The Vegan Effect kiest: beste vegan kaas voor tosti’s

Welkom bij The Vegan Effect kiest. In deze nieuwe rubriek neem ik verschillende vegan alternatieven onder de loep; hoe smaakt het, wat zijn de verschillen en welk product vind ik het lekkerst? Ik word steeds blijer als ik door de supermarkten loop: iedere maand zie ik weer nieuwe, vegan alternatieven en vervangers in het schap. Tijd om een aantal van deze producten te testen. Ik begin met vegan kaas en dan specifieker: welke kaas kun je het beste gebruikten voor een tosti?  

Eerlijk; ik ben niet zo’n fan van vegan kaas. Ik vind het vaak veel te zout en ik vind de structuur niet lekker. Het is zeker een jaar geleden dat ik vegan kaasplakken heb gegeten, dus ik was benieuwd of mijn smaak is veranderd. In tosti’s heb ik soms nog wel zin, dus dit is het perfecte moment om te kijken welke vegan kaas het beste is voor een tosti. Ik heb twee plakken kaas per tosti gebruikt en verder wat blaadjes spinazie en tomaten toegevoegd. Het oog wilt ook wat. 😉

vegan kaas merken vegan deli veggi filata wilmersburger

vegan kaasplakken

Vegan Deli

vegan deli kaas

Prijs: €3,19
Waar te koop: Ekoplaza
Ingrediënten: Water, kokosolie, zetmeel (mais, tapioca), koolzaadolie, natuurlijke aroma’s 2%, erwteneiwit, zeezout, verdikkingsmiddel (carrageen), antioxidant (citroenzuur), kurkuma
Aantal calorieën per 100 gram: 273 kcal
Biologisch: ja

Deze vegan kaas is gerookt en daarom een beetje anders dan de rest van de kaas. De geur is heel sterk en de kaas ‘zweet’ ook zoals echte kaas. Ik krijg nou niet meteen zin om deze kaas te proberen, maar we doen het toch. De kaas smelt heel erg goed en het loopt ook tussen de spinazie en tomaten door. Deze kaas mag dan ideaal zijn voor tosti’s vanwege het hoge smeltgehalte, ik ben geen fan van de smaak. Voordat ik vegan werd was ik ook geen liefhebber van rookkaas en ook bij deze kaas vind ik die smaak te aanwezig. Verder is de kaas erg zout. Wel lijkt de structuur veel op echte kaas. Van de drie kazen die ik heb geproefd, is dit mijn minst favoriete.

★☆☆☆☆

Veggi Filata

veggi filata kaas

Prijs: €2,99
Waar te koop: Ekoplaza
Ingrediënten: Water, kokosvet, aardappelzetmeel, lupinemeel, zeezout, verdikkingsmiddelen (agar agar, xanthaangom), kurkuma extract, natuurlijk aroma
Aantal calorieën per 100 gram: 254 kcal
Biologisch: ja

Door naar de volgende tosti met de kaas van Veggi Filata. Ik weet niet wat het is met de kazen, maar deze geur is ook zo sterk. Nu weet ik dat ‘normale’ kaas ook een sterke geur heeft, dus misschien ben ik het niet meer gewend? De kaas smelt goed, al wordt het een beetje snotterig. Oké dit klinkt tot nu toe niet als een fijne review, maar ik kan er niks anders van maken. Qua smaak ben ik positiever dan de kaas van Vegan Deli. De structuur is een beetje brokkelig en de kaas is zout. Wel vind ik de smaak milder dan de kaas van Vegan Deli en als tosti is het prima te eten.

★★★☆☆

Wilmersburger

wilmersburger kaas

Prijs: €2,99
Waar te koop: Marqt en bij sommige Albert Heijn en Jumbo filialen
Ingrediënten: Water, kokosnootolie (22 %), gemodificeerd zetmeel, zetmeel, zeezout, aroma, zuurteregelaar: citroenzuur, conserveermiddel: sorbinezuur, kleurstof: beta-caroteen
Aantal calorieën per 100 gram: 281 kcal
Biologisch: nee

Bingo! Ik zag het niet positief in, maar de Wilmersburger kaas maakt alles goed. Ik kan mij herinneren dat ik twee jaar geleden, toen ik net vegan werd, deze kaas niet lekker vond. Als tosti vind ik deze kaas perfect: de structuur lijkt het meest op echte kaas, de kaas ‘zweet’ niet en het smelt goed. De kaas krijgt zelfs een beetje donkere randen aan de buitenkant van het brood wanneer het hard wordt. Dit doet mij erg denken aan vroeger, toen ik tosti’s met gewone kaas at. Ook fijn: de geur is niet zo overweldigend.

★★★★☆

Eindoordeel

Het is vast geen verrassing, maar als het om een tosti gaat komt de Wilmersburger kaas als beste uit de test. De smaak, de structuur en hoe het smelt: hier kun je goede tosti’s mee bouwen. Van Veggi Filata en Vegan Deli vind ik vooral de geur heel onsmakelijk en daardoor had ik al geen zin om de tosti’s te eten. Wel ben ik verrast hoe alle kazen smelten. Ik weet dat dit een paar jaar geleden niet zo was en dat veel vegans op zoek waren naar een goede smeltkaas. Dit is in ieder geval geen probleem, maar qua smaak en geur kun je het beste voor de Wilmersburger gaan. Het enige nadeel is dat deze kaas niet biologisch is.

Ik ben benieuwd wat jij van deze nieuw rubriek vindt. En, heb je ook de kazen geproefd? Welke vegan kaas is jouw favoriet? Laat het hieronder weten of via Facebook en Instagram.

Nog even iets anders: ik ben genomineerd voor de Vegan Awards 2017! Súper leuk en ik voel mij vereerd. Wil jij stemmen? Dat kan via www.veganawards.nl. Dankjewel!! <3

(Visited 3.171 times, 5 visits today)

6 Comments

 1. Merrylou 16 september 2017 at 09:15

  Wat handig !! Heb al een tijdje zin in een tosti ??

  Reply
  1. Quirines 17 september 2017 at 11:01

   Yesss soms is een tosti zo lekker! Heb je het al gemaakt?

   Reply
 2. Joyce 16 september 2017 at 10:49

  Ik ben echt een groot fan van de Vegan Deli Mozzarella, die doet het ZO goed op tosti’s. Ik vind de pizzakaas van Wilmersburger wel goed, maar de plakjes op een tosti zijn mij net iets te plastic :p

  Moet wel zeggen; kaas is gewoon niet perfect na te maken :p Ik eet mijn tosti’s tegenwoordig gewoon met hummus, net zo lekker!

  Reply
  1. Quirines 17 september 2017 at 11:01

   Die Mozzarella heb ik ook zien liggen, misschien durf ik het binnenkort aan om deze te testen 😛 Je hebt gelijk inderdaad, de enige lekkere vegan kaas die ik heb gegeten is in restaurants. De kaasplakken zijn het gewoon nog nét niet. Vooral los vind ik het niet lekker, op een tosti is het te doen 🙂

   Reply
 3. Pingback: Wat eet je op brood als vegan? 25x vegan broodbeleg - The Vegan Effect

 4. Pingback: Mijn vegan tosti bij Happy Tosti - Kom je proeven? - The Vegan Effect

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *