Ik ben in het trotse bezit van een stoommandje. En dat betekent één ding: vegan dumplings maken. Ik dacht altijd dat dit ingewikkeld was, maar niets is minder waar. Het is super makkelijk en vooral heel erg lekker. Ik maakte twee soorten dumplings: gestoomd in het bamboe stoommandje en krokant gebakken.
Sinds een paar weken heb ik Amazing Oriental ontdekt in Amsterdam. Dit is een Aziatische supermarkt met heel veel lekkere, onontdekte vegan producten. Hier kocht ik het bamboe stoommandje en deegvellen voor de dumplings. Je kunt dit ook zelf maken (je vindt genoeg recepten als je dit googled). Ik was lui en ging dus voor de kant-en-klaar. Je vindt dumpling deegvellen ook bij andere (Aziatische) supermarkten.
Vegan dumplings krokant gebakken
Vegan dumplings gestoomd in het bamboe mandje
Wat heb je nodig voor twaalf dumplings?
Bamboe stoommandje
Bakpapier
Kookpan
Bakpan
- Deegvellen of zelfgemaakte deeg voor dumplings
- 1 knoflookteen
- 1 ui
- Gember, 1 of 2 cm
- 1/2 rode peper
- 1/2 prei
- 2 wortels
- Kastanje champignons, een handje
- Sojasaus
- Sesamolie
- 1/2 el gembersiroop
- Limoen
- Optioneel: sesamdressing
Je kunt natuurlijk variëren met de vulling. Heel lekker lijkt mij tofu (deze eerst even marineren in sojasaus en maple syrup), vegan kip, paksoi, Chinese kool, koriander, shiitake..
Zo maak je het:
- Snijd de volgende ingrediënten héel fijn: knoflook, ui, gember, rode peper, prei, wortel en paddenstoelen. Houd de knoflook, ui en gember apart.
- Verwarm wat sesamolie in een koekenpan en fruit de knoflook, ui en gember voor een paar minuten.
- Voeg daarna de overige gesneden groenten toe.
- Breng het geheel op smaak met sojasaus en gembersiroop.
- Roerbak het geheel zodat de groenten geslonken zijn, zoals op de foto hieronder.
- Proef of de groenten goed op smaak zijn. Voeg anders wat meer smaakmakers toe zoals sojasaus en gembersiroop.
- Tijd om de dumplings te vullen. Belangrijk: wees niet te enthousiast en vul de dumplings niet te vol. Anders heb je geen ruimte meer om te vouwen. Houd ongeveer 1 el aan per dumpling.
- Maak de rand van het deeg nat met je vinger en druk de uiteinden tegen elkaar. Vouw de rand in een mooi patroon (zie de foto’s hieronder). Herhaal de stappen tot alle dumplings zijn gevouwen.
- Breng ondertussen water aan de kook.
- Leg een stuk bakpapier in het stoommandje, anders blijven de dumplings plakken.
- Zet een kookpan op het vuur met een laag kokend water. Zet het vuur zachtjes aan.
- Zet het stoommandje erin, maar zorg ervoor dat de onderkant van het mandje het water niet raakt of héel licht.
- Doe de deksel op het mandje en stoom de dumplings in zo’n 25 minuten gaar. Je kunt alle dumplings stomen of je stoomt de helft en je bakt de andere krokant.
- Zet een koekenpan op het vuur en verhit een goede laag sesamolie.
- Voeg de overige dumplings toe en bak deze goudbruin. Keer regelmatig om.
- Serveer de dumplings met limoensap, sojasaus en/of sesamdressing. Enjoy!
Eet jij graag dumplings? En met welke vulling? Laat het hieronder weten in de comments. Voor nieuwe recept inspiratie volg mij op Instagram. Vind ik leuk!