Koken en bakken zonder ei.. Hoe dan? Vegan pannenkoeken of een luchtige bananenbrood bakken, dat leek in het begin onmogelijk. Inmiddels heb ik geen eieren meer nodig, want er zijn genoeg goede vervangers. Deze ingrediënten hebben dezelfde werking als ei, want voor de smaak hoef je het niet te gebruiken. Benieuwd welke alternatieven ik gebruik en waarvoor? Je leest het hier!
Ei vond ik lastig om te laten staan. Het is makkelijk in gebruik en ik dacht dat het wel meeviel met het dierenleed. Wil je meer weten over de eierindustrie? Ik schreef daar een uitgebreid artikel over. Lang heb ik gestruggeld om lekkere dingen te bakken zonder ei, maar nu weet ik welke ei vervangers ideaal zijn. Onderstaande afmetingen staan ter vervanging voor één ei.
Tip: print dit uit en plak het op de koelkast
1. Banaan
Bananen zorgen voor binding in de gerechten omdat het veel zetmeel bevat. Ik gebruik bananen altijd in een vegan cake en voor het bakken van pannenkoeken. Het bindt en daarnaast geeft banaan een zoete smaak af. Je hebt dus geen of minder suiker nodig. Een halve geprakte banaan staat gelijk aan één ei.
2. Appelmoes
Dit product werkt ook goed als binder in zoete gerechten. Gebruik drie el (ongezoete) appelmoes.
3. Kikkererwtenmeel
Ook dit product gebruik je voor z’n binding, maar dan voor hartige gerechten. Je kunt ongekookte kikkererwten malen tot meel en hier een vegan omelet, falafel of quiche meemaken. Meng drie el meel meng drie el water.
Recept voor dit vegan wortelbrood vind je hier
4. Pindakaas, notenpasta of tahin
Pindakaas is een lifesaver. Ook als alternatief voor ei. Ik gebruik pindakaas voor wentelteefjes en pannenkoeken. Naast pindakaas werkt een notenpasta of tahin ook goed. Gebruik drie el pindakaas voor één ei.
5. Lijn- en chiazaad
Lijn- en chiazaad zorgen ervoor dat het gerecht rijst. De smaak van lijnzaad is meer aanwezig en past goed bij hartige gerechten. Chiazaad past overal bij. Meng één el gebroken lijnzaad met drie el water. Laat dit een kwartier staan, zodat het wat vaster wordt. Gebruik je chiazaad? Meng dan één el chiazaad met drie el water. Laat ook dit een paar minuten staan voordat je het gebruikt.
6. Aardappel
Een geprakte aardappel kun je ook als bindmiddel gebruiken in een hartig gerecht. Prak één aardappel ter vervanging voor één ei.
7. Tofu en zijden tofu
Snak je naar scrambled eggs op een brakke zondagochtend? Probeer dan eens scrambled tofu! Zijden tofu werkt ook goed voor binding in gerechten. Gebruik hier 1/4 cup voor (is ongeveer 45 gram).
8. Bakpoeder
Wil je graag dat het deeg of beslag gaat rijzen? Meng drie el bakpoeder met drie el water en één el olie.
9. Appelcider azijn met baking soda
Mijn favoriet om een cake of een wortelbrood te laten rijzen. Meng één tl appelcider azijn en één tl baking soda in een kommetje. Dit gaat schuimen! Roer het daarna door het beslag.
10. Aquafaba
Aqua, wat? Dit ingrediënt is afkomstig van het sap van kikkererwten dat in het blik zit. Ik heb nog nooit iets gebakken met aquafaba, maar wel merengues gegeten die hiervan zijn gemaakt. Het sap klop je op met suiker tot er een mooi, stevig schuim ontstaat. Hiermee kun je aan de slag voor verschillende baksels.
11. Jam
Wil je een taart laten glimmen, maar geen ei gebruiken? Bestrijk het deeg met jam voor een mooie kleur en glans. Vooral abrikozenjam werkt goed, vanwege de neutrale kleur.
Ik hoop dat je na dit artikel genoeg inspiratie hebt om aan de slag te gaan met baksels zonder ei. Gebruik jij een ander ingrediënt? Laat het hieronder in de comments weten of via Facebook en Instagram.
Met het vocht uit een pot of blik kikkerewten kan je je bladerdeeg of pastei bestrijken. Hierdoor krijg je een mooi goudgele korst. Leuke opsomming, bedankt!
Goede tip! Die kende ik nog niet 🙂
Pingback: Mijn 8 favoriete vegan etenswaren | QUIRINES
google op aquafaba en je vindt veel recepten met kikkererwtensap. Chocomousse, mayonaise etc
Goede!!
Pingback: Vegan citroen maanzaad cake - The Vegan Effect