Groen zonder poen: 5 tips voor boodschappen

Ik heb een nieuwe rubriek in het leven geroepen: Groen zonder poen. Eigenlijk om verschillende redenen. Sinds ik weer in Amsterdam woon, heb ik geen vast en stabiel inkomen meer. Hierdoor ben ik erg bewust geworden (lees: geschrokken) van mijn uitgaven. Tegelijkertijd wil ik wel zo ‘groen’ mogelijk leven. Duurzaam leven wordt al gauw gezien als duur, maar is dat wel zo? Om je te laten zien dat het zeker kan, plaats ik regelmatig een artikel over dit onderwerp. Deze week staan boodschappen centraal. Lees snel verder om te zien waarop jij kunt besparen.

1. Plannen

Ik ga nooit ‘zomaar’ de supermarkt in, zonder dat ik precies weet wat ik nodig heb. Eerder liep ik wel eens rond in de supermarkt om daar te bepalen wat ik die avond wilde eten. Wat een ramp. Vaak verkeerde keuzes gemaakt en ik liep met te veel boodschappen naar de kassa. Ik zou meer geld kunnen besparen om een hele week te plannen qua maaltijden, maar doordat ik vaak niet weet of ik wel thuis eet doe ik dagelijks mijn boodschappen. Kost meer tijd, maar hierdoor gooi ik geen eten weg.

2. Boodschappenlijst maken

Doorgaand op het volgende punt; ik maak altijd een boodschappenlijstje op papier. Beetje ouderwets misschien, maar hierdoor behoed ik mezelf van onnodige inkopen.

3. Turkse supermarkt/ markt

Boodschappen doen bij een Turkse supermarkt of een normale markt scheelt zoveel geld. Ja, in het begin is het zoeken naar de producten, maar zodra je hier je draai hebt gevonden gaat het even snel als bij de AH. Vaak was het gemak dat ik mijn boodschappen haalde bij een reguliere supermarkt, omdat deze altijd dichtbij is. Door iets meer tijd en moeite te investeren om op pad te gaan naar een markt, haal je de producten voordeliger en je helpt de lokale ondernemer er ook mee.

4. Eet geen vlees (of helemaal plantaardig)

De productie van vlees is enorm vervuilend voor het milieu. Wist je dat voor één hamburger 2.400 liter water nodig is? Eén hambuger! Verder zorgt de productie van vlees voor de uitstoot van broeikasgassen. Eén koe zorgt jaarlijks voor evenveel broeikasgassen als 4,5 auto’s (70.000 km). Bizar toch? Om over het mestoverschot, het kappen van de oerwouden en het dierenleed maar niet te spreken. Vaak wordt, onterecht, gedacht dat plantaardig eten duurder is. In dit artikel vertel ik je alles over het goedkoop inslaan van plantaardige boodschappen. 

5. Neem je eigen tas mee

Sinds dit jaar moet je overal betalen voor een plastic tas. Het is dus niet alleen goedkoper om zelf een (stoffe) tas mee te nemen, het is ook veel beter voor het milieu. Alleen al in de supermarkten werden er jaarlijks in Nederland 360 miljoen plastic tasjes verkocht.

Zo, dit waren mijn tips om zo duurzaam, maar goedkoop mogelijk boodschappen te doen. Zie je, het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het kost misschien wat meer tijd. Je plant meer vooruit en je fietst een blokje om voor de markt, maar het betaalt zich (letterlijk) uit. Wat is jouw tip om budget vriendelijk en duurzaam boodschappen te doen?

(Visited 18 times, 1 visits today)

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *