Nu de zon weer schijnt en iedereen een stuk vrolijker is, heb ik zin in zomerse gerechten. Dat we nog in een winterjas lopen, vergeten we maar even. 😉 Mijn absolute favoriete ontbijtje van afgelopen zomer was een açai bowl. Wekelijks haalde ik zo’n bowl bij mijn juicebar om de hoek, maar daar hangt een behoorlijke prijskaartje aan. Net zo lekker (en goedkoper!) maak ik het zelf met de açai van The Holy Berry. Ik deel dit makkelijk recept graag met jou.
Wat is açai?
Açai (a-sa-ie) is een klein, donker besje dat in trossen aan de açai palmbomen in de Amazone groeit. De vruchten behoren al eeuwen tot het lokale dieet van de bevolking. Het is lastig om hier in Nederland de bes vers te eten. Dit komt door het tropische klimaat waarin de bes groeit: nadat de açai van de bomen zijn gehaald, bederven zij snel. Daarom is açai hier alleen verkrijgbaar in de vorm van sap, pulp of poeder. Door de vele gezondheidsvoordelen is de açai bes een echte superfood (ook al heb ik een hekel aan deze term, maar ok). Vooral belangrijk: het is enorm lekker en verfrissend!
De açai palm
Fun facts over de açai bes:
- De Orac waarde is meer dan dubbel zoveel als die van de blauwe bes. Deze waarde is een methode om de antioxidant-waarde van voedingsmiddelen vast te stellen. Antioxidanten zorgen ervoor dat de cellen worden beschermd tegen vrije radicalen en gaat celbeschadiging tegen.
- De hoeveelheid omega vetzuren in açai is de hoogst mogelijk in fruit (zelfs hoger dan avocado). Hierdoor wordt de textuur zo lekker romig.
- De açai bes bevat alle 19 aminozuren die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
- Verder zit de bes vol met vitaminen en mineralen zoals: B1, B2, B3, vitamine C, fosfor, kalium, calcium, vezels en proteïnen.
- Açai bevat weinig natuurlijke suikers en daarom is het zeer geschikt voor mensen met een insuline gevoeligheid.
The Holy Berry
De reden waarom ik mijn peperdure bowls bij de juicebar kocht, is omdat ik nergens bevroren açai pulp kon vinden. Dit ‘probleem’ is opgelost sinds ik The Holy Berry ken. Naast de lekkere producten (hallo açai nice cream!), ben ik ook fan van het bedrijf. Hoewel de açai van ver komt, zorgt The Holy Berry er wel voor dat de producten ethisch verantwoord zijn. Zij kiezen hun partners zorgvuldig uit. De açai wordt alleen bij producenten afgenomen die samenwerken met de lokale bevolking. Zij werken volgens traditionele technieken en produceren met een lage impact. Hierdoor smaakt het ontbijtje net even wat lekkerder, vind je niet?
Wat heb je nodig voor 1 bowl?
- 1 pakje The Holy Berry ‘Organic Açai – Special Grade’
- Een handje (bevroren) aardbeien
- 1/2 avocado
- 100ml plantaardige melk (ik gebruik hiervoor kokos-rijstmelk of amandelmelk)
Toppings:
- Granola
- 1/2 banaan, in plakjes
- Blauwe bessen
- Superfoods zoals gojibessen, cacao nibs en chiazaad
- Notenpasta
Wat ga je doen
- Snij de diepgevroren pakjes açai in tweeën met een scherp mes. Breek beide helften in stukken, zodat de blender het niet te moeilijk heeft. Is de açai nog diepgevroren? Laat het dan even ontdooien.
- Voeg de halve banaan, de avocado en de plantaardige melk toe aan de açai. Mix het tot een glad geheel.
- Schenk de açai in een diepe bowl.
- Maak het af met (heel veel) toppings. Eet smakelijk!
Winactie The Holy Berry
Zin gekregen om een açai bowl te eten? Ik mag één van jullie blij maken met een pakket van The Holy Berry. Dit pakket bevat één doosje van 4 packs Organic Açai – Special Grade, één doosje van 4 packs Organic Açai & Guarana Traditional Blend en drie nice creams.
Hoe maak je kans? Gesloten
- Volg The Vegan Effect en The Holy Berry op Instagram. Geen Insta? Like ons dan op Facebook.
- Laat hieronder in de comments of onder mijn Instagram post weten wat jouw favoriete topping is.
De winnaar maak ik zondag 3 maart bekend. Succes! Gefeliciteerd Shemara, jij bent de winnares!
Niet gewonnen of wil je gewoon meteen bestellen? Met de code The Vegan Effect krijg je 10% korting in de webshop!
Dit artikel is in samenwerking met The Holy Berry. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit product. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Blauwe bessen ?
bosbessen + aardbeien
Mijn favoriete toppings is vers fruit
Oeh toffe actie! Zie acai zo vaak voorbij komen en ben heel benieuwd, helaas is het moeilijk te krijgen of héél duur!
Mijn favo toppings voor eigenlijk op alles zijn toch wel banaan en amandelpasta (of pindakaas). Niet heel origineel, wel héél lekker?
Lekkerrrrrrrr!!!!!!! ?Mijn favo topping blijft toch weinig origineel ? Granola met blauwe bessen, banaan en cacao nibs…. ?
Favoriete topping? Amandelen voor de goede vetten, cacaonibs voor de chocolate cravings én heerlijke verse Belgische aardbeien die binnenkort weet in seizoen zijn ?
Bosbessen of blauwe bessen.
Wat een heerlijke winactie! Met het heerlijke weertje wat we gehad hebben (en weer gauw terug mag komen please) eet ik zo graag acaibowls ? Mijn favoriete topping is allereerst munt! Geeft voor mij echt een extra edge aan een acaibowl. Daarna ook nog banaan, blauwe bessen, aardbeien, kokossnippers, crunchy granola en (gesmolten) chocola! Ik maak er graag een heel feestje van ?
Pingback: Eiwitrijk ontbijt: açai bowl met vegan proteïnepoeder (+ WIN!) - The Vegan Effect
Pingback: Vegan eetdagboek #3 - wat eet ik in een quarantine week? - The Vegan Effect