Help! Hoe kom ik als vegan de kerst door? 10 tips

Sinterklaas is bijna uit het land, dus op naar de volgende feestdag(en): Kerst! Een tijd met vrienden en familie met wie we het leven en de liefde vieren. En (heel) veel eten en drinken natuurlijk. Kerst is voor mij het leven vieren van ALLE wezens op de wereld, dus ook van de dieren. Als veganist kan kerst een lastige periode zijn. De tafel staat volgebouwd met vlees en kaas, die ene oom stelt altijd irritante vragen en stress om de gerechten. Daarom mijn tips hoe je zo relaxt mogelijk de kerstdagen doorkomt.

1. Bereid je voor op vragen

Want die ga je krijgen. Het maakt niet uit of je net of al jaren vegan bent: ieder jaar is weer hetzelfde (kerst)liedje. Het kunnen goedbedoelde vragen zijn, maar ook vervelende waarbij je in de verdediging schiet. Je hoeft écht niet op alles een antwoord te hebben, maar het is handig om een paar standaard vragen voor te bereiden. Denk hierbij aan: ‘Waarom ben je vegan?’, ‘Hoe kom je aan eiwitten?’, ‘Wat is er mis met kaas?’, ‘Kippen leggen toch eenmaal eieren?’. Weet je een antwoord niet? Je kunt altijd verwijzen naar een goede documentaire of eerlijk zeggen dat je dat niet weet, maar dat jíj je er goed bij voelt.

2. Bedenk een vegan gerecht en biedt aan om te helpen

Kerst gaat vaak samen met stress. Vooral voor de persoon waarbij het etentje plaatsvindt. Denk mee over lekkere, vegan gerechten en vraag of je mee mag helpen met koken. Wilt iemand jou graag verrassen? Super lief! Het is wel handig om duidelijk te vermelden wat je wel én niet eet. Zo krijg je niet per ongeluk een gerecht waar honing, pesto of mascarpone doorheen zit.

3. Geef complimenten over het eten

Maakt jouw tante een vegan gerecht, speciaal voor jou? Geef aan hoe attent je het vindt, ook al vind je de salade een beetje saai. Hetzelfde geldt wanneer iemand vertelt dat hij/zij steeds minder vlees eet. Whoehoe! 😉 Door complimenten te geven zullen zij eerder geneigd zijn om (vaker) plantaardig te eten of hun best te doen voor gerechten. Ook blijft de sfeer aan tafel gezellig.

4. Wees positief (je kan het!)

Het kan lastig zijn om positief te blijven wanneer de vleesgerechten voor je neus staan, maar probeer het toch. Niemand wilt met een zure veganist aan tafel zitten. Je hoeft niet te juichen wanneer het stoofvlees op tafel komt, maar door te vertellen hoe slecht vlees is zullen zij het niet laten staan. Vergeet niet dat jij vroeger ook dierlijke producten at, dus probeer je in hen te verplaatsen. Worden er ‘grapjes’ gemaakt en vraagt iemand of jij ook een bordje met vlees wilt? Op zulke momenten kan ik mij moeilijk inhouden, maar ik weet dat ik beter alleen ‘nee, dankjewel’ kan zeggen.

5. Maak indruk met een plant-based gerecht

Jij weet hoe makkelijk het is om een smakelijk, plantaardig gerecht in elkaar te zetten, maar voor anderen kan dit een uitdaging zijn. Ga er vanuit dat er niks vegans is, dus neem zelf wat lekkers mee. Niet alleen handig voor jou (mocht er niks zijn), het is nog leuker om familie te laten proeven hoe lekker het is. Heb je inspiratie nodig? Hou mijn blog in de gaten, want ik deel de komende weken vegan kerstgerechten.

vegan-gerecht-kerst

6. Gebruik groenten en fruit van het seizoen

Ieder seizoen brengt weer de lekkerste groenten en fruit met zich mee. Maak hier gebruik van, want je hebt echt geen dierlijke ingrediënten nodig voor een feestelijk gerecht. Denk hierbij aan pompoen, cranberries, bieten, knolselderij, pastinaak, aardappels, aardpeer, spruitjes, appels en (stoof)peren.

7. Houd je mond, tenzij je vragen krijgt

Niemand heeft zin in preken wanneer hij/zij een stuk kaas naar binnenschuift. Andersom kan het ook zijn: je begint net aan het hoofdgerecht en jouw nichtje wilt weten waarom je geen vlees eet. Dit is niet het juiste moment om alle details over slachthuizen te delen. Wil je hier wel over praten? Geef aan dat jullie na het eten dit gesprek kunnen voortzetten.

8. Organiseer het diner bij jou thuis

Wil je zeker weten dat je een heerlijk eet? Organiseer het etentje bij jou thuis. Dit is een mooie gelegenheid om jouw vrienden en familie te laten zien hoe lekker, verwarmend en verrassend een vegan menu kan zijn. Voel je hierbij niet comfortabel? Hou het dan bij één gerecht en neem deze mee naar het diner.

9. Uiteten tijdens kerst

Ga je uiteten tijdens de feestdagen? Ik schreef een uitgebreid artikel over dit onderwerp, zodat je dit goed kunt voorbereiden.

10. Geniet, geniet, geniet!

Want dat is natuurlijk het belangrijkst tijdens de feestdagen. Geniet van de aanwezigen, de liefde, de leuke verhalen, het lekker eten, de goede wijn en de mooie versiering. Probeer geen discussies aan te gaan, biedt aan om te helpen, wees positief en hou het veganisme bij jezelf. Enjoy!

vegan kerst

Heb jij tips, succes- of juist horrorverhalen die je graag wilt delen? Laat het hieronder weten! Of via Facebook en Instagram.

(Visited 9 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Eline 5 december 2017 at 09:11

  Ik vind het vooral leuk om mee te helpen met het diner, hierdoor gaan mensen toch heel anders naar het eten kijken. Vaak weten ze helemaal niet wat er allemaal te kiezen is!

  Reply
  1. Quirines 6 december 2017 at 22:04

   Ja precies! Het beste om hen te overtuigen is good food 😉

   Reply
 2. Natascha 7 december 2017 at 12:10

  goede tips, vooral nummer drie!!

  Reply

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *