Een kijkje in de keuken van… Lisette Kreischer

Yes! Het is weer tijd voor mijn favoriete rubriek (al zeg ik het zelf). Ik strikte niemand minder dan Lisette Kreischer waarbij ik een kijkje in de keuken mocht nemen én haar mocht interviewen. Een inspirerend verhaal over haar carrière, hoe zij als veganist is begonnen en wat haar eetgewoonten zijn. Oh, en ze heeft een droomkeuken. Kijk je mee?

Wie: Lisette Kreischer Kennen we van: auteur van o.a. Veggie in Pumps en EcoFabolous (tiende boek verschijnt dit najaar) maar ook van Rosie and the Cupcake Factory en The Dutch Weed Burger. Website: lisettekreischer.com Woont in: Amsterdam Is vegan sinds: 16 jaar

Je bent al 16 jaar veganist. Hoe is dat gegaan?

‘Ik werd op mijn tiende vegetariër. Ik heb een leuke, normale jeugd gehad maar ik focuste mij wel op voeding en gelijkheid. Rond mijn veertiende ben ik gaan onderzoeken welke organisaties goed bij mij paste. Ik heb zelfs een keer gedemonstreerd: stond ik met een spandoek in een weiland. Dat activisme was niet dominant aanwezig, ik deed het soms in mijn vrije tijd. Ik begon steeds meer te leren over de voedselindustrie. Langzaam dronk ik geen melk meer en vanaf mijn achttiende begon ik te strugglen met kaas. Ik kreeg het inzicht dat álles in de voedselindustrie met elkaar verbonden is; wanneer je een pak melk koopt, support je de slacht van de vleeskalveren bijvoorbeeld. Dat was voor mij een shocker.’

overzicht keuken lisette kreischer

Nu is het makkelijk om deze informatie op te zoeken via internet. Hoe deed jij dat?

‘Door het lezen van boeken, maar ook door het internet. Heel traag internet, dat wel. Ik keek veel naar internationale platformen. Dit was best verhelderend, omdat er nog niet zoveel informatie was. Ook bezocht ik veel events, echt van die hardcore vegan events. Ik las daar alle flyers en folders. Op een gegeven moment had ik over alle onderwerpen informatie verzameld: wol, leer, bont, suède, honing, melk etc. Net als bij velen had ik moeite om kaas te laten staan. Ik besloot dat ik alleen vegetarisch gestremde kaas wilde eten en dat werd al snel biologische kaas. Het liefst van rauwe melk, maar dat was lastig te krijgen. Ik bezocht de kaasboer in het dorp waar ik woonde en ik legde voor wat ik wilde. Ja, maar meisje; waarom wil je dan nog kaas eten? Moet je niet gewoon stoppen?’ was zijn reactie. Hij liet een lampje bij mij branden en ik besloot te stoppen met het eten van kaas. Dat proces van loslaten en soms uitzonderingen maken tijdens een avondje uit duurde twee jaar. Sinds mijn twintigste ben ik strak vegan.’

Waar liep je tegenaan toen je net vegan werd?

‘Ik was geen puber meer, maar ik had wel moeite met de wereld. Door alle informatie voelde alles aan als een leugen. Campagnes van de overheid bijvoorbeeld, maar ook wetenschappers kon ik niet meer serieus nemen. Ik vond iedereen een beetje dom en daarmee ontstond het oordeel en de woede. Dat sloeg echt op mijn fysieke en geestelijke gestel. Ik had moeite met vragen als ‘wie ben ik nou eigenlijk?’ en ‘wat eet ik dan wel’? Toen ik net vegan werd had je nog niet van die lekkere producten zoals nu. Ik kocht boodschappen bij de reformwinkel. Zag ik daar tofu braadworsten in een potje staan. Nee, dankjewel. De Tartex van toen waren niet zo lekker als die van nu. Ik vond het lastig om mijn draai te vinden. Toen ik na mijn twintigste helemaal om was, besloot ik dit anders aan te pakken. Ik ben een positief mens en ik hóu van het leven, dus ik wilde veranderen. Ik wilde het makkelijk voor mezelf maken en daarom besloot ik om mijn moeders gerechten te veganizen. Gerechten waarbij ik een warm gevoel krijg. Dit waren Hollandse maaltijden zoals stamppotten en quiches. Ik zocht naar de juiste ingrediënten en maakte het plantaardig.’

koelkast lisette kreischer

Hoe vond jij een passende baan?

‘Er waren toen geen blogs, dus blogger kon ik niet worden. Moest ik dan activist, landbouwdeskundige of dierenarts worden? Ik heb twee jaar vooral recepten nagemaakt en langzaam nam ik de keuken van mijn moeder over. Regelmatig bezocht ik Engeland en ik verzamelde mooie theepotten. Ik dacht: ‘Waarom ga ik niet met alles wat ik heb: een kamer vol antiek spul, mijn liefde voor Engeland en mijn ontwikkelde recepten een vegan service aan huis aanbieden?’. Zo begon ik mijn eigen onderneming door een vegan high tea te organiseren. Ik kwam erachter dat ik goed was in stylen; zo toverde ik een tafel zodat het paste bij de high tea. Op mijn 24ste ben ik begonnen met het volgen van een styling opleiding aan Artemis in Amsterdam.’

‘Een belangrijk moment was toen ik Sex And The City aan het kijken was. Ik zag Carrie in New York voor de Magnolia Bakery zitten. Ze had zo’n gigantische cupcake met roze glazuur in haar handen. Ik dacht: ‘DIT! Dit wil ik ook!’. Deze feeling: Carrie, haar hakken en fabolous het leven aangaan. Zo ontstond mijn afstudeerproject. Ik richtte EcoFabolous op, een platform voor een ecofabolous lifestyle: genieten in style met respect voor mens, dier en natuur. Alles wat Carrie is, maar dan vegan. Tegelijkertijd ben ik een vegan cupcake bakkerij begonnen en daarna ontstond Veggie in Pumps. Dit was een collectief van vega dames die er allemaal goed uitzagen. We bedachten groene initiatieven. Zo hebben we een keer op Mysterland gestaan op een groen ‘eiland’. Door het maken van cupcakes verdiende ik mijn geld en na het bakken van 20.000 stuks wilde ik graag wat anders doen. Ik wilde een bedrijf bouwen met producten waar ik achter sta. Mijn eerste boek dat uitkwam was Veggie in Pumps en Ecofabolous volgde in 2009. Non Fish A Li Cious schreef ik samen met Dos Winkel, mede-oprichter van Sea First Foundation. Daar begon ik onderzoek te doen naar zeewier en ik experimenteerde ermee.’

‘In 2011 bedacht ik samen met Mark The Dutch Weed Burger. Mark, goede vriend en documentairemaker, zei: ‘Laten we een documentaire maken over de toekomst van ons voedsel. Dit gaan we doen in New York.’. Ik moest gelijk weer aan Carrie en haar cupcakes denken, dus natuurlijk wilde ik naar New York! In twee weken tijd hebben we veel mensen geïnterviewd en we kwamen tien kilo zwaarder terug. Eenmaal thuis hadden mensen al dingen gehoord over The Dutch Weed Burger. Ik had nog een connectie met Mysterland en we wilden daar graag de Weed Burger lanceren. Binnen drie maanden hebben we alles ontwikkelt: de burger, het broodje en de saus. Twee jaar geleden schreef ik het boek Groente uit de Zee. Dit is het eerste boek dat internationaal ging: in Amerika en Duitsland werd het vertaald.’

kookboeken

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan voor het creëren van gerechten?

‘Nou, ik moet zeggen: ik ben er een beetje uit. Ik ben geen kok en ik vind dat zo verfrissend dat ik dat nu weet. Ik dacht dat ik een vegan chef moest zijn en alleen al dat zeggen vond ik respectloos naar de echte chefs. Uit mijn moeders keuken heb ik lang inspiratie kunnen halen, maar dat houdt een keer op. Het is niet mijn missie om dagelijkse nieuwe recepten te bedenken. Ik put mijn inspiratie uit die dingen die ik ooit heb gemaakt en wat ik lekker vind.’

Hou je met koken rekening met de seizoenen?

‘Altijd. Ik kan geen aardbeien of druiven in de winter eten. Het is nu tijd voor knollen, kolen, wortelen, aardappelen en de hardere groentes zoals boerenkool.’

Ik zie veel potten, bakjes en flesjes staan in jouw keuken. Wat staat altijd op voorraad?

‘Vin Naturel. Dat is een natuurwijn zonder sulfiet. Ik heb veel producten standaard in huis. Goede olijfolie, veel kruiden, shoyu, azijn en veel umami rijken producten zoals edelgistvlokken en miso. Gistvlokken vind ik zo’n uitvinding, daar kan ik niet zonder. Ook zure dingen heb ik altijd in huis zoals zongedroogde tomaatjes en kappertjes. Dan heb ik nog groenten uit het seizoen, knoflook, ui, havermelk, veel noten, granen en peulvruchten. Met een paar goede producten in huis kom je al een heel eind. Zelfs een kale pasta is heerlijk met een lekkere olijfolie, knoflook en een beetje zout en peper.’

vin naturel

Met welk gerecht maak jij indruk, zelfs bij carnivoren?

‘Dat gerecht komt niet eens bij mij, maar van mijn vriend. Hij kan zulke goede curry’s maken. Hiervoor zoekt hij naar de lekkerste gerechten en haalt hij goede ingrediënten in huis. Hij heeft een paar goede curry boeken. Deze zijn niet vegan, maar hij veganized het. Hij maakt echt soulfood: verwarmend, heel erg umami en rijk van smaak. Vaak serveert hij het wel met seitan, tempeh of vegetarische kipstukjes. Echt, zet hier allemaal carnivoren aan en ze zijn verkocht. Ik krijg niet vaak meer carnivoren over de vloer, bijna iedereen in mijn omgeving doet mee. Heel relaxt.’

Welke kruiden zijn favoriet?

‘Ik drink standaard kamille, goudsbloem,  brandnetel en roos in mijn theeën. Ik gebruik dat ook veel door gebak. Verder citroenmelisse, koriander en basilicum. In dit seizoen gebruik ik ook rozenbottel en vlierbessen. Dit is goed voor het immuunsysteem zodat je geen griep krijgt.’

vegan keuken

Het is bijna winter. Waar let jij op qua voeding?

‘Ik eet geen koud fruit meer in de ochtend. Ik ontbijt met haverpap; gezond en werkt goed voor de darmen. Als ik een gewas moest kiezen voor de rest van mijn leven dan is het haver. Goed voor de dieren, de mensen en de aarde. Je kunt er van alles meemaken, haver is de bomb! Terug naar de pap: doe daar wat kaneel en kardemom doorheen en maak het warm. Ik kook vaak een appeltje mee. Wel moet je altijd de haverkorrels weken. Verder drink ik veel verwarmende dranken. Ook eet ik vaak aardappels. Ik vind het jammer dat mensen aardappels minder eten vanwege de koolhydraten. Ik ben daar niet bang voor, want het komt uit de natuur. Sterker nog, het is onze eerste energie waar ons lichaam op teert. I love koolhydraten. Geef mij in de winter een goede stamppot, een ovenschotel of aardappeltjes uit de oven.’

Iemand wilt de stap zetten om veganist te worden. Wat is jouw beste tip?

‘Dan zeg ik: ga naar jouw blog! Ik vind het leuk dat er allemaal leuke, goede blogs zijn. Gratis en voor niks. Dat is écht een verbetering voor het veganisme in deze tijd. Je kan niet meer zeggen dat je geen recepten meer kunt vinden. Neem ook het initiatief. Hoe pessimistisch we soms worden en hoe verdrietig het allemaal is, verandering ontstaat niet wanneer je niks doet. Neem je vrienden en familie mee en probeer hen niet te veroordelen. Het is makkelijk om iemand te oordelen, vergeet niet dat jij ook ooit daar was. Mensen veranderen sneller wanneer jij hen aan de hand meeneemt. Dan kunnen zij makkelijker deze transitie omarmen.’

keuken Lisette Kreischer

Met wie wil jij graag in jouw keuken staan?

‘Met Jord Althuizen, auteur van Smokey Goodness. Het boek dat hij heeft geschreven gaat alleen over vlees. Juist daarom wil ik graag met hem in de keuken staan. Ik denk dat hij als chef veel meer kan met de plantaardige keuken dan ik. Graag wil ik hem mijn mooie ingrediënten voorschotelen, zodat hij een top gerecht kan maken met zijn kwaliteiten. Ik zou hem dan héel veel complimenten geven en ik hoop dat op zijn volgende boek een grote biet op de cover staat in plaats van een karkas. Ik wil hem uitdagen.’

Wat wil jij de wereld meegeven?

‘Mijn doel was altijd om lijden te verminderen en compassie te vermeerderen op aarde. Dat doel is een beetje te hoog gegrepen voor dit leven. Ik maak het daarom kleiner. Een mooie tijd komt eraan: Kerst. De periode waarin wij het licht en het leven vieren. Laten we dit jaar echt de Kerstgedachte doorvoeren. Ik heb dit jaar bedacht dat als ik word uitgenodigd voor een diner en daar wordt vlees geserveerd, ik niet kom. Kerst is geen Kerst met dode dieren op tafel. Ik kan mij voorstellen dat wanneer je net vegan bent geworden, je dit niet kun doen. Ik ben nu op een punt aangekomen dat ik dat wel kan doen. Zorg met Kerst dat je de echte waarde van liefdadigheid doorvoert op je bord. Voor alle levende wezens op aarde. Zit met elkaar aan een prachtige tafel, met kaarsjes, een fles Vin Naturel en zet een mooie stoof neer van seitan met touw eromheen. Serveer daarbij een vette jus, cranberries en spruitjes. Hetzelfde als altijd, maar dan plantaardig. Laat de diertjes lekker met rust.’

vegan lisette

inhoud vegan koelkast

detail keuken

zaaikalender

vegan ingrediënten

keuken en koelkast lisette kreischer

Wauw! Wat een prachtige keuken, vind je niet? In de vorige editie sprak ik Marlieke, eigenaresse van vegan webshop Wolf and Storm. Dat interview lees je hier terug. Mij kun je volgen via Facebook en Instagram

(Visited 1.014 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *