Heb je zin een lekkere curry? Probeer deze gele curry met jackfruit en mungbonen eens! Twee ingrediënten die je waarschijnlijk niet zo vaak eet. Daarom is het juist leuk én gezond (want: variatie) om mee te koken. Ik maakte dit heerlijke gele curry recept waarmee je echt indruk maakt op jouw tafelgenoten. Enjoy!
Wat maakt deze curry anders dan een standaard curry? Allereerst gebruik je geen pakjes & zakjes: de specerijenpasta maak je helemaal zelf. Je kunt hiervoor een vijzel of een keukenmachine gebruiken. De jackfruit zorgt ervoor dat de gele curry lekker smeuïg wordt en de toppings geven het gerecht een bijzondere twist.
Good to know: laat de mungbonen een paar uur weken voordat je ermee gaat koken. Hierdoor vallen de bonen sneller uit elkaar als de curry staat te pruttelen. Ik liet de mungbonen zo’n zes uur weken, maar langer kan natuurlijk altijd.
Sinds ik dit gerecht heb gemaakt, ben ik helemaal fan van mungbonen
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 2 cm verse kurkumawortel (geschild) of 2 el kurkumapoeder
- 3 cm gemberwortel, geschild
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 2 limoen- of citroenblaadjes, nerf verwijderd en flinterdun gesneden
- 4 el plantaardige olie
- 1 el gekneusd mosterdzaad of 1 el grove mosterd
- 1 blikje jackfruit (à 550 gram), afgespoeld en uitgelekt (ik gebruikte de jackfruit van Fairtrade Original)
- Zout
- 1/2 tl chilivlokken
- 3 el kokosolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 aubergine, in blokjes
- 250 ml groentebouillon
- 500 ml kokosmelk
- 150 gram gele (of groene) mungbonen
- 4-6 curry- of daun salam bladeren (je vindt dit bij de toko)
- Groenten naar keuze, bijvoorbeeld spinazie (dat gebruikte ik), sperziebonen of sojabonen
- Limoen, sap
- Rijst of naanbrood
Toppings
Deze ingrediënten zijn niet een must maar maken deze curry wel héel erg lekker:
- 4 el plantaardige kwark of kokosyoghurt
- 4 el hennepzaadjes, ter garnering
- 50 gram ongezouten pistachenoten, grofgehakt, ter garnering
- Koriander en/of munt
Zo maak je het:
- Maal de kurkuma, gember, knoflook en limoen (of citroen)blad in een vijzel tot een fijne pulp.
- Schenk de olie en de mosterd erbij en roer tot een egale pasta.
- Scheur de jackfruit met je handen boven een kom en meng dit met de gele specerijenpasta.
- Breng verder op smaak met zout en chilivlokken.
- Verhit drie eetlepels kokosolie in een hapjespan en fruit het uitje. Schep er na drie minuten de aubergineblokjes bij.
- Bak al omscheppend zo’n vijf minuten en voeg er dan de jackfruit aan toe.
- Zet het vuur hoger en roerbak zes tot acht minuten.
- Blus af met de 250 ml groentebouillon en schenk de kokosmelk erbij.
- Voeg de mungbonen en currybladeren toe en breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de curry in ongeveer 45 minuten (hangt er vanaf hoe lang de mungbonen hebt geweekt) zachtjes gaarkoken of tot de bonen uit elkaar vallen. Voeg zo nodig extra kokend water toe aan de curry als er niet meer genoeg vocht is om de bonen te laten garen.
- Voeg het op het einde de spinazie en het limoensap toe en roer het geheel goed door.
- Schep de gele curry in vier kommen. Maak het af met de plantaardige yoghurt, hennepzaadjes, pistachenoten en verse kruiden.
- Serveer met rijst of naanbrood.
- Eet smakelijk!
Dit recept komt uit het kookboek ‘Jackfruit’ geschreven voor Jessica Lek. Ik heb het hier en daar wat aangepast, maar de credits van dit recept gaan volledig naar haar!
Heb je al zin gekregen in deze bijzondere gele curry? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het vooral weten in de comments. Voor meer food inspiratie, volg mij op Instagram.