Wil je graag indruk maken op jouw gezelschap? Maak dan deze geroosterde spitskool met cashew-mayo! Een paar maanden geleden postte ik bovenstaande foto op mijn Instagram. Ik krijg veel berichten binnen met de vraag voor het recept. Het duurde even maar, ik heb het uitgeschreven! Deze geroosterde spitskool met cashew-mayo is super lekker als bijgerecht of je serveert het als hoofdgerecht.
Het recept is geïnspireerd op het gerecht van Yvette van Boven, dat ik tegenkwam in de Volkskrant. De foto’s zijn niet de mooiste, door tijdsgebrek lukt het mij niet om dit opnieuw te maken. Maar geloof me: dit wil je!
Wat heb je nodig?
4 personen (bijgerecht) of 2 personen (hoofdgerecht)
- Spitskool
- 1 el olijfolie
- Zeezout
- Zwarte peper
Voor de zelfgemaakte mayo
- 70 gram rauwe cashewnoten
- 2 el sojasaus, kan meer na smaak
- 1 citroen, sap
- Olijfolie, optioneel
- Snufje cayennepeper
Voor op/naast de spitskool
- 30 gram cashewnoten, grof gehakt
- 1 el korianderzaad
- 1 el venkelzaad
- 1 el kappertjes, uitgelekt
- 1 el olijfolie
Zo maak je het:
- Eerst maak je de mayonaise. Je kunt de cashewnoten een nacht laten weken in een kom koud water of je kookt de noten tien minuten in ruim water.
- Giet de cashewnoten af en doe dit vervolgens in een blender of keukenmachine. Voeg de sojasaus, het citroensoap en een scheutje water tot een gladde mayo.
- Stop de blender af en toe om de randen naar beneden te vegen met een spatel. Voeg steeds een beetje water of olie toe totdat de mayonaise de dikte heeft van hummus.
- Breng dit op smaak met cayennepeper en/of wat meer sojasaus en citroensoap. Ik moet zeggen dat ik dit een beetje op gevoel heb gedaan. Vaak proeven en kijken wat je nog mist qua smaak. 😉 Schep de cashew-mayo in een bakje en zat het apart.
- Steek het fornuis aan en plaats een koekenpan op middelhoog vuur. Snij de spitskool doormidden. Maak jij een bijgerecht? Snij de spitskool dan in kwartjes. Laat het stronkje eraan zitten, zodat de blaadjes goed bij elkaar blijven.
- Wrijf de koolhelften in met wat olijfolie, zout en zwarte peper.
- Rooster de spitskool in 6-8 minuten gaar met de snijkant naar onder. Keer de spitskool daarna om en rooster het nog voor vier minuten.
- Bak ondertussen de toppings krokant in olijfolie: het korianderzaad, venkelzaad, gehakte cashewnoten en de kappertjes.
- Tijd om de borden op te maken. Smeer wat cashew-mayo op het bord, leg er een koolhelft (of een kwart) op en maak het af met de toppings.
Ga jij het recept maken? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het hieronder weten in de comments of via mijn Instagram en Facebook.