Vegan quiche met broccoli en zongedroogde tomaat

Op zoek naar een lekker recept voor de feestdagen? Deze vegan quiche is daarop het antwoord. Vol met verse groenten zoals broccoli en prei en goed van smaak door de zongedroogde tomaten en kruiden. Makkelijk gerecht dat gezellig op tafel staat. 

Een tijdje terug kreeg ik het kookboek Bak tot Basic van Sifra Opstal opgestuurd. Dit boek bevat 35 recepten voor zowel zoete als hartige gerechten. Heel fijn: het zijn helemaal geen ingewikkelde recepten. Handig voor iedereen die, net zoals ik, geen bakhelden zijn. Ik weet niet hoe het komt, maar 9/10 keer mislukken mijn baksels. Maar, wie weet lukte het deze keer wél. Mijn oog viel meteen op de ‘broccoli tofu quiche’. Sinds ik vegan ben, heb ik nog nooit een quiche gemaakt. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen! Wil je ook het boek hebben of geef je het graag cadeau? Met de code QuirineBakt krijg je 10%!

vegan quiche broccoli

Wat heb je nodig?

  • Springvorm (mijn vorm was 28 cm. De quiche was vrij dun. Mocht je een dikkere quiche willen, neem dan een kleinere vorm)
  • Pan
  • Keukenmachine of blender 
  • 2 uien (ik gebruikte 1 ui)
  • 3 teentjes knoflook (ik gebruikte twee teentjes)
  • Olijfolie
  • 1/2 prei
  • 1 wortel
  • 1/2 broccoli
  • 400 gram zijden tofu
  • Bosje bieslook
  • Peper
  • Zout
  • Komijnpoeder (voegde ik zelf toe)
  • Zongedroogde tomaten (voegde ik zelf toe)
  • Vegan bladerdeeg (je kunt dit zelf maken of bv de verse bladerdeeg van AH kopen)
  • Pijnboompitten voor de garnering

Wat ga je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm in met plantaardige boter of olie.
  2. Snijd de uien, prei, broccoli en wortel in kleine stukjes.
  3. Zet een pan met wat olijfolie op het vuur en bak hierin de groenten totdat ze zacht zijn.
  4. Pers de tenen knoflook uit en voeg dit aan de pan toe.
  5. Mix in de keukenmachine de zijden tofu, zout, peper en een bosje knoflook. Ik voegde wat komijnpoeder toe. Ik gebruikte flink wat zout en peper om het goed op smaak te brengen.
  6. Haal de pan van het vuur en vermeng de tofumix met de groenten. Roer het goed door elkaar totdat het één mengsel wordt. Op het laatst roerde ik wat reepjes zongedroogde tomaten door het mengsel.
  7. Beleg de springvorm met het deeg.
  8. Giet het groentenmengsel op de bodem en versier met de pijnboompitten.
  9. Bak de quiche voor 45 minuten totdat hij goudbruin en gaar is.

vegan quiche makkelijk

Zoals je ziet, is het gelukt! En het is nog lekker ook. Zeker voor herhaling vatbaar. Ga jij deze quiche maken? Ik ben benieuwd. Laat het hieronder in de comments weten of via Instagram en Facebook en gebruik #theveganeffect zodat ik het kan terugvinden. 

(Visited 7.673 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Savitri 27 oktober 2019 at 21:47

    Heerlijk recept!

    Voor degenen die exacte hoeveelheden willen weten van de ingrediënten:

    Ik heb 5 plakjes vegan bladerdeeg voor een springvorm van 24 cm gebruikt.

    Voor de silkentofusaus inderdaad veel (Himalaya-)zout (3 afgestr. tl.) en zwarte peper (50x draaien aan de zwarte pepermolen) erdoor gedaan want silkentofu is van zichzelf vrij smaakloos.
    Ik had geen verse bieslook in huis dus gedroogde (1 flinke el.) erdoor gedaan.
    Van de komijnpoeder 1 afgestr. tl. erdoor gedaan.
    Extra door de saus gedaan: 1 tl. knoflookpoeder.

    Voor het groentemengsel jouw hoeveelheden aangehouden, behalve de wortels, daar heb ik er 3 van gedaan (niet zo’n grote winterwortel maar gewoon 3 wortels uit zo’n kilozak). Geen uien gebruikt want daar houden we niet zo van
    Van de zongedroogde tomaatjes 3 stuks gebruikt (fijn gesneden).

    Rest heb ik precies volgens jouw recept gedaan.

    Quiche op het onderste rek in de oven gebakken (volgens gebruiksaanwijzing van mijn oven moet een quiche op het onderste rek).
    Ik heb hem 55 min. op “boven- en onderwarmte” gebakken om er een mooi goudbruin kleurtje op te krijgen anders bleven de pijnboompitten nog wat bleek.
    Misschien dat ik hem volgende keer op 200 graden bak en dan dus korter, want het bladerdeeg was nog wat zacht, zowel de bodem als de zijkanten.

    Ik vond het onwijs lekker!
    Kids (6 jaar) vonden het ook lekker en krijgen morgen een stuk als lunch mee naar school ;).

    Dank je wel voor het delen van dit recept!

    Reply
  2. Eef 21 augustus 2020 at 10:51

    Bij 5 staat ‘bosje knoflook’; dat moet neem ik aan bosje bieslook zijn? 😉 ik ga hem straks maken, ben benieuwd!

    Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *