Ik ontbijt graag met havermout want dit geeft mij lang een verzadigd gevoel. Zo’n havermout ontbijt verveelt nooit, je kunt namelijk eindeloos wisselen met de toppings, verschillende soorten plantaardige melk, fruit en kruiden zoals kaneel, pumkin spice of speculaas. Ik hoor regelmatig dat mensen havermout een droge bedoeling vinden, maar dan maak je het gewoon niet goed. Dus, voor al die mensen: probeer dit recept en je snapt het.
Normaal gesproken ontbijt ik een periode vaak hetzelfde: dan is het weken een groene smoothie, dan ga ik voor een bakje havermout. Maar, zoals je weet, is alles op dit moment anders. Ik werk nu een paar weken thuis en hierdoor heb ik in de ochtend meer tijd. Tijd om te experimenten met verschillende ontbijtjes dus. Wel fijn om hier bewuster mee bezig te zijn en meer moeite te steken in de gerechten.
Wat heb je nodig voor 1 portie havermout ontbijt?
- Havermout, 50 gram
- Plantaardige melk zoals amandel-, rijst- of kokosmelk, 200 ml
- Water, 50 ml
- Banaan
- Bevroren fruit zoals mango of rood fruit (ik gebruikte hier mango)
Toppings:
- Mulberries en cranberries
- Sojayoghurt vanille (ik gebruikte die van Alpro)
- Cacao nibs
- Plakjes banaan
- Kokosrasp
- Pindakaas
Zo maak je het:
- Het lekkerst is om de havermout een nachtje te weken in de melk, zodat de haver zacht wordt. Doe je dit niet? Zet dan een pannetje op laag vuur en voeg de havermout, plantaardige melk en water samen.
- Prak de banaan met een vork fijn en voeg dit toe aan de havermout. Roer dit goed door en laat het zachtjes pruttelen.
- Voeg na een paar minuten het bevroren fruit toe. Roer dit wederom goed door (regelmatig roeren is key, zodat het een lekkere substantie wordt). Laat de havermout net zolang op laag vuur staan totdat het fruit zacht/warm is geworden.
- Serveer de havermout met de verschillende toppings. En tada, jouw ultieme havermout ontbijt is klaar. Eet smakelijk!
Eet jij graag havermout als ontbijt? Welke toppings zijn jouw favoriet? Ik ben benieuwd! Laat het hieronder in de comments weten. Mocht je het leuk vinden, mij kun je verder volgen via Facebook en Instagram.
Pingback: Diary – Week 14 – Monique van der Meer
Pingback: 200 producten – Sla Maar Over
Ik neem mijn havermout vaak
Of met een versgesneden fruitsla, alpro vanille yoghourt, eventueel wat kleine brokjes pure tony chocoloney chocolade, getopt met wat vegan farm muesli (uit de natuurwinkel)
Of gemaakt met een mengeling van kokosmelk met soya bananendrink, daarna stukjes banaan er in, eventueel bijzoeten met wat agave (wat meestal niet hoeft voor mij) en dan als toping verkruimelde lotus sceculoos…. Mmmmm heeeeeerlijk!!!