7x waarom ik deze maand geen alcohol drink

Net zoals half Nederland (of het valt mij meer op) drink ik deze maand geen alcohol. Geen wereldschokkend nieuws, maar ik heb dit nog maar één keer eerder gedaan. Twee jaar geleden. Hoogste tijd om stil te staan bij mijn drinkgedrag en mijn alcoholinname te verminderen. Mocht jij, net zoals ik, wat extra motivatie kunnen gebruiken: ik geef 7 redenen waarom het goed is om een maand niet te drinken.

De belangrijkste reden waarom ik een maand niet drink? De katers! Die zijn verschrikkelijk. Zijn mijn vrienden en mijn vriend de volgende ochtend een beetje lamlendig, ik kom niet verder dan mijn bed en de bank. De hele dag ben ik niks waard en lig ik onder een dekentje op de bank. Zonde, want ik kan mijn weekenden veel beter besteden. Toch zou ik liegen als ik zeg dat ik geen moeite heb. Ik ga vaak uiteten en dan drink ik graag een wijntje. Hetzelfde geldt voor vrijdag: op werk tijdens de vrijdagmiddagborrel of met vrienden om het weekend te vieren. Herkenbaar? Tijd om, voor mij, de belangrijkste punten te delen waarom ik een maand geen alcohol drink:

Je doet je lever er een plezier mee

De lever is verantwoordelijk voor de stofwisseling en het ontgiften van het lichaam. Je lever speelt dan ook een grote rol bij de afbraak van alcohol. Wist je dat het 1 tot 1,5 uur duurt voordat een standaardglas alcohol volledig is afgebroken? Bizar, toch? Want een avondje drinken blijft natuurlijk niet bij één biertje of één glas wijn. Na een avond doorzakken draait de lever overuren. Verder zet de lever alcohol om in aceetaldehyde. Dit is een giftige stof die ervoor kan zorgen dat je lever beschadigd raakt. (Bron: Jellink)

Je slaapt beter

Na een avond drinken val ik zó in slaap, maar ik word zelden uitgerust wakker. Ik slaap onrustig en ik word vroeg wakker. Dit komt omdat je door de alcohol snel in de remslaap terecht komt. Dit is het soort slaap die je laat uitrusten en waarin je bewustzijn afdwaalt in een droom. Tijdens een gewone nacht wissel je vijf tot zeven keer per nacht van remslaap naar non-remslaap. Met alcohol op is dit echter nog maar één of twee keer, dus het is normaal dat je na vier uur slaap klaarwakker bent en niet meer kunt slapen. (Bron: LiveScience)

Geen katers meer

Voor de hand liggend, maar voor mij een belangrijke reden: voorlopig heb ik geen katers meer. Niet meer wakker worden met hoofdpijn, een droge mond en misselijkheid. Afgelopen weekend bewees wat een fijn weekend ik had: twee keer naar yoga, een wandeling door het bos gemaakt, huis opgeruimd, aan mijn website gewerkt en nog 100 andere dingen. Oh, en ik begon maandag vol energie aan mijn werkweek.

een maand geen alcoholLast van ontwenningsverschijnselen? Dan drink je toch thee uit een wijnglas? Dit dronk ik bij T’s Teabar.

Je valt af

In een standaardglas bier en wijn zitten tussen de 100 en 150 calorieën. Als je de alcohol laat staan (en je kiest voor bruisend water met een citroentje), is het een makkelijke rekensom dat je veel minder calorieën binnenkrijgt. Ook scheelt het dat ik in de ochtend geen zin heb ik allemaal vettigheid en dat ik kies voor een smoothie(bowl) of havermout.

Je huid knapt ervan op

Alcohol droogt het lichaam uit (daarom moet je altijd zoveel plassen na een paar biertjes!) en het zorgt ervoor dat er niet voldoende water naar je organen wordt toegevoerd. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en doordat je lichaam uitdroogt, wordt de huid droog en grauw. (Bron: Aol)

Fijn voor de portemonnee

Naast dat het dus goed voor je lichaam is, is het ook goed voor jouw banksaldo. Je jaagt er vaak (onbewust) de nodige €€ doorheen. Een avondje stappen zonder alcohol is niet alleen goedkoper, ook etentjes zijn voordeliger omdat ik de fles wijn voorbij laat gaan.

Je wordt bewuster

Na mijn eerste alcoholvrije maand heb ik één ding geleerd: alcohol is ontzettend ingeburgerd. Ik heb nooit dagelijks gedronken, maar het is vanzelfsprekend om een biertje te bestellen omdat het ‘gezellig’ is. Verder werd ik heel bewust van de hoeveelheid alcohol die ik voorheen dronk. Naast dat ik snel de gezondheidsvoordelen opmerkte, dronk ik na mijn alcoholvrije maand een stuk minder. Ik ben benieuwd hoe het deze keer bevalt!

een maand geel alcohol drinkenDit moet even wachten..

Een maand niet drinken is één van mijn goede voornemens voor 2018. Ik speel wel een béetje vals (ik wil daar ook eerlijk over zijn), want ik ga 21 januari op wintersport. Op vakantie wil ik minder streng zijn en ga ik wel een biertje drinken na een dag skiën. Ik maak de maand januari niet helemaal af en daarom wil ik mijn alcoholvrije maand in februari doorzetten.

Ik ben benieuwd wie nog meer deze challenge aangaat. Of besluit je nu spontaan om een maand niet te drinken? Laat het hieronder in de comments weten of via Facebook en Instagram. Veel succes!

(Visited 817 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Hein Balkenende 9 januari 2018 at 12:50

  Ik drink tot 1 april geen alcohol (en da’s geen grap), dan 1 mei mijn jaarlijkse voorjaars detox van 16 dagen (3 af- en 3 opbouwdagen, 10 detox dagen) en daarna 120 dagen alcoholfrei tot aan Eindejaarsdetox op 1 september en dan alleen matig alcohol tijdens de Feestdagen 2018!

  Reply
 2. Inez Ruitenbeek 16 januari 2019 at 15:42

  1 januari 2019 begonnen met 1 maand geen alcohol. Het valt eigenlijk wel mee. als ik gestrest ben wil ik wel eens een pilsje pakken NU moet het zonder. Ik besef dat met een drankje de stress even weggaat en nu zonder ook!!! Uiteindelijk dan.

  Reply
  1. Quirines 16 januari 2019 at 20:03

   Wat goed van je! Je bent een gewoonte aan het doorbreken. Dat kost wat doorzettingsvermogen, maar uiteindelijk wordt het beter. Hoop ik dan 😉 Ik vind het vooral lastig met feestjes en verjaardagen..

   Reply

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *