De lekkerste homemade hummus (in drie smaken)

De lekkerste hummus die ik ooit heb gegeten? Dat moet in Tel Aviv geweest zijn. Lauwwarm, smeuïg en zó smaakvol. Ik ben op zoek gegaan naar het lekkerste recept voor homemade hummus, want dit is zoveel beter dan supermarkt hummus. Maak dit en je begrijpt precies wat ik bedoel. Het kost iets meer tijd, maar dan heb je ook wat. Enjoy!

Sinds ik vegan ben, gaat er geen week voorbij dat ik geen hummus eet. Ik ben een tijdje hummus-moe geweest, maar nu ik het zelf maak, kan ik hier geen genoeg van krijgen. Ook is het veel gezonder dan de hummus die je in de supermarkt koopt; je gebruikt alleen pure ingrediënten. Verder zitten er geen gekke toevoegingen in zodat het langer houdbaar blijft, geen oliën en geen suiker. Ja, ik ben erachter gekomen dat in veel varianten suiker zit. Zo onnodig.

homemade hummus

Tips voor homemade hummus:

  • Wees geduldig! Ik gebruikte gedroogde kikkererwten en niet uit blik. Je moet hiervoor wel de kikkererwten een nachtje laten weken in water. Daarna ga je de kikkererwten ongeveer 40 minuten koken, zodat ze lekker zacht zijn. Hierdoor wordt de hummus smeuïg.
  • Gooi het water waar de kikkererwten in hebben gekookt niet weg, maar bewaar zo’n 200 ml. Hiermee maak je de hummus dunner. Dit kan ook met water, maar dat is minder smaakvol.
  • Als je de hummus afgiet, haal dan de velletjes van de kikkererwten. Hier ben je zo uren mee zoet (mocht je je vervelen…), dus ik heb dit maar deels gedaan.

Wat heb je nodig voor hummus in drie smaken?

Ik maakte de smaken: kerrie, ras el hanout en naturel. Je kunt natuurlijk je eigen favoriete kruiden/specerijen kiezen. Het zijn flinke porties, zodat je zeker een week vooruit kunt 😉

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • Baking soda, 1 tl
  • Water, 1,5 liter
  • 250 gram tahin
  • Citroen, sap
  • Knoflook, 1 teentje (je kunt ook meer gebruiken, maar ik hou persoonlijk niet zo van een overheersende knoflook smaak)
  • 200 ml kookvocht (of water)
  • Zeezout
  • Specerijen: ik gebruikte kerriepoeder, ras el hanout en wat paprikapoeder.

Zo maak je het:

  1. Gebruik je gedroogde kikkererwten? Zet deze dan een avond van te voren in de week. Doe de erwten in een grote kom water. Giet de volgende ochtend de kikkererwten af.
  2. Tijd om de kikkererwten te koken. Zet een pan op het vuur, voeg de kikkererwten toe samen met een tl baking soda. Verwarm dit voor een paar minuten terwijl je met een spatel de kikkererwten doorroert.
  3. Voeg 1,5 liter water toe en breng de kikkererwten aan de kook.
  4. Je ziet dat er steeds een schuim naar bovenkomt; haal dit weg met een spatel. Kook de kikkererwten voor zo’n 40 minuten.
  5. Check of de kikkererwten zijn zacht genoeg zijn door deze te pletten tussen je vingers.
  6. Giet de kikkererwten af en vergeet niet 200ml kookvocht te bewaren.
  7. Doe de kikkererwten in een blender of keukenmachine samen met de knoflook, tahin, wat zeezout en citroensap. Pureer het geheel tot een stevige puree. Voeg daarna het kookvocht toe. Begin met 100ml en voeg steeds iets meer vocht toe tot het de juiste dikte heeft. De hummus wordt een stuk dikker na een aantal uur, dus maak het iets dunner dat je zou willen. Pureer de hummus voor een paar minuten tot het smeuïge massa wordt.
  8. Haal de hummus uit de blender en verdeel dit in drie porties. Ik schepte de hummus in drie kommetjes.
  9. Tijd om specerijen en/of kruiden toe te voegen. Schep een portie hummus weer terug de blender in, gevolgd door een paar theelepels specerijen zoals kerriepoeder. Blend het geheel. Proef tussendoor of het goed op smaak is, anders voeg je wat extra specerijen toe. Herhaal deze stappen ook voor de andere porties hummus.
  10. Laat de hummus even rusten, zo’n halfuurtje.
  11. Serveer het met vers Turks brood, falafel, peterselie en avocado of gewoon smeer het simpel op een broodje.
  12. Eet smakelijk!

homemade hummus recept

homemade hummus vegan

Ik ben heel benieuwd wat jij van dit recept vindt. Laat het hieronder weten in de commets. Je kunt mij verder volgen via Instagram en Facebook

(Visited 7.447 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. Pingback: Wat eet je op brood als vegan? 25x vegan broodbeleg - The Vegan Effect

  2. Slim dineren 8 juli 2020 at 13:09

    Dat ziet er zo lekker uit, ik heb dit nog nooit geprobeerd.

    Reply
  3. Pingback: Plaattaart met falafel & gegrilde groenten - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *