Een eitje hoort erbij, toch? Dit is waarom ik geen eieren eet

‘Waarom eet je geen ei? Een kip legt toch eenmaal eieren en er gaat geen dier dood?’ Niet zo gek als je dit denkt, want voordat ik mij verdiepte in deze industrie dacht ik er ook zo over. In dit artikel leg ik uit waarom er ook aan eieren dierenleed kleeft.

Moeite met eieren laten staan?

Voordat ik besloot om als vegan door het leven te gaan, dacht ik vooral moeite te hebben met kaas. Ik was dol op kaas en ik kon mij (net zoals vele anderen!) absoluut geen leven zonder voorstellen. Maar, het was niet de kaas dat ik lastig vond, het waren de eieren. Vooral op een brakke zondag snakte ik naar een vette uitsmijter. Inmiddels ben ik hier overheen (niet over de katers, helaas) en dat komt omdat ik mij heb verdiept in wáarom ik geen dierlijke producten wil eten. Net zoals bij vlees en vis, lijden dieren ook bij de productie van eieren.

Het leven van een legkip

Jaarlijks worden er ruim 10 miljard (10 MILJARD!) eieren gelegd in Nederland en daarmee is Nederland de grootste eierexporteur van de wereld. 80% van deze kippen zien nooit het buitenlicht. Legkippen worden geboren in broedmachines en zodra de eitjes uitkomen worden de haantjes direct levend vermalen of vergast. De haantjes zijn niet goed genoeg voor de vleesindustrie (daarvoor bestaat een ander kippenras, dat speciaal is gefokt voor het vlees) en ze leggen geen eieren. Economisch gezien leveren deze dieren niks op en daarom worden ze gedood. Per jaar gaat het om ruim 45 miljoen haantjes. De snavels van de hennen (de vrouwelijke kip) worden gekapt en dat gebeurt door een infraroodstraal. Dit is ontzettend pijnlijk vanwege de zenuwen die in de snavel zitten. De snavels worden verwijderd omdat de hennen dicht op elkaar zitten. Vanwege de stress en verveling pikken ze elkaar tot bloedens toe. De hennen die uiteindelijk naar de rondeel- of biologische stal gaan, mogen hun snaveltje houden.

De hennen gaan binnen een dag naar een opfokbedrijf waar zij tussen de 16 en 18 weken blijven. Hierna worden ze vervoerd naar de verschillende stallen. Een leghen leeft gemiddeld 14 maanden en legt bijna iedere dag een ei; 300 per jaar! Hierna is het kippetje ‘op’ en gaat het naar de slacht. De kippen worden met de hand gevangen en dat gaat er ruig aan toe: poten en vleugels worden hierbij gebroken. Hierna gaan de kippen op transport om als kippensoep te eindigen.

Verschillen tussen de eieren

In de supermarkt kun je uit veel verschillende soorten eieren kiezen. Je wordt misleidt door de mooie namen die de eieren krijgen zoals ‘scharrel’ en ‘vrije uitloop’. Hieronder leg ik uit wat precies de verschillen zijn:

Code 3: Kooikip

Deze kippen leven in een kooi (de opvolger van de legbatterij) waar de dieren ongeveer 1,5 A4t’je de ruimte hebben om te ‘leven’. De traditionele legbatterijen zijn verboden in Europa, maar legbatterijen met verrijkte kooien worden nu volop gebruikt. De vleugels kunnen zij niet strekken en de snavels worden afgesneden.

Code 2: Scharrelkip

Krijg jij bij het woord ‘scharrel’ ook zo’n idyllisch beeld in je hoofd van een kippetje dat vrolijk rondscharrelt op een erf? Think again, de kippen zitten met honderden in een gigantische stal waar zij 2 A4’tjes per kip de ruimte hebben. Ook hier worden de snavels weggebrand.

Code 2: Rondeel-ei

Deze soort krijgt klasse 2, maar zijn qua omstandigheden voor de kip iets beter dan de scharrelkip. De kippen hebben meer leefruimte en ze leven met zo’n 30.000 hennen in een grote, ronde stal. De snavel mogen ze houden.

Code 1: Vrije uitloop-kip/ graskip

Net als scharrelkippen hebben vrije uitloop-kippen 2 A4’tjes leefruimte en daarnaast de mogelijkheid om naar buiten te lopen. Het is onduidelijk hoe groot de buitenruimte is. De snavels worden nog steeds onverdoofd verwijderd.

Code 0: biologische kip

En dan de biologische kip waarvan je verwacht dat deze alle vrijheid tot haar beschikking heeft. Deze kip heeft 3 A4’tjes de ruimte en buiten hebben zij vier vierkante meter. Het positieve is dat zij hun snavel mogen behouden.

waarom-eten-vegans-geen-eieren

Is een ei gezond?

Er komt steeds meer onderzoek naar boven waaruit blijkt dat eieren helemaal niet zo gezond zijn als men dacht. Een half ei per dag zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Dit komt door het hoge cholesterol gehalte waardoor je bloedvaten kunnen dichtslibben. Per dag mag je maar 300 mg cholesterol binnenkrijgen, een groot ei bevat al 200mg en daarnaast veel verzadigd vet.
Als consument word je vaak op het verkeerde been gezet als het gaat om voeding, dierenwelzijn en gezondheid. Deze video is erg interessant als je benieuwd bent of eieren nou echt zo gezond als wordt gezegd.

Plantaardige ei vervangers en bronnen van eiwit

Dit is geen gezellig artikel, maar ik vind het belangrijk om eerlijk te zijn waar eieren vandaan komen en wat het verhaal erachter is. Natuurlijk hoop ik je hiermee te motiveren om (vaker) eieren te laten staan en te kiezen voor een plantbased optie, want die zijn er! Voor het bakken van een cake of pannenkoeken zijn namelijk veel vervangers. In dit artikel vertel ik over tien plantaardige ei vervangers. Ook over de eiwitten hoef jij je geen zorgen te maken, want ook dat haal je uit genoeg plantaardige producten. Je kunt hier het artikel lezen wat ik daar over heb geschreven.

scrambledtofu Scrambeld tofu, ideaal voor de brakke zondag 😉 Klik hier voor het recept.

Bronnen:
Animals Today, Wakker Dier, Nutritions Facts, Animal Rights

Hoe denk jij over eieren? Wist jij dit? Mocht je tips hebben voor bijvoorbeeld lekkere gerechten zonder ei dan hoor ik dat ook graag :). Mij kun je volgen op Facebook en Instagram

(Visited 2.796 times, 1 visits today)

14 Comments

 1. Elcke 9 juni 2017 at 09:08

  Hooi,
  Wat een goed artikel, ik ben blij dat je deze informatie deelt op je blog ! Het zijn echt verschrikkelijke toestanden. Ik had eerst ook moeite met het laten staan van een Ei, maar met deze infor helemaal niet meer. Elke keer als ik een Ei zag, trok ik m’n gezicht op.
  Liefs voor jou!

  Reply
  1. Quirines 9 juni 2017 at 09:13

   Ja, het is inderdaad verschrikkelijk… Wat lief jouw reactie! Fijn weekend 🙂

   Reply
 2. Henry 9 juni 2017 at 10:23

  Inderdaad verschrikkelijk, maar ik ben persoonlijk van mening dat een eitje af en toe wel lekker is. Het enige verschil is dat wij kippen hebben thuis die een fantastisch leven hebben met veel ruimte en voldoende eten. Onze beestjes sterven enkel aan ouderdom. En in hun legperiode leggen ze vaak verschillende eitjes per dag. Op deze manier lijkt me een ei eten toch aanvaardbaarder? Wat uiteraard niet wegneemt dat achter eieren uit de supermarkt een wreed verhaal zit, en ik je daarin wel kan volgen!

  Reply
  1. Quirines 13 juni 2017 at 13:08

   Ja, ik vond eieren inderdaad ook erg lekker. Daar had ik ook de meeste moeite mee. Wat fijn dat jullie eigen kipjes hebben, dat is natuurlijk veeeeel beter dan eieren kopen in de supermarkt. Redenen om geen eieren van eigen kippen te eten, is omdat het leggen van een ei ontzettend veel energie vergt van een kip. Bizar om voor te stellen dat één ei alle voedingsstoffen bevat om dit uit te laten groeien tot een kip! Het schijnt te zijn, dat als je de eieren laat liggen de kippen het zelf weer opeten om aan te sterken en om alle voedingstoffen weer binnen te krijgen.

   Reply
   1. Suus 24 juni 2017 at 12:33

    Dit is niet helemaal waar, op een gegeven moment hoeven de kippen de eieren niet meer en zeker met dit weer worden ze snel rot. Dan kan je ze imo beter zelf eten. Niet dat ik dat ooit (nog) zou doen, maar als ik eigen kipjes had zou ik het liefst eitjes die de kippen niet hoeven uitdelen aan de buren bijvoorbeeld, zodat die weer minder eieren uit de winkel kopen en de industrie toch een beetje minder gesteund wordt 🙂

    Reply
    1. Quirines 27 juni 2017 at 10:43

     Ja, als de eieren snel rot worden door het warme weer is het inderdaad beter om het zelf op te eten of weg te geven. Sowieso is dit een veel betere oplossing dan eieren kopen in de supermarkt 🙂

     Reply
 3. Okke 10 juni 2017 at 03:00

  Zelf wil ik ook heel graag vegan worden, dit probeer ik te oek in kleine stapjes en ben nu inmiddels 2 jaar vegetarier. Denk je zelf wel dat het eten van biologische eieren dan beter is? Niet om het leed dat ook deze dieren lijden goed te praten natuurlijk! Mega goed artikel!

  Reply
  1. Quirines 13 juni 2017 at 13:03

   Dankje voor het compliment! Ik ben van mening dat biologische eieren niet beter zijn. Natuurlijk, de kippen hebben meer leefruimte en zij mogen hun snaveltje houden, maar alsnog sterven miljoenen haantjes omdat zij waardeloos zijn voor de vleesindustrie en de eierindustrie. Dat is helaas niet verschillend bij biologische kippen en kooikippen 🙁 Goed om te horen dat je graag vegan wilt worden. Ik zou zeggen, lees je goed in en probeer lekker veel recepten uit. Je zult zien dat het een stuk makkelijker is dan men denkt 😀 Mocht je nog vragen hebben over iets, dan hoor ik het graag! Liefs!

   Reply
 4. Karolien 26 oktober 2017 at 09:48

  Hoi,
  ik heb een vraag, wat als je thuis kippen houdt ? En ze goed verzorgt ?

  Reply
  1. Kim 23 december 2017 at 13:09

   Ik vraag me net hetzelfde af als Karolien… Als je kipjes thuis houdt, in een grote wei waar ze alle vrijheid hebben, met goeie verzorging en goeie huisvesting. En als ze op geen enkele manier onder druk worden gezet om eieren te ‘produceren’. Is het dan niet zo dat ze desondanks sowieso eitjes leggen? Op hun eigen natuurlijke tempo? En dat het dan niet uitmaakt of je die eitjes opeet of niet? Of mis ik een belangrijk argument?

   Reply
   1. Quirines 24 december 2017 at 09:29

    Dat klinkt inderdaad prachtig hoe jij dat omschrijft. Toch vind ik dit een grijs gebied. Naast dat bijna niemand zoveel ruimte heeft en zoveel liefde geeft aan de kippen zijn er nog een paar andere redenen waarom ik geen eieren zou eten. Kippen leggen op zo’n hoog tempo eieren omdat ‘wij’ hen zo hebben gecreëerd. Normaal gesproken legt een kip zo’n 80 eieren per jaar en dat aantal ligt nu rond de 300! Daarnaast eten de kippen hun eigen eieren weer op als wij die laten liggen. Dit komt omdat een ei ontzettend veel energie kost en vol met voedingsstoffen zit. De kippen gebruiken dit om weer aan te sterken.

    Reply
  2. Quirines 24 december 2017 at 09:25

   Hi Karolien, goede vraag! Dit is een beetje een grijs gebied voor veel mensen en dat begrijp ik ook. Het leggen van ei kost heel veel energie. Uiteindelijk moet zo’n eitje een hele kip worden en bevat veel voedingsstoffen. Kippen eten hun eigen eieren op, wanneer je dit in hun hok laat liggen. Dit doen ze om aan te sterken en de voedingsstoffen weer binnen te krijgen. Stel dat ik kippen zou hebben, dan hoef ik om deze reden ook geen eieren te eten. Gelukkig zijn er lekkere alternatieven 🙂

   Reply
 5. Lot 9 mei 2019 at 21:46

  Hoi, ik was ook een tijdje gestopt met eieren eten. Maar sinds ik op een dierenweide werk (waar onze 6 kippen samen altijd beschikking hebben over een veldje van zo’n 5 bij 5 meter, en overdag nog 2 uur op het grote weiland mogen lopen) ben ik wel weer eieren gaan eten. Ik heb je argument over kippen die hun eigen eieren eten gelezen, maar hier zelf geen ervaring mee. Ik kan me ook voorstellen dat je de kippen als alternatief goede voeding kan geven om de energie aan te vullen. Onze kippen leggen ook niet zoveel eieren als de kippen in de bio-industrie, omdat die kippen volgens mij door kunstmatig licht altijd denken dat het zomer is. Daarom leggen zij het hele jaar door eieren, en zijn ze zo snel “op”. Als je een kip op een natuurlijke wijze houdt, legt hij in bepaalde periodes helemaal geen eieren. Als toevoeging op je vrije uitloop: volgens mij geven ze de kippen best wel veel ruimte, alleen richten ze die uitloop vaak niet “kip vriendelijk” in. Het is vaak 1 groot weiland, terwijl kippen niet graag over open vlaktes lopen, maar liever plekjes hebben zoals struiken en bomen om zich onder te verschuilen. Dus dan kunnen ze wel mooi ergens neerzetten hoeveel ruimte de kip tot zijn beschikking heeft… maar als de kip er geen gebruik van durft te maken zitten ze dus alsnog vrij dicht op elkaar gepakt.

  Het enige extra argument dat ik nog zou kunnen aandragen waarom het ook slecht is om eieren te eten is dat kuikentjes de dag dat ze uit het ei komen “gesekst” worden, dus de mannetjes worden gescheiden van de vrouwtjes. De vrouwelijke kuikens mogen vervolgens legkip worden, maar de mannetjes worden diezelfde dag nog vermoord (eendagskuikens). Vervolgens worden zij gebruikt als voer voor dierentuindieren zoals roofvogels. Dus voor iedere kip, ook de kippen die het goed hebben op een kinderboerderij of in iemands achtertuin is een haan gestorven.

  Is een beetje een lang verhaal geworden :p
  Hopelijk vind je het wel interessant om te lezen.

  Reply
 6. Pingback: Vegan kerst - Tips waarom dit jaar wél gezellig wordt - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *