Hoe bereid je een lange reis voor?

Whaaa!! Over precies twee maanden zitten Niels en ik in het vliegtuig, onderweg naar onze eerste bestemming: Colombia. We kijken hier al zólang naar uit en eindelijk komt het dichterbij. Yes! Het is de tweede keer dat ik voor een lange periode ga reizen en ik krijg soms vragen als ‘Hoe doe je dat?’ en ‘Waar begin je met voorbereiden?’. Ik ben erg van de planning (mét lijstjes) dus ik deel mijn stappenplan voor een lange tijd backpacken.

Bij het boeken van een ‘normale’ vakantie komt voorbereiding bij kijken, dus wanneer je een lange tijd van huis wegblijft is dit niet anders. Drie jaar geleden tijdens onze reis door India en Myanmar planden we de volgende trip: Zuid-Amerika. We zijn hier dus al een lang mee bezig. In het begin zeker niet maandelijks of wekelijks, maar het stond wél gepland en we begonnen alvast met sparen. Hieronder vind je mijn voorbereidingstips:

Wanneer wil je gaan en hoelang ga je

Een reis komt nooit perfect uit. Of je bent nog bezig met je studie, je hebt een vaste baan, een nieuwe vriend(in) of een leuk huis. De eerste keer ben ik direct na mijn studie gegaan. Wel had ik nog geen jaar een relatie met Niels. Ik vond het super spannend om alleen te gaan, maar ik ben zo blij dat ik dit heb gedaan. Voor de aankomende trip hebben Niels en ik onze baan opgezegd. Spannend, maar als je dit werkelijkheid wilt laten worden moet je zulke beslissingen nemen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoelang je wilt gaan of je jouw baan moet opzeggen, soms kun je onbetaald verlof krijgen.

Welke landen

In Azië lag mijn reistempo hoog. Om een voorbeeld te geven: ik ben door heel India gereisd in vijf weken tijd. Ik heb hierdoor ontzettend veel gezien, maar ik ervoer ook regelmatig stress. We konden niet op een plek blijven hangen, want dan zouden we in de knoop komen met de tijd. Daarom mijn tip: sla liever een aantal landen over dan dat je alles gehaast moet doen. Het is zoveel leuker om een land goed te leren kennen en daarvoor de tijd te nemen.

hoe bereid je een lange reis voor

Spaarplan maken

Oké, je weet hoe lang je wilt gaan en welke landen je wilt bezoeken. Hoeveel geld heb je hiervoor nodig? Het is bekend dat Azië veel goedkoper is dan Australië. Wil je lowbudget gaan backpacken en bij mensen thuis slapen of hecht je waarde aan comfort en wil je af en toe een luxe hotel boeken? Bedenk ook wat je tijdens je reis wilt doen. Er zijn veel dure trips, maar je kunt het ook simpel houden.

Verder gaan de kosten thuis ook door. Ik vind het belangrijk om veel dingen te ondernemen met vrienden en af en toe lekker uit eten te gaan. Hierdoor heb ik minder kunnen sparen, maar ik wilde niet op een houtje bijten. Bedenk dus ook hoe je jouw leven thuis wilt indelen. Ik heb hier een uitgebreid artikel geschreven over hoe je geld kunt sparen.

Vliegtickets boeken

Met het boeken van vliegtickets kun je veel geld besparen. Kijk goed naar welk land het goedkoopst is om te vliegen. En, ga je van hetzelfde land ook weer terug naar huis of vlieg vanaf een andere bestemming? Wil je vanaf Schiphol vliegen of is het vanaf een ander vliegveld goedkoper? Binnenlandse vluchten zijn over het algemeen duur, maar het kan wel veel tijd schelen dan reizen met de bus of de trein.

Visum aanvragen

Voor sommige landen heb je een visum nodig voordat je het land in mag. Je kunt vaak ter plekke een visum aanvragen, maar er zijn uitzonderingen. India, Myanmar en Viëtnam bijvoorbeeld. Voor India moest ik dit al in Nederland regelen en zelfs plannen wanneer ik hier zou aankomen. Verder was ik veel tijd kwijt aan papierwerk en kreeg ik twee dagen voor mijn vertrek (..) mijn paspoort terug met het visum voor India erin. Begin hier dus ook op tijd mee.

Reisverzekering afsluiten

In Viëtnam zijn zowel mijn camera als mijn iPhone kapot gegaan. Gelukkig liet ik het daar maken bij de plaatselijke reparateur, maar dit was wel een hap uit mijn budget. Door mijn reisverzekering kreeg ik dit later terug. Ook als je ziek wordt en medische hulp nodig hebt, is een reisverzekering onmisbaar.

hoe bereid je een lange reis voor

Route bepalen

Doordat ik mijn visum voor India  in Nederland moest aanvragen, heb ik -globaal- een planning gemaakt van de route. Het is natuurlijk leuk om ter plekke te beslissen waar je heen gaat. Toch is het handig om een beetje een idee te hebben waar je heen wilt, zo kom je niet voor verrassingen te staan als je opeens het land niet in komt.

Vaccinaties

Niet het leukste gedeelte, maar belangrijk; vaccinaties. Via deze website vind je welke vaccinaties je per land nodig hebt. Verder heb je ook andere vaccinaties nodig wanneer je langer dan drie maanden gaat reizen. Ik ben de eerste keer naar de GGD gegaan, maar je kunt zelfs de vaccinaties aan huis laten doen. Soms dekt de zorgverzekering een (deel) van de kosten, maar dat hoeft niet. Het is helaas niet goedkoop, maar het hoort erbij.

Eerste dagen boeken

Na een lange vlucht ben je moe, je hebt geen idee waar je bent geland en misschien is het al laat in de avond. Niks is dan fijner als je de eerste dagen hebt geboekt bij een ho(s)tel. Vaak is het mogelijk dat iemand je komt ophalen en je veilig afzet bij de plaats van de overnachting.

Reisspullen aanschaffen

Want die heb je nodig. Denk hierbij aan een backpack, stevige wandelschoenen en een kleinere backpack voor korte trips. Ook de aanschaf van een slotje, moneybelt, extra SD-kaartjes en een Lonely Planet zijn handig.

hoe bereid je een lange reis voor

Abonnementen opzeggen

Niets is meer zonde dan geld ‘weggooien’ aan abonnementen waar je niks aan hebt. Begin hier op tijd mee, want sommige abonnementen hebben een lange opzegtermijn. Sommige abonnementen kun je helaas niet opzeggen, bijvoorbeeld je telefoonabonnement, dus houd hier ook rekening mee met je budget.

Oppas

Wie komt er in huis? Als je een koophuis hebt, is dit geen probleem maar als je een huis huurt, wil je dit niet betalen tijdens de reis. Heb je huisdieren? Ook hier dient een oppas voor geregeld te worden.

Inpaklijst maken

Tijdens het reizen wil je geen overvolle backpack meeslepen. Pak zo slim en minimalistisch mogelijk in. Ik ben van mening dat je beter te weinig kleding kunt meenemen dan te veel. Tijdens het reizen kun je namelijk dingen aanschaffen. Leuke jurkjes, slippers en hoedjes zijn gezellig, maar tijdens het backpacken heb je hier weinig aan.

Last minute

Dan zijn er nog genoeg ‘kleine’ dingen die je in de laatste week nog moet regelen. Heb je genoeg SD-kaartjes voor je camera? Mocht je een E-reader meenemen, zorg voor voldoende boeken. Schaf EBHO spullen aan en maak voor de zekerheid een back-up van je computer. En dan is het tijd om te gaan!

Het voorbereiden zie ik als één groot voorpet van mijn reis. Je leeft er zo erg naar toe. Wat zijn jouw tips om een reis zo goed mogelijk voor te bereiden? Laat het hieronder weten 🙂

(Visited 706 times, 1 visits today)

5 Comments

 1. Desi 12 oktober 2016 at 13:07

  Zo handig dit! Ik ga over een paar maanden voor het eerst backpacken, dus ik heb een hele hoop aan je tips. Zou je misschien ook nog een keer uitgebreider in willen gaan op je paklijst? Wat zijn echte musthaves wat jou betreft? Ik weet niet of je daar nog tijd voor hebt voordat je weggaat, maar het zou heel tof zijn als het lukt 🙂

  Reply
  1. Quirines 14 oktober 2016 at 11:42

   Wat tof!! Waar ga je naartoe? Goed idee trouwens over die paklijst, ik ga hiermee aan de slag 🙂

   Reply
   1. Desi 3 december 2016 at 15:51

    Ik ga naar Vietnam, Laos, Cambodja en een klein beetje Thailand (maar daar heb ik maar een week de tijd voor, dus daar zal ik niet zoveel zijn).

    Reply
 2. Karolina 23 november 2016 at 14:49

  Vond je het lastig om tijdens je reis vegan te eten? Hoe kijk je er tegenaan in Colombia?

  Reply
  1. Quirines 26 november 2016 at 13:37

   Toen ik door Azië aan het reizen was, was ik nog niet vegan. Over het algemeen vind ik het niet heel lastig als ik een weekend weg ben of op vakantie, als je maar genoeg voorbereiding treft 😉 Ik ben heel erg benieuwd in Zuid-Amerika.. Ik heb gehoord dat Peru en Bolivia goed te doen is alleen verder heb ik geen idee.. Mocht het onmogelijk zijn, dan heb ik met mezelf afgesproken dat ik voor een vegetarische optie ga. Ik wil niet mijn hele reis in de stress schieten. Ik hoop dat het met een positieve houding uiteindelijk allemaal gaat meevallen :). Ben jij ooit die kant op geweest?

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *