan Effect op Instagram. Geen Insta? Geen probleem, like dan de Facebookpagina.
 • Laat hieronder in de comments weten óf onder mijn Instagram post wat jij graag wilt aanschaffen bij SilkSage.

De winnaar maak ik 18 december bekend. Succes! Gefeliciteed Willeke (Instagram), jij bent de winnares!

Dit artikel is in samenwerking met SilkSage. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit product. Lees hier meer over in mijn disclaimer

(Visited 2.500 times, 1 visits today)

18 Comments

 1. Suus 12 december 2018 at 09:50

  Wat een leuke winactie! Ik doe graag mee – des te meer omdat ik dit najaar ben begonnen mijn kledingkast te verduurzamen. 🙂 Word erg blij van alle mooie kledingstukken op SilkSage… ik zou graag een mooie warme wintertrui of een jurkje voor de kerstdagen bij ze aanschaffen.

  Liefs!

  Reply
 2. Anna 12 december 2018 at 10:09

  Leuke actie! Wel wat onhandig dat als je op vegan selecteert je gewoon nog wollen jassen te zien krijgt. Ik zou wel graag de Komodo Hemp Jacket Navy kopen.

  Reply
 3. Ilse 12 december 2018 at 11:06

  Ik wil heel graag de hemp coat Die bon is daar natuurlijk een mooie bijdrage bij

  Reply
 4. Lindsey 12 december 2018 at 11:58

  Een mooie outfit om m’n 1 jaar vegan te vieren, aub ??

  Reply
 5. Noëlle 12 december 2018 at 13:24

  De NALA trouser ?

  Reply
 6. Anne 12 december 2018 at 13:55

  De LANDRA Shawl ziet er echt super mooi uit! Heerlijk warm, helemaal mijn kleur en duurzaam ? Kleding vind ik nog het meest lastig om vegan te maken, dus dit zou echt een mooie eerste stap zijn!

  Reply
 7. Eva 12 december 2018 at 20:50

  Wat een prachtige winactie. En wat goed dat je hier als Vegan-blog ook aandacht aan besteedt. Ik ben zelf altijd bezig met duurzaamheid en hoe ik nog duurzamer kan leven. Ik blijf kleding wel lastig vinden. Omdat je soms meer moet zoeken op online sites voor ‘goede’ merken, terwijl ik graag in real life shop. Ik ben blij dat er mooie webshops zoals SilkSage bestaan, dat maakt het een stuk makkelijker. Sinds in Lisa Stel in het Motion evening cupro printed shirt van Rhuuma heb gezien tijdens het ASN festival, staat deze hoog op de wishlist. Die zou ik meteen in mn winkelwagentje droppen.

  Reply
 8. Tanja 12 december 2018 at 21:26

  Die mooie zwarte skinny zou ik graag kopen als mijn eerste vegan kledingstuk.

  Reply
 9. Simone 13 december 2018 at 10:56

  Goede tips! Ik wil graag mijn kledingkast verduurzamen, maar omdat ik nog niet zo goed weet in welke merken ik het best kan investeren, heb ik een lange tijd helemaal niks gekocht (misschien wel het best wat je kan doen). Toch zal ik graag een aantal mooie basics willen aanschaffen waar ik verder op kan uitbouwen.

  Reply
 10. Sjanneke 13 december 2018 at 12:00

  Ik zou een leuk jurkje kopen voor mezelf. Om met minimaal budget vegan te eten is niet moeilijk, er kan veel voor weinig. Verantwoord shoppen is wel prijzig en kan ik niet buiten de kringloop. Een keer wat nieuws zou natuurlijk wel erg leuk zijn! Jammer dat ze (nog) geen kinderkleding hebben, anders zou ik iets kiezen voor mijn dochtertje.

  Reply
 11. Willeke 14 december 2018 at 09:26

  Wat super dat je dit artikel hebt geschreven! Ik ben al een tijdje bezig met de vraag waar ik het beste wel of niet een nieuwe jas kan kopen. Je artikel geeft weer een beetje rust in de zoektocht naar duurzame kledingaankopen, dus dankjewel daarvoor :). Je hebt er een nieuwe fan bij!

  Reply
 12. Julia 14 december 2018 at 20:58

  Wat leuk! Dit artikel komt voor mij wel heel goed uit, ik ben nu al iets langer dan een jaar plantaardig aan het eten, koop alleen nog maar vegan cosmestica en koop ik dus ook geen kleding met dierlijke producten! Ik wil stapje voor stapje ook mijn kledingkast gaan verduurzamen. Toch vind ik dat erg lastig, omdat ik een student ben en deze artikelen dan toch een grotere uitgave is. Ik denk dat het een mooie stap zou zijn en dan zou ik de basic shirts van Yunit kopen, omdat ik die echt ontzettend gaaf vind, want met goede basics kan je zo ontzettend veel!

  Reply
 13. Anne 14 december 2018 at 23:43

  Super tof! Ik ben nog op zoek naar wat warme kleding nu het zo koud wordt. Ben de laatste tijd steeds meer bezig met duurzame kleding en ben van plan dat de meeste nieuwe kleding die mijn kast in komt allemaal duurzaam is. Maar aangezien de prijs vaak inderdaad een stuk hoger ligt is dat lastig en moet ik langer sparen wat ook niet ideaal is met dit koude weer! Iedereen verdiend die bon, maar is het proberen waard 🙂

  Reply
 14. Eva 18 oktober 2022 at 14:10

  Ik heb zojuist op andere sites gelezen dat patagonia katoen gebruikt die in de heropvoedingskampen in china worden geplukt… heel duurzaam klinkt dat niet voor mij. Blijft lastig vind ik wat nou wel en niet duurzaam is.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *