Fastfood eten als vegan

Snacken als vegan, waarom is dat zo bijzonder? Ik krijg regelmatig verbaasde blikken wanneer ik zeg (of als iemand ziet) dat ik niet altijd gezond eet. Alsof dat niet samen kan: veganist zijn en een vette burger naar binnenwerken. Natuurlijk moet je als vegan niet leven op friet met ketchup en oreo’s, maar het is ook niet zo dat alle vegans alleen maar salades eten. Nu we het toch over vegan fastfood hebben: ik deel in dit artikel mijn vier favoriete eettenten waar je beter niet de calorieën kunt tellen.

Dit artikel is het vervolg op een blog dat ik bijna een jaar geleden schreef. Dit ging namelijk over ‘Vegan zijn, patat eten én alcohol drinken’. In dit artikel benoemde ik dat ik waarschijnlijk, onbedoeld, een beeld neerzet dat ik übergezond leef en dat mijn omgeving denkt dat ik mij houd aan een strict ‘dieet’. Ik hoop dat iedereen inmiddels zover is dat het veganisme geen dieet is, maar een levensstijl. Al ontstaat hier nog vaak verwarring over. Het vorige artikel ging vooral over het feit dat ik alcohol drink (super extreem, I know) en deze keer gaat het over vegan fastfood.

Vegan smulpaap

Er zijn vegans die plantaardig eten voor hun gezondheid en daarom ongezond, bewerkt voedsel links laten liggen. Nu staat mijn gezondheid op de eerste plaats, maar ik vind eten veel te lekker om alleen maar clean en volgens het boekje te moeten eten. Dan voelt het voor mij namelijk wél als een dieet. Voordat ik vegan werd genoot ik van goede burgers, pizza’s en ijs en dat is sinds ik vegan ben niet veranderd. Toch heb ik soms het gevoel dat ik mezelf moet verdedigen als iemand een opmerking maakt dat hij/zij dacht dat ik alleen maar gezond eet. Alsof deze twee werelden niet samengaan. Ik ben benieuwd of anderen zich hierin herkennen?

Trend in Amsterdam

In Amsterdam wordt het ene vegan restaurant naar het andere geopend. Eerst waren dat stoffige eettentjes waar tofu de hoofdrol speelde, maar nu worden hippe, vegan restauranst geopend die gespecialiseerd zijn in één type gerecht of keuken. Een paar jaar geleden waren de hamburgerrestaurants mega populair en nu krijgt deze trend een vegan tintje. Ik vind dit een positieve ontwikkeling; niet dat ik wil dat mensen echt ongezond gaan leven en overgewicht krijgen, maar dat de drempel voor niet-vegans een stuk lager is. Ik sleep nu met gemak mijn vriend mee naar een vegan burgertent en ook vrienden zijn nieuwsgierig na al de goede verhalen over de Vegan Junk Food Bar en Van Leeuwen ijs. Ik geniet nog steeds van de verbaasde gezichten wanneer zij erachter komen dat je als vegan écht heel lekker kunt eten.
Dit zijn mijn vier favoriete junkfood restaurants, op dit moment:

Vegan Junk Food Bar

Enorm populair en terecht, want deze toko is uniek in z’n soort. Mocht je denken dat jij bij deze snackbar stiekem toch gezond eet, think again! Bij de Vegan Junk Food Bar kom je voor de real deal: denk aan een vegan kapsalon, asociale grote burgers, frietjes, bitterballen en vette mayo. Soms mag het toch?

Vegan Junk Food Bar
Openingstijden: iedere dag van 12:00 tot 22:00.
Waar: Staringplein 22 en binnenkort wordt de tweede vestiging geopend op Marie Heinekenplein 9-10.

Mastino V

Pizza zonder kaas was voor mij niet meer hetzelfde. Als ik naar een Italiaan ga, bestel ik het wel maar de pizza’s zijn droger en gewoon minder lekker. Gelukkig woon ik om de hoek bij Mastino V en dit is de hemel voor smaakvolle, heerlijke pizza’s mét vegan kaas. Brie, pesto, mozzarella, parmezaanse kaas, gerookte kaas: you name it, het is er allemaal. De pizza’s zijn duurder dan gemiddeld (rond de €18), maar het is iedere euro meer dan waard.

Mastino V
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag: 17:00 – 22:00. Zaterdag & zondag: 14:00 – 22:00.
Waar: Bilderdijkstraat 192

The Dutch Weed Burger Joint

Lang opgewacht en eindelijk is het er: The Dutch Weed Burger Joint. Heel fijn dat je de bekende Dutch Weed Burger nu altijd kunt eten. Ook dit restaurant zit op loopafstand van mijn huis en ik heb het meer dan goedgekeurd. Naast de burger verkopen zij ook Seawharma (favoriet), The Dutch Weed Dog en Wish ’n Chips. Dit alles combineert heerlijk met een biertje.

The Dutch Weed Burger Joint
Openingstijden: woensdag t/m zondag: 12:00 – 21:30.
Waar: Nicolaas Beetsstraat 47

Van Leeuwen ijs

Nog een gaatje vrij na het eten? Haal dan een ijsje bij Van Leeuwen. Vegans, vegetariërs, alleseters: iedereen is razend enthousiast over het ijs. En terecht! Het ijs is gemaakt op basis van cashewnotenmelk en zij verkopen bijzondere smaken. Hierboven zie je matcha en cookie dough…

Van Leeuwen
Openingstijden: maandag t/m zaterag: 07:30 – 22:00. Zondag: 09:00 – 22:00.
Waar: Haarlemmerplein 43. Je vindt Van Leeuwen in de zaak van Juice Brothers.

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt en wat jij natuurlijk graag eet. Houd jij het bij het gezonde voedsel of ga jij ook (regelmatig) te buiten aan burgers, friet en lekkere ijsjes? Laat het hieronder weten of via Facebook en Instagram.

Ik ben genomineerd voor de Vegan Awards 2017! Súper leuk en ik voel mij vereerd. Wil jij stemmen? Dat kan via www.veganawards.nl. Dankjewel!! <3

(Visited 1.213 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *