Zin in een traktatie? Wat dacht je van deze vegan speculaas brownies. De brownies zijn heerlijk zacht, de frosting smeuïg en de krokante pepernoten maken het af. Deze vegan brownies laten zien dat je écht geen dierlijke ingrediënten nodig hebt. Enjoy!
Mijn nummer 1 craving tijdens mijn zwangerschap waren pepernoten. Kilo’s gingen erdoorheen. De pepernoten liggen alweer in de schappen en daarom had ik zin om een lekker recept te creëren. Deze vegan speculaas brownies zijn niet mega gezond (wat je wellicht wel verwacht bij mij), maar af en toe een ongezonde uitschieter mag best.
Deze vegan brownies bevatten geen ei. Ei zorgt voor binding en luchtigheid in het baksel. Als vegan alternatief gebruik ik aquafaba, oftewel kikkererwtenvocht. Klinkt vies, maar je proeft er helemaal niks van. Ik vind dit een ideaal ingredient: het is goedkoop en makkelijk in gebruik. Eerder maakte ik deze luchtige chocolademousse met aquafaba.
Wat heb je nodig?
- 120 gram plantaardige boter, in blokjes, (ik gebruikte de boter van The Flower Farm)
- 120 ml aquafaba (kikkererwtenvocht)
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 200 gram pure 70% chocola, in blokjes
- 180 gram bloem
- 7 el cacaopoeder
- 1 tl zeezout
- 1 tl vanille extract
Frosting
- 150 gram plantaardig boter, in blokjes
- 4 el speculoos pasta (check goed of er geen melkpoeder inzit)
- tl vanille extract
- Snufje grove zeezout
- Pepernoten, verkruimeld
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden
- Leg een stuk bakpapier in een bakvorm en zorg ervoor dat het bakpapier een beetje over de randen gaat. Zo haal je de brownies makkelijk uit de vorm.
- Meng de bloem, cacaopoeder en zout in een middelgrote kom
- Pak een andere kom en meng de aquafaba en met het suiker. Gebruik een handmixer op hoge snelheid. Mix een paar minuten tot het mengsel stijf wordt
- Voeg het vanille extract toe en roer door met een siliconen spatel
- Smelt de chocola samen met de boter au bain marie
- Voeg de warme chocola samen met het aquafaba-suiker mengsel en roer door met een siliconen spatel
- Voeg het bloem-cacao mengsel toe aan de natte ingrediënten en meng wederom goed door
- Schenk het beslag in de bakvorm. Strijk het glad met de spatel en schuif het in de oven voor zo’n 30 minuten
- Check na 30 minuten of de brownies gaar is met een tandenstoker. Is het beslag nog te nat? Dan mogen de brownies nog 5 minuten in de oven
- Haal de brownies uit de oven en laat het compleet afkoelen
- Door met de frosting. Doe de boter in een kom en klop het op met een handmixer
- Voeg de speculoos pasta, vanille extract en zeezout erbij en mix weer door.
- Na een paar minuten is de frosting romig
- Verdeel de frosting over de afgekoelde brownies
- Doe twee handen pepernoten tussen een theedoek en sla met iets hards erop (ik deed dat met een vijzel) zodat alle pepernoten zijn verkruimeld
- Strooi de verkruimelde pepernoten over de brownies
- Haal de brownies uit de bakvorm en snijd in gelijke stukjes. Eet smakelijk!
Ga jij deze vegan speculaas brownies bakken? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt! Laat het weten in de comments hieronder of via Instagram. Dagelijks houd ik je op de hoogte met veel vegan food inspiratie. Leuk als je me volgt!